Ingrediente (pentru 8 bucati, aproximativ): 200 g telemea, 200 g faina, 3 oua, 15 cl ulei de masline, 80 g masline verzi, 1 crenguta cimbru, 20 g pentru forme, 1/2 plic praf de copt, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr.. Taiati telemeaua cubulete, scoateti samburii din masline si alegeti frunzulitele de cimbru.
Intr-un castron, amestecati - cu telul - faina, praful de copt si ouale, dupa care incorporati uleiul, putin cate putin, sarati (cu masura) si piperati. Adaugati cubuletele de telemea, maslinele si cimbrul.
Ungeti cu unt 8 forme mici de hartie plisata (se gasesc la marile magazine), turnati in ele aluatul (cam 2/3 din inaltime) si dati briosele circa 35 de minute la cuptor. Serviti-le caldute sau reci, ca antreuri, eventual impreuna cu o salata.
Triunghiuri cu telemea si spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g spanac proaspat, 200 g telemea, 2 linguri stafide, 2 linguri seminte de pin, 6 foi de placinta, 20 cl ulei de masline, nucsoara, 15 g unt topit, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati spanacul, spalati-l in cateva ape, puneti-l intr-o oala, apasandu-l putin cu mana, acoperiti-l cu un capac si lasati-l sa se inmoaie pe foc, amestecandu-l de cateva ori.
Inmuiati stafidele in putina apa calduta si prajiti semintele de pin intr-o tigaie bine incinsa (fara grasime).
Lasati spanacul sa se raceasca, stoarceti-l intre palme, ca sa iasa apa din el si taiati-l marunt. Amestecati-l cu semintele de pin, stafidele scurse, telemeaua faramitata si untul si condimentati-l cu nucsoara, sare si piper.
Taiati in doua fiecare foaie de placinta si indoiti-le in doua, formand dreptunghiuri lungi. Puneti o lingurita de umplutura la capatul fiecarui dreptunghi, pliati apoi aluatul de mai multe ori in forma de triunghi si bagati capetele in interior.
Incingeti uleiul intr-o tigaie si prajiti triunghiurile pe ambele parti, pana ce se rumenesc frumos. Serviti-le fierbinti.
Crema rece de rosii cu cubulete de telemea
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de rosii, 100 g telemea, 1 ceapa, 1 tulpina de telina, 2 felii groase de paine de casa, 4 linguri ulei de masline, menta pentru garnisit, 1 catel de usturoi, putin sos iute (Tabasco), sare, piper.
Mod de preparare:
Tineti rosiile 10 secunde in apa clocotita, curatati-le de pielita si de seminte, mixati-le impreuna cu ceapa curatata, telina taiata bucati, cateva picaturi de sos iute, sare si piper si dati-o o ora la frigider.
Frecati feliile de paine - fara coaja - cu catelul de usturoi, taiati-le bucati potrivite si rumeniti-le repede in 2 linguri de ulei incins. Taiati telemeaua cubulete.
Inainte de a servi crema de rosii rece, presarati peste ea cubuletele de branza si frunzulitele de menta si adaugati cateva picaturi din uleiul ramas. Se mananca cu painea prajita.
Terina de ardei cu branza telemea
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 ardei grasi rosii, 250 g telemea, 250 g branza de vaci (bine scursa), 2 cepe mici, 2 foi de gelatina, 10 cl lapte, 10 cl ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Coaceti ardeii, rasucindu-i pe toate partile, si tineti-i 15 minute intr-o punga de plastic, ca sa "transpire", dupa care curatati-i de
pielita, nervuri si seminte.
Inmuiati gelatina in apa rece, puneti laptele pe foc sa dea in clocot, luati-l de pe foc si incorporati in el gelatina stoarsa.
Amestecati branza de vaci cu ceapa tocata marunt, laptele, sarea si piperul, si adaugati telemeaua faramitata.
Tapetati o forma (de pamant) cu folie de plastic (film alimentar) depasind cu mult marginile si umpleti-o cu straturi alternative de ardei copti si amestec de branza, terminand cu un strat de ardei.
Indoiti folia peste terina, acoperind-o complet, puneti peste ea o greutate si lasati-o sa se inchege cel putin 3 ore.
Scoateti terina din forma si serviti-o rece cu un sos de rosii (eventual).