De mai bine de un deceniu, bolile hepatice fac ravagii la noi in tara. "Clasicei" hepatite de tip A i s-au adaugat hepatita de tip B si, mai nou, hepatita de tip C, ultimele doua fiind extrem de greu de tratat si avand consecinte asupra sanatatii, pe termen mediu si lung, foarte grave. In acest context, medicina naturala este de un imens ajutor, sprijinind tratamentul alopat clasic si, important, completand adesea lipsurile acestuia. Exista, vom vedea, si cazuri in care arsenalul medicinii naturale a dat rezultate acolo unde cele mai noi tratamente chimioterapice nu au avut eficienta scontata.
Plantele medicinale
Armurariul - este campionul absolut in lupta cu toate tipurile de hepatita virala, adica A, B si C. Comisia Europeana a medicamentelor a aprobat utilizarea plantei ca tratament de sustinere in boli inflamatorii cronice ale ficatului si in ciroza, pentru afectarea toxica a ficatului. Principiile sale active actioneaza prin modificarea si intarirea structurii membranelor exterioare ale celulelor hepatice, prevenind patrunderea toxinelor in ficat, stimuland capacitatea regenerativa a acestuia si formarea de noi celule hepatice. Se foloseste sub forma de pulbere de seminte (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea), din care se iau patru lingurite pe zi, in cure de 6 luni, cu trei saptamani de pauza.
Lemnul-dulce - este o planta foarte intens studiata in spitalele universitare si in laboratoarele de medicina experimentala din Japonia. Lucrarile publicate de dr. Okuno Takahaze si colaboratorii sai arata ca administrarea radacinii de lemn-dulce reduce riscul aparitiei cirozei si a cancerului hepatic (complicatii frecvente ale hepatitei B si mai ales C), inhiba si, in unele cazuri, distruge virusurile care produc hepatita. Mai mult, administrarea de lemn-dulce in timpul tratamentelor cu Interferon reduce efectele adverse ale acestuia si ii potenteaza actiunea terapeutica. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate o jumatate de lingurita, de 4-6 ori pe zi, in cure de cate 20 de zile cu 7 zile de pauza.
Frunzele de anghinare - se administreaza sub forma de infuzie combinata, obtinuta astfel: 3 lingurite de planta uscata si maruntita se lasa sa stea intr-un sfert de litru de apa calduta de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se lasa deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa clocotita si se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei; se filtreaza infuzia astfel obtinuta si se combina cu maceratul pus deoparte anterior, obtinandu-se aproximativ doua pahare de preparat. Acest remediu se bea pe stomacul gol, cate doua pahare pe zi, in cure de minimum 60 de zile. Anghinarea ajuta la mentinerea si refacerea structurii normale a ficatului, sustine activitatea hepatica si combate complicatiile tuturor formelor de hepatita.
Terapia cu muguri si tesuturi tinere de plante
Gemoterapia este o mare speranta in tratamentul tuturor formelor de hepatita virala, atat acuta, cat si cronica. Iata cele mai eficiente remedii de acest tip:
Radicelele de porumb (Zea mays) - maceratul glicerinat se gaseste in magazinele si in farmaciile naturiste, avand un rol foarte important in hepatitele acute. Prin mecanisme inca necunoscute, extractul in apa, glicerina si alcool, din radacinile plantelor foarte tinere de porumb combate eficient virusurile care produc hepatita. Se fac tratamente de 6 luni, in care se administreaza, de doua ori pe zi, cate 30-50 de picaturi de macerat glicerinat de porumb, eventual in combinatie cu urmatoarele extracte:
Mladitele de alun (Corylus avellana) - intervin foarte puternic in metabolismul proteinelor, crescand in organism nivelul albuminei, normalizand valorile gama si beta globulinelor. Se iau cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, in cure de 3-6 luni.
Mugurii de anin alb (Alnus incana) - impiedica sclerozarea celulelor hepatice si aparitia cirozei. Se iau cate 100 de picaturi pe zi, in doza unica, pe o perioada de trei luni, cu 10-20 de zile de repaus intre doua cure.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) - maceratul glicerinat din mladitele si radacinile sale tinere ajuta in cazurile de insuficienta hepatica. Se iau cate 30-50 de picaturi de doua ori pe zi, in cure de 3 luni, cu doua saptamani de pauza.
Sucurile de legume si de fructe
Sunt extrem de importante in terapia hepatitei virale, acute sau cronice. De altfel, alimentatia pe ansamblu este un pilon esential al vindecarii persoanelor cu hepatita, fie ea de tip A, B sau C. Inainte insa de a vorbi despre regulile de fier ale alimentatiei in cazul bolnavilor hepatici, sa vorbim despre cele mai eficiente remedii dieto-terapeutice contra hepatitei:3
Sucul de frunze verzi de patrunjel - se obtine cu ajutorul mixerului electric, in care se pun doua legaturi de patrunjel bine spalate si un pahar cu apa de izvor. Intreg amestecul se mixeaza vreme de doua minute si apoi se lasa sa macereze alte zece minute, inainte de a fi consumat pe stomacul gol. Se beau doua asemenea pahare pe zi. Tratamentul activeaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte singur impotriva microorganismelor care produc hepatita si, mai mult, are o actiune directa de inhibare a mutiplicarii acestor virusuri. Pe perioada verii si a toamnei, cand se gasesc frunze proaspete de patrunjel (asa incat sa secrete maximum de principii active), se bea acest suc. El este inlocuit pe timpul sezonului rece de cel obtinut din radacina.
Sucul de radacina de patrunjel - se obtine cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se consuma cate 50 ml (un sfert de pahar) pe zi, in combinatie cu suc de morcov.
Sucul de fructe de catina - se obtine din fructe proaspete, prin zdrobire, urmata de filtrare. Se beau doua-patru linguri pe zi, administrandu-se in combinatie cu suc de mere. Are efecte drenoare hepatice si vitaminizante foarte puternice.
Dieta naturista
Dieta are un rol decisiv in reusita tratamentului acestei afectiuni si, mai mult decat atat, respectarea ei este chiar o conditie pentru supravietuirea pacientului:
eliminati toate produsele cu aditivi sintetici - afanatorii, aromele sintetice, conservantii si colorantii artificiali, in marea lor majoritate, suprasolicita ficatul, care este obligat sa le "filtreze". Ele inhiba activitatea sistemului imunitar, blocand procesul de vindecare naturala. Renuntati la aceste otravuri, la fel ca si la alimente cum ar fi zaharul, margarina, faina alba, conservele de tot felul.
nu mancati prajit - in procesul prajirii se formeaza substante grase care supun ficatul la eforturi imposibile, accelerand evolutia bolii.
renuntati complet la consumul de carne - proteinele animale suprasolicita ficatul obosit, blocheaza procesele de eliminare, contin toxine care favorizeaza evolutia spre cancer hepatic si ciroza.
consumati salate de legume crude - prin continutul lor de enzime, de vitamine, de minerale si de fibre alimentare, acestea constituie un adevarat elixir in tratamentul hepatitei.
mancati fructe din belsug - ele sunt un adevarat catalizator pentru digestie, elimina constipatia, confera tonus si energie. In tratamentul hepatitei (cronice sau acute), 60-70% din hrana trebuie sa fie alcatuita din legume si fructe crude.
eliminati imediat alcoolul si tutunul - aceasta regula nu mai are nevoie de justificare. Este demn de mentionat insa ca cele doua vicii sunt un catalizator al evolutiei hepatitei spre ciroza si, mai ales, spre cancer.
consumati proteine si grasimi vegetale naturale - din leguminoase (linte, naut, soia), din nuci, din arahide si alune neprajite, din seminte de dovleac si de floarea-soarelui, din susan. Acestea constituie alimentele cu toxicitatea cea mai scazuta si care confera in schimb organismului o energie extraordinara, menita sa-l ajute sa lupte si sa invinga boala. Pentru ca organismul fiecarei fiinte umane este programat de natura astfel ca in conditii favorabile sa invinga orice boala, inclusiv hepatita virala.
Seleniul
De mai multi ani, tine capul de afis al suplimentelor nutritive folosite pentru prevenirea si pentru combaterea infectiilor de tot felul. Secretul acestui mineral, cu eficienta dovedita in terapie, este ca stimuleaza producerea anumitor celulele ale sistemului imunitar si le face mai "agresive" fata de microbi pe cele existente. Ca atare, seleniul este recomandat mai ales persoanelor la care hepatita are o evolutie rapida, datorata lipsei de imunitate a organismului. Suplimentele pe baza de seleniu se gasesc in toate farmaciile de la noi din tara, sub forma de tablete, care se administreaza conform indicatiilor producatorului.
Drojdia de bere
Este valoroasa in tratamentul hepatitei, mai ales datorita continutului sau extrem de ridicat in vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului organismului bolnavilor hepatici. Se administreaza sub forma de tablete, pe care le gasim in farmacii si in magazinele naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie, conditionate sub forma de comprimate. Sunt, de regula, foarte eficiente in terapie, fiind obtinute din culturi de drojdie selectionate, asa incat sa aiba o concentratie ridicata de vitamine din complexul B si de seleniu. Se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinala), urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
Apiterapia
Propolisul se administreaza in miere - 50-75 de picaturi de tinctura de propolis se amesteca bine cu doua-trei linguri de miere si se administreaza pe stomacul gol, o data pe zi. Are efecte antivirale directe si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar. Se tin cure de cate 30 de zile cu aceasta tinctura de propolis, care diluata cu suficienta miere (asa incat sa fie diminuata concentratia alcoolica) nu are efecte daunatoare asupra ficatului.
Laptisorul de matca se administreaza contra hepatitei, in cure de zece zile, cu doua saptamani de pauza. Pe timpul curei, se administreaza laptisorul de matca diluat in miere (se gaseste in magazinele apicole si in farmaciile naturiste), cate 500 mg pe zi. Intareste organismul pe ansamblu, impiedica sau reduce scaderile in greutate si, important, ajuta la mentinerea tonusului psihic.
Acupunctura
Este recunoscuta de forurile medicale oficiale din Statele Unite ca adjuvant pretios in tratamentul diferitelor forme de hepatita. Nu s-a demonstrat ca aceasta forma traditionala chineza de tratament poate vindeca direct hepatita, in schimb, ajuta enorm organismul pacientului sa lupte singur impotriva bolii. In principal, actiunea medicului acupuncturist asupra meridianelor energetice urmareste blocarea unor simptome ale hepatitei si cirozei, cum ar fi: lipsa de apetit alimentar (corelat cu pierderea in greutate), greata, acumularea de apa in exces in organism, senzatia continua de oboseala.