Sfaturile care urmeaza apartin unui specialist: cosmeticiana Neli Constanta Pfeiffer din cadrul "Apiestetic" S.R.L. (str. C. A. Rosetti nr. 31, Bucuresti, tel. 021/317.37.91).
Ten
Pentru tenurile deshidratate si sensibile
Frunze de untisor tocate marunt (grabiti-va, untisorul e pe trecute), frecate cu 1/2 lingurita ulei de porumb si amestecate cu 1 lingurita de miere de tei. Masca rezultata se aplica pe fata seara, timp de 20 de minute, dupa care se curata cu apa calduta.
Pentru tenurile obosite si ofilite
Cateva fire de marar si cateva fire de patrunjel maruntite bine se amesteca cu un galbenus de ou, la care se adauga 1/2 lingurita miere de tei. Masca rezultata se aplica ca in cazul precedent.
Pentru tenurile grase, acneice
In 100 ml de otet de mere se pun frunze de papadie, se lasa amestecul in frigider 5 zile, apoi se strecoara, iar in lichidul rezultat se adauga 30 de picaturi tinctura de propolis. Se aplica seara.
Impotriva petelor maronii de pe fata
Preparati infuzii de salata si patrunjel (pe care le puteti pastra in frigider), cu care - alternativ - dimineata si seara va "spalati" fata. Nu va stergeti apoi, ci lasati infuzia sa se usuce pe ten.
Pentru catifelarea si fragezirea fetei
Puteti sa va aplicati o masca dintr-un strat subtire de miere, pe care o masati usor pentru a patrunde in piele. Apoi va spalati cu apa.
Daca aplicati dimineata si seara o crema cu continut de propolis, obtineti un excelent "ecran" protector impotriva razelor solare.
Se face o infuzie de urzici (o "mana" de urzici, peste care se toarna 300 ml de apa clocotita, se acopera si se lasa 15 minute, apoi se strecoara si se raceste), la care se adauga 1/2 lingurita de miere. Cu aceasta compozitie se sterge fata. O data pe saptamana, dupa operatia de mai-nainte, se aplica pe ten o fiola de laptisor de matca liofilizat.
Pentru tenurile cuperozice
Se amesteca 10 g de miere (2 lingurite) cu 20 g infuzie de cimbrisor (se gaseste la Plafar). Se aplica comprese cu tifon seara, apoi se unge fata cu o crema hidratanta anticuperozica.
Pentru tenurile cu tendinta de ridare prematura
Se amesteca 10 g de miere cu 20 g decoct de radacina de nalba (de la Plafar, care se prepara astfel: 2 linguri de radacina de nalba, tocata, se fierbe, apoi se strecoara si se raceste). Se aplica comprese seara, apoi se intinde crema adecvata fiecarui ten.
Par
Impotriva matretii si a caderii parului
Pisati in mojar 100 g carcei de vita-de-vie; amestecati-i apoi cu 60 g de miere (12 lingurite) si aplicati solutia obtinuta cu ajutorul unui tampon de vata la radacina parului, seara. A doua zi, spalati-va parul, fie cu sampon cu polen (pentru par uscat), fie cu sampon cu propolis (pentru par gras).( Atentie! Cele doua tipuri de sampon se recomanda persoanelor nealergice la polen sau propolis.) In final, se limpezeste parul cu infuzie de urzici, in care s-a adaugat 1/5 l de rachiu. Tratamentul dureaza 10 zile. Doar in prima zi se spala parul temeinic, ca la un spalat obisnuit, in restul zilelor - dupa tamponare si o samponare usoara - se limpezeste parul foarte bine.
Impotriva caderii parului
Se curata 3 cepe, se desfac si se pun la macerat timp de 24 de ore in 1/2 l rom, apoi se strecoara si se adauga 30 g de miere. Cu aceasta solutie se frictioneaza pielea capului inaintea spalatului saptamanal.
Pentru revitalizarea si intarirea firului de par
Se frictioneaza si se maseaza pielea capului cu solutie Dermapin (se gaseste in magazinele "Apimondia"), inaintea fiecarui spalat. Lasati solutia pe par o jumatate de ora ca sa actioneze, apoi spalati-va pe cap in mod obisnuit. Tratamentul se aplica 3 luni.
Pentru combaterea alopeciei (cheliei) incipiente si a peladei (caderea parului de pe cap pe anumite portiuni rotunjite)
Se iau 10 zile pe luna (timp de 3 luni) cate o fiola de Pantotenat de calciu (se gaseste in toate farmaciile, si sub alta denumire), dupa ce ati mancat bine, si cate o tableta dintr-un calmant de zi (Rudotel, de exemplu). Acest tratament se poate asocia fie primei retete, fie celei de-a doua.