2007, in viziunea unor artisti romani din strainatate
Ruxandra Donose
"Intre Romania si Uniunea Europeana
trebuie sa se stabileasca o comunicare de la egal la egal"
Sper ca 2007, anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, sa aduca - din punct de vedere cultural - o si mai puternica deschidere a Romaniei, atat catre Uniune, cat si catre intreaga lume.
O cultura isi are puterea in traditie, dar si in sansa de a se improspata si revigora cu impresii exterioare. Sper ca teatrele din Romania sa poata face permanent schimb de artisti, trebuie sa se castige din experienta teatrelor din Vest. E foarte normal ca un solist din Germania, de exemplu, sa vina in Romania pentru un spectacol, dupa cum este foarte normal ca un solist roman sa se suie in avion pentru a merge sa cante intr-o montare din strainatate. Spre asta trebuie sa se tinda. In plus, trebuie ca intre Romania si Uniunea Europeana sa se stabileasca o comunicare de la egal la egal. Si inainte de 2007 s-a calatorit, lumea a iesit, dar nu toti s-au mai intors...
Despre mine, ce sa spun? Am agenda facuta pana la sfarsitul anului 2010. Anul 2007 imi aduce trei debuturi. Chiar in ianuarie, voi debuta in rolul Desdemonei din opera Othello de Rossini, la Carnegie Hall din New York. In februarie, cant in Simfonia a Ii-a de Mahler, cu Filarmonica din Moscova, in luna martie, in Anna Bolena de Donizetti, la Opera din Viena. In aprilie, am spectacol cu Damnatiunea lui Faust de Berlioz la San Francisco. Vara o petrec in Anglia, langa Londra, la unul din cele mai importante festivaluri de opera din lume: Festivalul de la Glyndebourne. In septembrie-octombrie, voi canta la opera din Los Angeles, intr-o premiera mondiala - opera The Fly - scrisa special pentru mine. Voi canta alaturi de basul Rene Pape. Aceasta opera este creatia lui Howard Shore, un compozitor american celebru, de muzica de film, care are in palmares doua premii Grammy si doua Golden Globe. Dirijorul acestei montari este nimeni altul decat Placido Domingo. Cel de-al treilea debut - si ultimul - pentru 2007 va fi in La donna dell lago de Rossini, la Opera din Berlin, sub bagheta celui mai mare dirijor rossinian, maestrul Alberto Zedda. Desi programul este foarte incarcat, voi veni si la Bucuresti, la Academia de Muzica, unde sunt inscrisa la doctorat, la profesorul Grigore Constantinescu. Tema lucrarii mele este "Stilistica interpretativa in arta vocala". Petrec sarbatorile de iarna in Romania, la Bran, impreuna cu toata familia.
Leontina Vaduva
"Sper ca nivelul de trai al romanilor sa creasca"
Odata cu intrarea in marea familie a Uniunii Europene, sper ca nivelul de trai al romanilor sa creasca. Asa cum Franta, dupa razboi, a trecut printr-o perioada de reconstructie, tot asa si Romania va trece printr-o perioada de refacere; pot spune ca si in Romania a fost un razboi, acela de a supravietui perioadei comuniste!
In ce ma priveste, voi veni in tara in 2007, pentru o montare la Cluj a operei Dialogul Carmelitelor de Poulenc. Mi-au placut mult Clujul, atmosfera din teatru, publicul este foarte cald... Petrecem Sarbatorile de iarna in Romania, ca sa pot fi alaturi de baietelul meu. Stiti ca este la gradinita la Bucuresti?! Mi-e asa de dor de el!
Va doresc tuturor mult bine, sa va dea Dumnezeu numai ganduri bune! La multi ani!
Marina Krilovici
"S-au schimbat multe in Romania,
dar va mai trece timp pana se
va intra in normalitate"
Romania intra, in sfarsit, in 2007, acolo unde ii este locul, alaturi de tarile europene. Multe s-au schimbat in ultimii ani; cu toate astea, cred ca va mai trece un timp indelungat pana se va intra in normalitate. Cred ca romanilor le va fi grea adaptarea la rigorile Uniunii Europene... Pe de alta parte, imi place faptul ca noul ambasador al Romaniei in Grecia este un om tanar, subtire, cu mare deschidere. Dar cel mai frumos cadou pentru mine este faptul ca 2007 m-a gasit indragostita, ca la 20 de ani, de un roman care nu mai traieste in Romania. Pot spune ca incep o viata noua! Voi veni si in tara, pentru master-classes de interpretare. Sunt tare fericita ca studentele mele canta foarte bine, ca obtin premii internationale. Ti-am spus despre studenta mea, Celia Costea, laureata peste tot in strainatate...
In incheiere, vreau sa urez tuturor cititorilor minunatei voastre reviste, sa aiba un an bun, sa fie iubiti si sa iubeasca!