Printr-un noroc, am dat de o lista cu celebritati de la Hollywood care aveau origini romanesti. Am citit-o cu mare interes si am cautat sa mai aflu cate ceva despre cei mentionati acolo. Asa a inceput totul
Un cercetator genial
NIKOLA TESLA
Este pur si simplu numit "cel mai mare inventator din toate timpurile". Revendicat de sarbi, croati sau cehi, e aproape de netagaduit ca Tesla, pe numele adevarat Nicolae Teslea, are, de fapt, ascendenta istro-romana. S-a nascut la 10 iulie 1856, in satul Similjan din Croatia. Tatal sau, pe nume Milutin Tesla, era preot in sat si avea o cultura deosebita. Mama sa purta numele de Gica Mandici. Pe bunicul patern il chema Draghici, dar, fiind dulgher, adica teslar, lumea i-a zis Teslea si aceasta porecla s-a transmis mai departe.
Nicolae Tesla a invatat la scoli celebre din vremea sa, precum Politehnica din Graz. Dar talentul sau innascut de cercetator stiintific, de constructor si de inventator genial l-a facut sa depaseasca enorm stadiul cunostintelor din Electricitate si Magnetism din acea vreme. Astfel, inginerul Tesla a descoperit campul magnetic invartitor, curentul electric alternativ, a construit primele motoare de curent alternativ, generatoare electrice etc. Cercetatorul Tesla a facut, si el, inventii extraordinare: a inventat radioul, a construit un post de radio-emisie, a condus prin unde radio-electrice, de la mare distanta, o nava in miniatura, care evolua pe un lac artificial, a aprins de la distanta becurile ce urmau sa lumineze un oras, a imaginat radarul sau radiolocatia si a fost implicat in timpul celui de-al doilea razboi mondial (1942) in "Proiectul Rainbow", alias "Experimentul Philadelphia", care trebuia sa faca navele de razboi americane invizibile pentru radare. Are realizari si cercetari si in alte domenii: al aviatiei, al fizicii nucleare, accelerand particule elementare cu ajutorul generatorului de inalta tensiune Van Graaff, construit de inventatorul cu acelasi nume in anul 1931. Tot Tesla a construit prima hidrocentrala, a realizat primele fotografii cu raze X. A lucrat si in cadrul Companiei Edison, dar partenerii sai au dat dovezi de neloialitate. De aceea, si-a construit prin eforturi mari un laborator de cercetare propriu, la New York, unde a lucrat mai multi ani. Spre ghinionul sau, acest laborator a fost distrus de un incendiu. Nicolae Tesla a fost propus, impreuna cu Thomas Alva Edison, la premiul Nobel (1915), dar el l-a refuzat, pentru a protesta fata de colaborarea nefericita cu Edison, si el un inventator si constructor reputat. In ciuda multor intamplari nefavorabile petrecute in viata si munca sa, Nicolae Tesla a fost si ramane un om de stiinta exceptional si un inventator si descoperitor roman genial, din domeniul electricitatii, al magnetismului, al undelor radio-electrice si nu numai.
Moare la 7 ianuarie 1943 la New York. Ca o recunoastere internationala a aportului sau in studierea fenomenelor electro-magnetice, numele sau a fost dat unitatii de densitate de flux magnetic, in Sistemul International de Unitati de Masura, cu simbolul T: 1 T = 1 Wb/m2, (1) unde Wb este simbolul unitatii de flux magnetic, weberul, dat in cinstea fizicianului Wilhelm Eduard Weber (1804-1891).
Relatia (1) se mai scrie:
1 T = 1 Vx1 s/ m2. (2)
In final, iata explicatia data vietii pe planeta Pamant, de marele savant Tesla:
"stiinta moderna declara: Soarele este trecutul, Pamantul este prezentul, iar Luna viitorul. Dintr-o masa de flacari ne-am nascut si intr-o masa inghetata o sa ne transformam. Legea naturii este nemiloasa si suntem in mod irezistibil atrasi de destinul nostru. Lordul Kelvin ne da o sansa redusa de viata: circa 6 milioane de ani, dupa care lumina Soarelui se va stinge, iar Pamantul nostru va deveni un desert de gheata, cazand in noaptea eterna. Totusi, va ramanea o stralucitoare scanteie de viata, existand sansa sa reaprinda viata pe o stea indepartata. Aceasta posibilitate exista intr-adevar". (Citat din Diana Iane, Nicolae Teslea - un vizionar al aviatiei", Revista Lumea", nr. 6/2006) O ultima remarca: ce au facut sau ce fac guvernele Romaniei, ca sa promoveze ascendenta romaneasca a acestui important savant?! Daca imi aduc aminte de Expozitia Mondiala din anul 2000 de la Hanovra, unde la standul romanesc, in afara de poze cu Sibiul vechi, sticle de vin si muzica lautareasca, nu era nimic, atunci raspunsul este: nimic!
O legenda vie si inca foarte activa:
LAUREN BACALL
S-a nascut la 16 septembrie 1924, ca unicul copil al lui William si al Nataliei (Weinstein-Bacal) Perske. Tatal era un om de afaceri din Alsacia, iar mama, fata unor emigranti romano-germani, a lucrat ca secretara. Dupa ce parintii au divortat, mama ei a revenit la numele de fata, Bacal. Mai tarziu, Lauren a adaugat, ca o cutuma hollywoodiana, al doilea "l" la numele de familie, devenind Bacall. La 15 ani a inceput studiile la Academia Americana de Arta Dramatica, incercand in acelasi timp sa-si gaseasca ceva roluri marunte, de inceput de cariera, lucrand si ca model. Primul film, "To Have and Have Not" (1944), in care a jucat alaturi de consacratul Humphrey Bogart, care era cu 25 de ani mai in varsta, i-a adus si primul succes. Au jucat impreuna si in urmatoarele filme remarcabile ale lui Bogart: "The Big Sleep" (1946), "Dark Passage" (1947) si "Gangster in Key Largo" (1948).
Lauren s-a casatorit cu Bogart la 21 mai 1945 si au avut 2 copii: Stephen si Leslie Howard. In anul 1957, Bogart moare de cancer. Mai tarziu, Lauren s-a recasatorit cu actorul Jason Robards, cu care a mai avut un copil. In anul 1969, divorteaza de Robards.
Un copil ascultator:
HARVEY KEITEL
Celebrul actor Harvey Keitel ("Taxi Driver", "Pulp Fiction") s-a nascut la 13 mai 1939 in Brooklyn, New York, ca fiu al unor emigranti evrei din Polonia si Romania: tatal, Harry Keitel (Polonia), mama, Miriam Klein (Romania).
Foarte interesant este faptul ca, desi trecut bine de 60 de ani, Keitel este trimis de mama lui, Miriam (care nu si-a uitat tara de origine, felicitari!), la evenimente organizate pentru strangerea de fonduri pentru copii romani si familii sarace din Romania, ca sa faca donatii!!! Asa cum s-a intamplat la "Century Club" din New York acum un an de zile, cand, intrebat fiind cum de a venit la aceasta actiune, a raspuns: "Mama mi-a spus sa vin"!!! (informatie: Oana-Maria Baltoc, din Movie House).
Un craiovean cu stea pe bulevardul celebritatilor din Hollywood:
JEAN NEGULESCO
Regizor, scenarist, pictor, asistent de regie, asistent de productie, actor, gigolo, decorator, desenator, caricaturist si spalator de vase - iata numai cateva din meseriile exercitate in cei 93 de ani de viata de Jean Negulesco.
S-a nascut la 26 februarie 1900 la Craiova si a avut o fire aventuroasa si galanta (ultima, imprimata de cele 4 surori cu care a crescut, el fiind singurul baiat). La 12 ani a plecat sa-si caute norocul in lume. A incercat la Viena, dar i-a placut mai mult Parisul, unde, avand talent la desen, a intrat in contact cu marii pictori ai epocii: H. Matisse, A. Modigliani s.a.
In 1919 il gasim ca pictor stabilit la Bucuresti.
In 1927, are prima expozitie de pictura in America (New York), un suces, iar din anul 1932, lucreaza ca decorator si desenator la studiourile Paramount din Hollywood. De acum inainte, cariera lui Negulesco este fulminanta, ajungand in final un regizor sacru in cetatea filmului. A regizat filme cu: * Peter Lorre ("The Mask of Dimitrios", 1944) * Joan Crawford, John Garfield ("Humoresque", 1946) * Clifton Web, Barbara Stanwyck ("Titanic", 1953) * Marilyn Monroe, Lauren Bacall ("How to marry a millionaire", 1953) * Maurice Chevalier, Angie Dickinson ("Jessica", 1962) si multi altii. Pentru filmul "Johnny Belinda" detine un numar record de nominalizari Oscar (12!) pentru un film! Din pacate, l-a primit numai Jane Wyman pentru "cea mai buna actrita".
Moare la 18 iulie 1993 la Marbella, Spania, unde se stabilise dupa ce si-a incheiat cariera.
Un as al tenisului:
CEDRIC PIOLINE
Campion de tenis franco-roman, nascut la Neuilly sur Seine, in regiunea pariziana, la 15 iunie 1969, finalist la US Open in 1993 si Wimbledon 1997, locul 9 in clasamentul mondial ATP in 1994. La 37 de ani, in 2007, este numit Coordonator si Antrenor sef al FFT (Federatia Franceza de Tenis). Cu asa gene, dintr-un tata atlet francez si o mama romanca (Adriana), componenta a lotului national de volei, ce putea sa iasa altceva, decat un mare campion!
Un stralucit actor
DUSTIN HOFFMAN
Dustin Hoffman, unul din cei mai mari actori din toate timpurile, s-a nascut la 8 august 1937 la Los Angeles, ca al doilea copil al lui Harry si al Lilianei Hoffman.
Numele cred ca nu mai are nevoie de nici o alta prezentare. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca e nascut din parinti evrei, din Romania si Rusia. Intrebat de o reportera americana, Abigail Pogrebin, ce nationalitate are, actorul raspunde: "American din parinti americani". Reportera nu se lasa si il intreaba ce fel de american este. La care marele actor raspunde, mai in gluma, mai in serios: "And particularly, I am a Russian, Romanian Jew. I love herring and vodka; I feel it comes from something in my DNA. I do love these things" ("Sunt un evreu ruso-roman. Imi plac heringii si vodca, simt ca asta imi vine de la genele mele ADN. Chiar imi plac chestiile astea") - dupa cartea "Stars of David", 2007, de Abigail Pogrebin.