Ingrijirea tenului dimineata
Curatirea tenului dimineata incepe cu un lapte demachiant. El este indicat, indiferent daca tenul este uscat, gras sau acneic. In numerele viitoare ale revistei, va vom da cateva retete de preparare a unor demachiante cu ajutorul produselor naturale. Acum, insa, vrem sa va prezentam cele cateva acte esentiale ale ingrijirii tenului, indiferent daca ne machiem sau nu. Deci: laptele demachiant se unge pe toata fata (nu cu un tampon de vata, cum se face seara), ci cu ajutorul degetelor, apoi se sterge cu doua-trei comprese mari de tifon imbibate cu apa calda. Clatiti apoi bine obrazul cu apa rece. Cu ajutorul unui tampon de vata, treceti usor peste fata - apa de fata care vi se potriveste (vom prezenta retete adecvate fiecarui ten). In sfarsit, folositi o crema de zi, care sa fie totodata si o crema de protectie impotriva mediului inconjurator. In conditiile vietii noastre de astazi, cand atmosfera este atat de poluata, e foarte important ca obrazul sa fie protejat. Nenumaratele boli de piele, acneea si infectiile au drept cauza impuritatile, adesea toxice, care patrund in pori.
Un mijloc de protectie foarte important, mai ales la femeile care sufera de cuperoza, este, pe vreme de iarna friguroasa si umeda, machiajul. El serveste ca scut impotriva murdariei din atmosfera. Machiajul se pune peste crema de zi. Fondul de ten se intinde pe toata fata, in acelasi mod in care se aplica si crema.
Si, nu uitati recomandarea pe care v-am mai facut-o: in zilele cand ramaneti in casa, ori in ceasurile care va raman dupa intoarcerea de la munca, nu uitati sa va dati pe fata cu miezul fructelor pe care le aveti la indemana: mere, portocale, grepfruituri. Pielea este la fel de insetata de vitamine ca si organismul.
Ochii si sarbatorile
Alergaturile pentru sarbatori si noptile pierdute cu ocazia lor ne pun la grea incercare frumusetea. Si daca obrazul poate fi reconditionat mai usor, cu ajutorul mastilor si al cremelor, ingrijirea ochilor (cearcane, ochi rosii, umflati) se face mai greu.
Pielea din jurul ochilor este deosebit de subtire, sensibila si iritabila. Ca urmare, are nevoie de o ingrijire speciala. Inainte de a recurge la lotiuni si creme specifice, un prim ajutor il reprezinta ceaiurile de plante.
Ceaiuri pentru curatarea si odihnirea ochilor
Turnati o jumatate de litru de apa clocotita peste o legatura mica de patrunjel verde. Lasati sa se infuzeze trei ore. Apoi strecurati. Ceaiul de patrunjel e indicat pentru bai ale ochilor ori comprese, tinute peste pleoape cam o jumatate de ceas.
Ceaiuri pentru ochi inrositi si usturatori
Ceaiuri pentru ochi obositi si slabiti
15 grame (o lingurita) de frunze de anason, oparite cu un sfert de litru de apa, se lasa sa stea circa trei ore, dupa care se strecoara si se pun intr-un pahar. Se folosesc in comprese reci (dar nu de la frigider) asezate peste pleoape, vreme de 20 de minute.