Slava Domnului, oferte exista, toate cu succes garantat, doar ca inainte de a le pune in aplicare, e obligatoriu sa ne cunoastem obrazul (nu grosimea, ci specificul sau). Tipul de ten cu care am fost inzestrate din nastere. Tenul este un dar de la Dumnezeu. Asa cum exista oameni buni si oameni rai, tot asa exista tenuri frumoase si tenuri urate. Si tot asa cum oamenii se pot schimba prin efort, si tenul poate fi supus unei imbunatatiri. Dar pentru asta trebuie sa-l cunoastem in intimitate, ca sa stim cum il putem ajuta.
Tenul normal - porii lui sunt aproape invizibili. Pielea este intinsa si elastica. Are culoare roz (nu rosie). Acest tip de piele se intalneste mai ales in anii tineretii.
Tenul uscat - are infatisarea pergamentului. Uneori ii lipseste grasimea, alteori apa. E bine sa stim ce anume, ca sa stim cum sa-l alimentam. Cu creme si cu uleiuri, sau cu emulsii.
Tenul mixt - se numeste asa, fiindca are zone uscate si zone grase. Zonele grase vizeaza de obicei fruntea, nasul si barbia. Ele sunt usor de recunoscut: stralucesc, porii sunt mari, adeseori apar punctele negre si cosurile. Uneori, cauza lor poate sa fie si alta. Bretonul, de pilda. Dedesubtul lui, mai ales vara, pielea nu poate respira si impuritatile parului pot patrunde in pori. In acest caz, se recomanda ca noaptea, bretonul sa fie prins cu o agrafa astfel ca pielea fruntii sa poata respira. Daca folositi un fixativ pentru par, asezati pe frunte o hartie cand il intrebuintati. In cazul cand cosurile apar in zona falcilor, e semn ca aveti probleme cu dintii, infectii si abcese nedetectate. Consultati un stomatolog. Daca ele apar in zona gurii si a barbiei, aveti probleme cu ovarele. Consultati un ginecolog. Nici o anomalie a tenului nu este fara legatura cu functia intregului organism. Dar greul abia incepe: cuperoza, tenul seboreic si acneea sunt considerate "infernul cosmeticii", dar despre ele vom vorbi in numarul viitor. Pana atunci, un sfat: folositi fructele pe care le aveti la indemana pentru improspatarea obrazului. Si tenului ii plac vitaminele. Cat stati acasa, dupa ce va spalati bine pe fata cu apa cat mai calda si apoi cat mai rece (dusul scotian ii face foarte bine obrazului) ungeti-va cu zeama de la o felie de portocala, de mar sau cu miez de banana, zdrobit direct pe ten. In cazul porilor dilatati, adaosul unei picaturi de lamaie va spori si mai mult efectul. Spalati-va apoi cu apa calduta si aplicati maioneza din plante aromate, a carei reteta am prezentat-o in numarul trecut al revistei. Dupa o jumatate de ora, indepartati-o cu apa rece. Veti arata ca noi.
Cosmetica naturista
Impachetare cu crema de ou
Ingrediente: un ou, o lingura de ulei de susan, o lingura de miere curata.
Mod de preparare: Despartiti albusul de galbenus. Transformati galbenusul in maioneza, turnand picatura de picatura uleiul de susan. Adaugati mierea si albusul de ou nebatut si amestecati mai departe, pana cand amestecul seamana cu o crema.
Intrebuintare si efect: Compozitia se intinde cu degetele pe fata si gatul bine curatate inainte, cu apa si sapun. Dupa 30 de minute, se spala cu apa calda. Impachetarea cu crema de ou este ideala pentru tenul imbatranit. Atenueaza ridurile si intretine elasticitatea pielii.