Pana a ma documenta pe indelete pentru acest articol, recunosc sincer ca nu intelegeam foarte bine ce inseamna expresia aceasta destul de la moda cu "cireasa din varful tortului". Acum, ca am aflat cum sta treaba din punct de vedere medical cu aceste fructe, lucrurile imi sunt mult mai clare: cireasa este facuta anume sa se afle pe tort, isi merita cu prisosinta locul de frunte, este metafora cea mai potrivita pentru a desemna ceva special, unic, o culme. Trebuie precizat ca la aceasta intelegere "extraordinara" a sensului expresiei sus-mentionate m-au ajutat si cateva... laboratoare si spitale universitare din Statele Unite, unde ciresele (nu neaparat cele din varful tortului) sunt studiate de vreo zece ani cu minutiozitate. Verdictul ce a urmat acestor cercetari a fost clar: delicioasele fructe rosii sunt un medicament cu acte in regula, care combate cu un incredibil succes cateva zeci de boli grave. In presa de specialitate, ele sunt numite chiar "revelatia medicala a ultimilor ani", rezultatele obtinute cu ele detronand vedete consacrate ale dietoterapiei, cum ar fi strugurii, grepfruitul, merele sau afinele. Pana la urma, expresia cu cireasa din varful tortului este posibil sa fi fost si o predictie, pentru ca, intr-adevar, ciresele au ajuns la o apreciere exceptionala din punct de vedere medical. Ca atare, ne-am gandit sa va punem in cele ce urmeaza la dispozitie un ghid practic cat se poate de serios, de folosire a acestui aliment-medicament redescoperit recent de catre stiinta.
Ce fel de cirese folosim in terapie?
Cu conditia sa fie suficient de coapte si deloc alterate (aceste fructe intra foarte usor in fermentatie), putem folosi orice fel de cirese. Trebuie, insa, stiut ca, in functie de soiul lor, ciresele au efecte terapeutice destul de diferite. De pilda, ciresele galbene sau de o culoare mai deschisa au un efect diuretic mai puternic, favorizeaza in mod special mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism, fiind de ajutor si pentru stimularea digestiei. Ciresele de un rosu inchis sau cele negre sunt mai des folosite, deoarece sunt considerate mai complexe ca actiune, avand efecte antioxidante foarte puternice - un medicament neasteptat de eficient si contra bolilor degenerative, a afectiunilor cardiace si a celor vasculare, contra anumitor forme de cancer. Ciresele amare sunt cele mai pretuite de terapeuti, fiind excelente pentru tratarea durerilor musculare, a imbatranirii premature, a afectiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice, a tumorilor maligne sau benigne. Sa vedem in continuare cum se administreaza aceste fructe pentru obtinerea de efecte terapeutice maxime:
Preparate din cirese
Si in acest caz se aplica preceptul ca cele mai simple forme de administrare sunt si cele mai eficiente. In mai toate testele clinice sau de laborator, incununate cu rezultate exceptionale, au fost folosite cirese bine coapte si proaspete, consumate ca atare sau sub forma de suc proaspat stors. In Statele Unite, tara in care acest aliment-minune este intens studiat si promovat, exista deja tablete cu extract uscat din cirese, siropuri concentrate, mai mult sau mai putin aditivate sintetic, din cirese negre sau amare (care sunt cel mai des folosite in terapie), geluri si lotiuni pe baza de cirese.
Ciresele in stare de fruct se consuma foarte bine spalate, la temperatura camerei (nu reci de la frigider), de preferinta pe stomacul gol, cu minimum 15 minute inainte de a manca. Doza zilnica terapeutica este de un kilogram pe zi, mancate in doua-trei reprize. Exista insa si studii care indica o cantitate de 600 de grame pentru un adult ca doza minima zilnica pentru un tratament de lunga durata. O cura de cirese dureaza minimum 3 saptamani, neexistand o limita maxima, aceasta fiind impusa doar de masura in care gasim fructe proaspete.
Sucul proaspat de cirese se obtine fie prin zdrobire urmata de stoarcere prin tifon, fie prin centrifugare la storcatorul electric casnic. Cel mai eficient din punct de vedere terapeutic este sucul obtinut din cirese negre si cel obtinut din cirese amare. La acesta din urma se va adauga miere lichida, asa incat sa i se corecteze gustul amar si sa i se prelungeasca termenul de valabilitate (la rece se poate pastra pana la 6 ore daca se adauga miere). Se consuma zilnic o jumatate de litru - un litru de suc, in cure de minimum doua saptamani.
Siropul de cirese amare se obtine din sucul extras prin zdrobire urmata de filtrare sau prin centrifugare. Sucul rezultat se lasa intr-un vas transparent vreme de o ora, nemiscat, pentru a se separa partea limpede de cea cu sedimente. Numai sucul limpede va fi apoi tras cu un furtun si se va pune intr-un alt vas, unde se va amesteca cu miere pana cand se omogenizeaza. La un litru de suc limpede de cirese amare se adauga doua kilograme de miere de albine, iar amestecul rezultat se pune in sticle inchise ermetic si se pastreaza in locuri intunecoase si cat mai reci. Se consuma zilnic o suta de grame din acest sirop amestecat cu apa, ca substitut de suc proaspat, pentru tratarea bolilor inflamatorii si a celor degenerative.
Tratamente interne cu cirese
Cancerul de rinichi si de vezica - in coaja cireselor de o culoare rosu inchis sau negre au fost descoperite mai multe substante, in special pigmenti, care intervin in metabolismul celular, prevenind aparitia procesului de malignizare. Consumul de suc de cirese, minimum un litru zilnic, pe langa faptul ca stimuleaza puternic diureza si are efecte antiinflamatoare renale, este un foarte bun mijloc de prevenire a cancerului de rinichi, de vezica si de prostata. O cura cu suc de cirese dureaza minimum 4 saptamani si are si alte efecte benefice asupra rinichilor, asa cum vom vedea:
Litiaza renala - in special litiaza cu urati, care apare la consumatorii constanti de carne, este eficient combatuta de o cura de o luna cu suc de cirese. Se bea zilnic un litru de suc, de preferinta dimineata pe stomacul gol. Pentru combaterea infectiilor reno-urinare (pielita, nefrita, cistita), care favorizeaza formarea pietrelor la rinichi, se consuma suplimentar ceai de cozi de cirese, 1 lingurita de planta maruntita la cana, cate 1-2 cani pe zi. Combinatia de suc de cirese si ceai de codite de cirese este valabila si contra retentiei de lichide in organism.
Cancerul de colon - un studiu de medicina experimentala facut de cercetatorul american Steve Godman, in perioada 2006-2007, a pus in evidenta faptul ca ciresele amare previn cancerul de colon, care este pe locul trei ca frecventa la nivel mondial. Mai mult, o cura de sase-opt saptamani cu cirese amare, atunci cand cancerul de colon este deja instalat, duce la scaderea volumului tumorilor, in peste 40% din cazuri. Rezultatele sale au fost confirmate si de o alta echipa de cercetatori, de la universitatea statului Michigan, condusa de profesorul Muralee Nair. Doza zilnica de cirese recomandata in aceasta afectiune este de minimum 800 de grame, consumate pe stomacul gol, inainte de masa, pe o perioada cat mai lunga de timp.
Cancerul mamar - aceleasi cirese amare inhiba puternic dezvoltarea celulelor maligne in cazul cancerului mamar, arata teste de laborator. Acelasi cercetator sus mentionat, Steve Godman, desfasoara in continuare, impreuna cu echipa sa, un amplu program de cercetare in acest sens, insa mai mult ca sigur, cura cu cirese mentionata la cancerul de colon are efecte benefice - inca nu stim cat de puternice - in cancerul mamar.
Ischemia cardiaca - prin consumul de cirese sunt aduse in organism, intre altele, substante care influenteaza metabolismul grasimilor si fluidifica sangele, prevenind depunerea colesterolului pe vasele de sange si aparitia cheagurilor de sange. Un kilogram de cirese consumat zilnic, o perioada de minimum 21 de zile, este de un real ajutor pentru cei cu ischemie cardiaca sau care au predispozitie spre aceasta boala, ajutand la prevenirea crizelor cardiace si a infarctului.
Artrita reumatoida - se estimeaza ca 62% dintre europeni si aproape 70% dintre americani sufera in prezent, intr-o forma sau alta, de reumatism. Cura cu cirese negre sau cu cirese amare, din care se consuma cate un kilogram pe zi, vreme de 6-8 saptamani, este de un imens ajutor in tratarea bolilor reumatice. Tratamentul cu aceste fructe reduce inflamatia articulatiilor, elimina progresiv durerile, impiedica aparitia proceselor degenerative, reda gradat - asociat cu gimnastica medicala - mobilitatea articulara. Doctorul in medicina Tina Miller, de la universitatea americana a statului Michigan, dupa zece ani de cercetari, afirma ca flavonoidele din cirese au o actiune antiinflamatoare si analgezica de 10 ori mai mare decat aspirina si comparabila cu ibuprofenul (substanta activa de baza in peste 100 de medicamente de sinteza antireumatice), dar fara efectele adverse ale acestuia. Un alt grup de cercetatori, de la universitatea "John Hopkins" din Baltimore, au descoperit ca si alte substante din cirese, si anume antocianii, pigmentii care le dau nuantele rosiatice-negre, reduc durerea si inflamatia articulatiilor, dupa un mecanism foarte asemanator cu cel al medicamentul de sinteza indometacin, avand o intensitate a actiunii similara cu acesta.
Guta - un litru de suc de cirese amare, consumat in trei reprize pe zi, pe o perioada de minimum 3 saptamani, reduce rapid proportia acidului uric din sange si ajuta chiar la eliminarea sa din lichidul sinovial (care asigura lubrifierea articulatiilor). Mai mult, datorita efectelor antiinflamatoare ale cireselor, durerile dispar si este astfel usurata iesirea din dureroasa criza de guta.
Colita de putrefactie - se face o cura de 14 zile, timp in care se elimina orice produs de origine animala, cum ar fi carnea, pestele, branza si orice fel de lactate, ouale. Inaintea fiecarei mese ori gustari se consuma cate o jumatate de kilogram de cirese proaspete, oricat de neinsemnata cantitativ ar putea parea acea masa sau gustare. Este un tratament extrem de eficient pentru combaterea bacteriilor de putrefactie din colon si pentru refacerea florei normale din intestine.
Insomnia - profesorul doctor Russell J. Reiter, neurolog la "The University of Texas Health Science" din San Antonio, a descoperit pentru prima oara existenta in cirese a melatoninei, substanta eliberata si in organismul uman de catre glanda pineala, care induce o stare de relaxare si un somn odihnitor, profund regenerant. Savantul este de parere ca o cura cu cirese amare consumate sub forma de fructe, suc ori cu sirop natural este de natura sa imbunatateasca semnificativ somnul, facandu-ne sa adormim mai usor, eliminand gradat trezirile nocturne sau somnul agitat.
Depresia - acelasi profesor Reiter, care a condus un studiu cu o durata de cinci luni despre efectele melatoninei din aceste fructe, a afirmat ca ele sunt de un ajutor real nu doar in tratamentul insomniei, ci si al depresiei si al simptomelor asociate ei. Asadar, desi poate parea incredibil la o prima vedere, consumand macar sase sute de grame de cirese pe zi, starea noastra emotionala se va imbunatati simtitor, ajutand la revenirea gradata a optimismului, a tonusului psihic si a celui mental.
Diabet non-insulinodependent - profesorul doctor Muralee Nair, de la universitatea statului Michigan, a studiat, intre altele, efectele consumului de cirese in diabet. El a observat ca aceste fructe maresc semnificativ nivelul de insulina din organism. Testele de medicina experimentala au aratat ca administrarea de suc de cirese stimuleaza o parte a celulelor pancreatice sa produca mai multa insulina, al carei nivel in sange creste astfel cu 15 pana la 50% (procentul variaza in functie de predispozitia fiecarui individ). Pacientilor cu diabet non-insulinodependent, precum si celor care au predispozitie spre aceasta afectiune, le este recomandata cura cu cirese negre sau amare, din care se consuma o jumatate de kilogram - un kilogram pe zi. Tratamentul dureaza minimum 4 saptamani, si la terminarea sa este recomandat un nou consult medical, pentru ajustarea dozelor de medicamente.
Febra musculara si durerile musculare - studii facute la Universitatea din Vermont si la un institut de recuperare a sportivilor din New York au aratat ca sucul de cirese elimina in mare masura durerile de dupa eforturile musculare intense, dar si pe cele produse de frig sau de alti factori. Intr-unul din studii, doua grupe de voluntari au fost tratate cu suc de cirese, respectiv cu un produs placebo, dupa ce faceau aceleasi exercitii de forta si de mobilitate. Testele au fost efectuate dupa mai multe tipuri de exercitii facute la intervale diferite de timp, studiul intinzandu-se pe o perioada de trei luni, vreme in care grupele de voluntari au fost schimbate intre ele. Rezultatele au fost uimitoare: cei care au consumat suc de cirese au raportat dureri musculare mult mai reduse ca intensitate si care nu au durat mai mult de 24 de ore, spre deosebire de 48-72 de ore la grupul placebo. Mai mult, masurarea fortei musculare a participantilor in urmatoarele zile a aratat ca cei care consumasera suc de cirese (700 ml pe zi) aveau in medie performante cu 15% mai bune.
Prevenirea Alzheimer si a dementei senile - un colectiv de medici din Statele Unite, condus de neurologul Kim Do, a pus in evidenta, in anul 2001, ca substantele chimice continute de ciresele negre si de cele amare incetinesc procesele de imbatranire ale celulei nervoase si, de asemenea, impiedica procesele degenerative la nivelul intregului sistem nervos. "De vina" pentru aceasta actiune nu este - se pare - o singura substanta, ci intreg complexul de flavonoide, pigmenti antocianici, vitamina C, potasiu, magneziu si fier continute de aceste fructe. Se recomanda, asadar, consumul de cirese proaspete, cate 600 grame minimum pe zi, pentru a ne mentine sistemul nervos tanar.
O observatie importanta
Echipa de medici de la universitatea din Michigan (statul american cel mai mare producator mondial de cirese), careia ii datoram foarte multe informatii de ultima ora din acest articol, a avut curiozitatea sa vada si daca produsele industriei alimentare derivate din cirese au proprietati medicinale. Astfel, au fost analizate, din acest punct de vedere, sucurile acidulate de cirese, siropurile de cirese obtinute prin metode termice sau pasteurizate, precum si ciresele conservate continute de diferite dulciuri. Concluzia acestui studiu a fost ca, practic, toate aceste produse nu au nici 10% din efectele terapeutice ale fructelor proaspete si ale derivatelor lor naturale.
Precautii si contraindicatii la tratamentul intern cu cirese
Nu se cunosc contraindicatii la administrarea acestor fructe, cu exceptia persoanelor cu sensibilitate gastrica si a celor cu colita de fermentatie activa. Diabeticii vor tine cont ca aceste fructe, desi nu sunt foarte bogate in zaharuri, au un continut semnificativ de hidrati de carbon, care va fi luat in calcul la regimul zilnic.
06.06.2008, 20:19Luiza-Maria Micu
Un articol ce mi-a adus aminte de Ciresarii mei iubiti.
Se vede ca tot ce este legat de cuvintul ,,cirese" este sanatos, frumos, viu.
Numai ce este viu poate aduce sanatate. Dincolo de greselile alimentare numai o gindire ,,vie" ne poate salva.
Acest articol este mult mai mult decit (uneori necesara) o reteta, pentru ca cele scrise te pot ajuta si daca esti bolnav si mai ales daca nu vrei sa ai surprize. Multumim!
07.06.2008, 10:56Monica B
Toate bune, excelente chiar, cu privire la cirese, pe care in copilarie le mancam de zor. Dar ce ne facem in ziua de azi, cand in pietele din Bucuresti kilogramul de cirese a inceput in vara asta de la pretul de 300.000 lei (vechi) iar acum a scazut - vezi Doamne - "doar" la 60-90.000 lei? Cum sa faci o cura in aceste conditii? Eu nu imi permit decat eventual un kilogram in total, asa, de pofta... ca sa nu zic ca nu am gustat cirese nici macar o data pe an ! Ferice de cei care traiesc la curte si pot avea un cires personal.