Numaratoarea inversa se apropie de sfarsit. Iarna bate la poarta, cu cortegiul ei de umezeala, intuneric si frig. Buna ziua, depresii! Buna ziua, melancolie! Si daca de data asta n-o sa fie asa? Remediile pe care vi le oferim in randurile de fata sunt pline de viata si bucurie, veritabile pilule energizante, care sa va confere o stare permanenta de forma maxima, pe toata durata iernii. La drum!
Stimulenti contra apatiei
Miracolul albastru. Daca vreti sa incepeti ziua plini de bunavoie si energie, aveti grija ca primul lucru pe care sa-l priviti dimineata, cand va treziti, sa nu fie ceafa sotului sau sotiei, ci un obiect de culoare turcoaz (albastru usor verzui), tinut la vedere pe noptiera. Indienii Navajo cred cu convingere ca atat culoarea, cat si piatra semipretioasa cu acelasi nume sunt adevarate izvoare de energie. Cine priveste cu atentie cerul stie ce forta se afla in albastrul lui. Un sirag albastru de peruzele atarnat langa pat sau un perete zugravit in albastru va ajuta sa pasiti cu incredere in ziua care va asteapta.
Bucuria luminii. Viata vi se pare trista si posomorata? Oferiti-va o raza de lumina! O gasiti pe gratis si se afla afara. Cea mai buna rezerva de energie se afla in fata usii. Lumina zilei este mai eficienta decat orice lampa folosita de terapeuti. O zi de vara are o putere de 100.000 de lucsi, in timp ce o zi cenusie de toamna, doar 2000. Lampile de birou depasesc rar 500 de lucsi. Doza optima pentru o stare de spirit buna: 3000 de lucsi, vreme de o ora. Vinovat de tristetea care ne cuprinde in lunile mohorate de iarna este intunericul. Organismul secreta melatonina, un hormon care ne spune "noapte buna" si care stinge buna dispozitie. Iesiti zilnic afara din casa, cel putin o jumatate de ora. Iar daca aveti nevoie de un stimulent, imprumutati cainele vecinului dvs. sau promiteti-va o recompensa: pentru o luna de iesit zilnic afara, la aer curat, faceti-va cadou o pereche de pantofi noi. Placerea plimbarii o sa fie dubla.
Flower-Power. Persoanele care se inconjoara de plante la locul de munca sunt cu 10% mai atente si mai eficiente, sustin cercetatorii americani. Profitati, asadar, de puterea florilor!
Veseli cu ajutorul culorilor. Cand lumea de-afara se transforma intr-o imagine alb-negru, conservati-va energia acumulata pe timpul verii! Purtati obiecte viu colorate: cizme de cauciuc galbene sau portocalii, umbrele rosii, baticuri sau fulare cu patrate sau flori... In felul acesta, noroiul si burnita nu mai sunt un motiv sa stati tot timpul ascunsi in barlog. Conform specialistilor in psihologia culorilor, atunci cand stimulii luminosi de afara devin mai slabi, preferam - in mod inconstient - culorile inchise. Inviorati-va organismul cu culori care sa va incante privirea: de pilda un carton galben, lipit pe peretele biroului, va va crea o stare sufleteasca mai vesela.
Protectie contra frustrarii:
buna dispozitie cu sentimente
Furia face bine! Ati calcat intr-o groapa din trotuar, ascunsa sub gramada de frunze uscate, si-ati injurat? Minunat! Folositi energia produsa de furie, in obligatiile cotidiene care au nevoie de energie si elan: curatenie in casa, o intrevedere cu cineva plicticos, telefoane conventionale la serviciu etc. Reactiile la stres incarca organismul cu energie! Trebuie doar sa stiti cum sa le dirijati. Sentimentele sunt responsabilii cu "bugetul" nostru de energie.
Strafulgerarile de idei pot elibera o cantitate enorma de energie. Imaginati-va ca n-ar exista constrangeri. Ce v-ar placea cel mai mult sa faceti? Cu cine? Unde? Simtiti cum se intensifica bataile inimii? Zambiti? Aceasta este energia! Psihologii germani le recomanda pacientilor sa porneasca intr-o calatorie imaginara. Sa hoinareasca printr-un oras, sa se plimbe pe malul marii. Cine are in fata ochilor mintii o intamplare emotionanta se incarca de energie si bucurie. Exact ca atunci cand, gandindu-ne la o lamaie, incepem sa salivam.
Pot si eu! Folositi invidia ca impuls rapid. Motto: colega dvs. de birou a slabit si are o silueta de vis. Daca ea poate, de ce sa nu pot si eu, si inca cu mult mai bine. Dieta alimentara va fi mult mai usor de tinut.
Amuzati-va! Prostiti-va din toate puterile. Inventati un joc, de pilda: "Bunica mea e bolnava", in care fiecare participant trebuie sa se intereseze de starea bunicii, tinand intre dinti un dop de pluta. ("Se mai fase, se boaa ae?") Amuzamentul este sanatate curata. Vizionati filme comice. Psihologii americani ne asigura: comediile au asupra spectatorului efectul unui stimulent cardiac.
Mai mult spatiu! Mail-urile se revarsa peste birou, sertarele si agenda de lucru sunt pline ochi, iar dvs. aveti o senzatie de suprasaturatie psihica? Faceti loc aerului sa patrunda in apartamentul si in viata dvs. Aruncati tot ce va prisoseste. Pastrati doar cate 7 bucati din fiecare fel de imbracaminte existenta in dulap: 7 perechi de pantaloni, 7 jachete, 7 pulovere, ma rog, 10-12 tricouri... Eliberati-va viata de zi cu zi de tot ce-o sufoca, din cap pana-n picioare. Asa se intoarce usurarea inapoi. Cu fiecare kilogram pe care il pierde casa in care traiti, castigati libertate personala. Cu cat acumulam mai mult, cu atat mai mult atentia ne este atrasa de obiecte, iar prisosul de energie devine aproape nul. Lucru valabil si pentru relatiile cu ceilalti. Faceti-va ordine in viata. V-ati certat cu cineva? Lamuriti situatia. Simtiti ca "vampirii" va sug energia, sleindu-va de puteri? Elucidati problema. Veti castiga un nou elan pentru tot ceea ce va face placere.
Micul dejun in pat. Bagati-va in pat cu cateva sandviciuri, o cafea si lectura la indemana. Singuri! Si nu va mai sculati cel putin pana la pranz. O scurta vacanta in paradisul moale al pernelor pare usoara ca fulgul: fara zi de plecare, fara bagaje, ci doar timp de lenevit cat cuprinde. Obligatoriu: cei dragi sa fie trimisi la plimbare.
Faceti ceva in pripa. Cand va simtiti frustrati, beti repede un pahar plin cu apa. In felul acesta, puneti capat autolamentarilor si va regasiti energia pierduta.
Incurajati-va semenii. Sotul dvs. a castigat la tombola o lampa de miner. Chiar daca sunteti convinsa de inutilitatea ei, bucurati-va impreuna cu el. Sau, si mai bine: faceti-le bine unor oameni straini. Sentimentul sublim ca sunteti folositori va fi rasplata binemeritata.
Cantatul: un jogging pentru suflet. Adanceste respiratia si stimuleaza energia. In plus, va face mai afectuosi, pentru ca sporeste producerea oxitocinei, hormonul dragostei. Si intareste sistemul imunitar. Doua studii efectuate in California si Germania au aratat ca persoanelor care canta in coruri le creste cu pana la 240% imunoglobulina A, un anticorp care combate agentii patogeni din organele aflate in zona frontala (faringe, nas, intestin). O premisa buna pentru a trece sanatosi prin iarna. In plus, cantatul este si un excelent antidepresiv. Incercati-l si dvs., dimineata, in baie.
Carburanti Pentru Sanatate
Terapia Kneipp produce, printre multe alte avantaje, o trezire brusca a organismului. Un fel de dus scotian pentru sentimente: mai intai este rece, pe urma fierbinte. Lasati sa curga in chiuveta apa rece, de cca 12gr.-18gr., si tineti bratele in ea, o jumatate de minut. Respirati linistiti pana ce percepeti raceala, dupa care scoateti bratele afara si lasati-le sa se usuce la aer.
Urmeaza incalzirea cu apa cat mai fierbinte. Cei care prefera baia intregului corp sa stie ca apa invioreaza doar pana la 36gr.. Mai sus, intervine starea de somnolenta.
Un starter pentru somnorosi: aroma de citrice, cu o adiere de scortisoara si levantica, trezeste simturile dis-de-dimineata. Folositi-le la baie, sub forma de sapunuri, creme si colonie usoara.
Albusul de ou nu contine grasimi, nici colesterol si poate deveni mai usor digerabil, folosind un mic truc: separati 2-3 albusuri de galbenusuri si bagati-le - acoperite cu un capac - in cuptorul cu microunde. Lasati-le sa se inchege, de doua ori cate un minut, la 600 de wati, ridicand, intre timp, capacul. Rasturnati apoi albusul pe-o farfurie, taiati-l cubulete si presarati-l peste salata sau sandviciuri. Un energizant ideal!
Turbo-vitamine. Poate nu va vine sa credeti, dar varza de Bruxelles si varza creata concureaza, prin continutul lor puternic in vitamina C, la titlul de cea mai buna sursa de energie a sezonului rece. Umar la umar cu ele, piureul de cartofi e cel mai bun remediu impotriva proastei dispozitii. Hidratii de carbon pe care-i contine invioreaza la fel ca si ciocolata.
Si iaurtul inveseleste, mai ales combinat cu zmeura. Cel care ne binedispune este triptofanul, o componenta a albuminei. Se spune ca si linalolul din coriandru ar alunga gandurile sumbre.
Foc de artificii pe cerul gurii: Accelerati-va metabolismul, mancand ardei iute. Capsicina pe care o contine "inflacareaza" dispozitia sufleteasca si, in plus, arde celulele adipoase! Acest condiment declanseaza un mic impuls dureros la nivelul creierului, care produce pe loc endorfine (hormonii fericirii). Cel mai energizant mic dejun: papara cu ardei iute.