- Inainte de toate, intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni in urma unui vot masiv in favoarea sa va fi echivalenta cu un vot de blam dat de cetatenii acestei tari celor pe care i-au trimis in Parlament in 2004, finantatorilor lor si detasamentului de jurnalisti si comentatori recrutati in sprijinul lor. Nu va fi, cum se spune, un vot impotriva clasei politice in ansamblu, ci doar impotriva majoritatii acesteia. In mod normal, ar trebui, asa cum se intampla de pilda in Austria, ca parlamentul sa fie dizolvat si sa se organizeze noi alegeri, de vreme ce actualii ocupanti ai fotoliilor parlamentare nu mai reprezinta vointa alegatorilor. Cum Constitutia noastra nu prevede aceasta obligativitate, probabil ca actualul Parlament va "rezista", iar corifeii suspendarii esuate vor perpetua actuala atmosfera de tensiune si mahala.
Desigur, se vorbeste deja in culisele politicii de regrupari, de ipotetice reconcilieri cu un Traian Basescu reconfirmat de electorat, dar acestea sunt doar baloane de sapun si simptome ale framantarilor care se vor declansa in interiorul partidelor politice din coalitia anti-prezidentiala, in cazul unui esec rasunator al suspendarii presedintelui. Aceste partide vor simti vantul rece al unei infrangeri masive ce se prefigureaza la alegerile generale din 2008 si vor fi obligate sa se intrebe cate voturi vor mai putea obtine anul viitor, cu actualele lor conduceri si cu linia politica adoptata. Este de asteptat, de pilda, ca grupul de la Cluj sa profite de ocazie si sa initieze un asalt final asupra lui Mircea Geoana, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si a celor care le-au tinut isonul de-a lungul acestei campanii politice.
In functie de intelegerile politice care vor urma si de gradul de disperare al celor invinsi, nu este exclus ca Psd sa initieze o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu. De fapt, in cazul reconfirmarii lui Traian Basescu, totul devine posibil in plan politic.
Daca - in schimb - domnul Basescu va fi demis, atunci inseamna ca romanii sunt perfect de acord cu domnii Tariceanu, Patriciu, Voiculescu, Vadim Tudor si Marko Bela, si nu vor sa schimbe nimic in politica. In plus, ar insemna ca nu au incredere in Traian Basescu si ca nu au fost interesati de mesajul sau anti-oligarhic si justitiar. Liderii politici mai sus mentionati vor fi validati si legitimati din nou de votul popular si vor avea un nou mandat moral pentru a continua pe calea pe care s-au angajat. In planul actiunii practice, vom avea alegeri prezidentiale anticipate, ceea ce inseamna ca Nicolae Vacaroiu va mai ramane la Cotroceni inca trei luni si vom fi martorii unei campanii electorale dure. Problema partidelor anti-Basescu este ca nici unul nu dispune de un candidat prezidential credibil. Constient de acest handicap, Pnl a reanimat la repezeala ideea monarhiei constitutionale, care nu face altceva, de fapt, decat sa-i deschida lui Radu Duda calea catre functia suprema in stat. Este o capcana de care este bine sa fim constienti de pe acum.
Cel mai grav afectata de un eventual esec al lui Traian Basescu pe 19 mai va fi insa justitia. Dupa cum s-a vazut din initiativele intempestive ale ministrului Chiuariu, nerabdarea actualilor guvernanti de a-i inlatura pe procurorii incomozi adusi la Dna de Monica Macovei este maxima si oarba. Pentru revocarea acestor procurori este necesara insa semnatura sefului statului, ceea ce face ca miza votului de sambata sa fie de fapt soarta reformei in justitie. Este de asteptat ca Traian Basescu sa nu semneze demiterea procurorului Dna Doru Tulus, dar Nicolae Vacaroiu s-o faca daca mai ramane trei luni la Cotroceni. In cazul in care presedintele ales este eliminat prin vot din viata politica, atunci singura care mai poate salva ceva din reformele Monicai Macovei este Comisia Europeana, dar nici aceasta nu va putea contracara eficient avantul demolator al actualei echipe guvernamentale. In sfarsit, o eventuala revenire a presedintelui ales la Cotroceni ar fi un semnal pentru procurori ca pot finaliza dosarele revolutiei din decembrie si ale mineriadei din iunie 1990. In schimb, demiterea sa va duce probabil la inmormantarea acestora cu onoruri militare.
Tot la 19 mai, electoratul va da un semnal comunitatii internationale, privind vointa sa de a pastra Romania angajata ferm de partea Statelor Unite, Nato si Ue sau, dimpotriva, in privinta atenuarii angajamentelor sale euro-atlantice. Prezenta militarilor romani in Irak sau retragerea lor vor depinde si ele de rezultatul referendumului. Nu sunt insa singurele consecinte. A fost destul de clar ca marile cancelarii occidentale au privit cu ostilitate si ingrijorare initiativa suspendarii lui Traian Basescu. Practic, singurii care au sustinut-o in afara granitelor tarii au fost socialistii europeni din Parlamentul european si colegii lor liberali, dar nici Poul Nyrup Rassmussen, nici Graham Watson, nu reprezinta acum nimic in tarile lor de bastina. Mass-media romaneasca le-a acordat o importanta absolut disproportionata fata de influenta lor asupra politicii europene.
Revenind insa in planul politicii interne, este de asteptat ca, in cazul unei victorii la urne, Traian Basescu sa initieze un referendum cu privire la adoptarea votului uninominal si o actiune de revizuire a Constitutiei. Ar fi probabil o sansa ca romanii sa hotarasca in cunostinta de cauza asupra sistemului lor politic si electoral, dupa ce, in 1990-1991, cand au fost puse bazele actualului sistem, regulile le-au fost impuse de cei care au preluat puterea in decembrie 1989. Daca Traian Basescu va fi demis insa, nu se va schimba nimic esential. Totul va fi ca inainte, cu amendamentul ca romanii nu vor mai avea dreptul moral sa se planga de politica si de politicieni.