Iata o superba oferta, facuta de mai multi organizatori care au dorit sa omagieze genialitatea lui William Shakespeare, in cadrul Anului Dialogului Intercultural. Iar ei sunt multi - spre lauda lor! In acest spatiu restrans vom mentiona doar Fundatia "William Shakespeare" din Craiova, Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova, Primaria Municipiului Bucuresti, UNITER si ARCUB.
Organizator, dar mai ales "sufletul" acestei ample manifestari culturale (poate cea mai prestigioasa de acest gen din Europa) - este Emil Boroghina, actor de mare talent (cu un fizic de erou shakespearian romantic!) si manager de exceptie care, ani de-a randul - in timpul cat a fost director al Teatrului National din Craiova - a "inventat" acest stralucit Festival (in 1994). Un proiect pe cat de ambitios, pe atat de greu de realizat si care s-a amplificat de la o editie la alta. Desfasurat initial doar la Craiova, anul acesta (la fel ca si anul trecut), Festivalul International Shakespeare este organizat in duplex Bucuresti - Craiova.
O noutate de mare calibru: organizatorii Festivalului vor acorda si o inalta distinctie: Premiul International Shakespeare, ce va fi decernat din doi in doi ani unei personalitati din lumea teatrului ori a scrisului, "cu contributii majore in promovarea si afirmarea operei shakespeariene". Numele castigatorului va fi hotarat de un prestigios juriu international, care-l va avea in frunte pe conationalul nostru George Banu, profesor la Universitatea Sorbona din Paris. Cat despre participanti - ce sa mai vorbim? Urmand fluidul benefic creat anul trecut, la Sibiu, cand acest oras-bijuterie a fost "Capitala Culturala Europeana" - ei sunt Unul si unul! Sa-i amintim, asadar, in ordinea cronologica a manifestarilor: Declan Donnellan, prestigios regizor britanic (cu al sau spectacol "Troilus si Cressida"), lituanianul Eimuntas Nekrosius (cu a sa "Trilogie shakespeareiana" - Hamlet, Macbeth si Othello, realizata la Vilnius). Legendarul Lev Dodin ne ofera un naucitor "Rege Lear", produs de Malii Teatr din Sankt Petersburg. Pentru prima data la noi in tara, ca invitat special, americanul Robert Wilson propune un spectacol cu "Femeia marii" de Ibsen, avand o nota in plus de atractivitate: costumele semnate de Giorgio Armani. Vor fi si spectacole de strada, dintre care unul inedit, un "Macbeth" realizat de Pawel Szkotak, la Poznan. Un alt "punct" luminos al Festivalului: Michael Pennington - unul dintre cei mai mari interpreti ai lui Hamlet - care va sustine un recital extraordinar cu titlul "Nobile William". Iar faimosul Peter Brook vine cu o versiune personala a "Marelui Inchizitor" - un spectacol foarte original dupa Dostoievski. Dintre spectacolele shakespeariene de mare valoare, produse de teatrele romanesti, selectionate sa participe in Festival, pomenim, cu mandrie: "Masura pentru masura", regizat la Craiova de Silviu Purcarete, "Eduard al III-lea", realizat la TNB, de Alexandru Tocilescu, "Doi tineri din Verona", de la Teatrul de Comedie, in regia lui Felix Alexa, si spectacolul de opera "Macbeth", realizat la Opera Nationala din Bucuresti, de parizianul Petrica Ionescu, scenograf fiind arh. Catalin Arbore.
Iata, asadar, tot atatea motive de bucurie, de satisfactie intelectuala, tot atatea motive pentru a ne socoti noi, cei ce traim in superba noastra Tara Romaneasca, cetateni cu drepturi depline ai Europei culturale.