"Omisiuni si contradictii majore".
Ministerul Mediului din Ungaria a facut publica analiza Studiului de impact asupra mediului (Sim) pentru Rosia Montana, pe care a transmis-o partii romane. Acesta a solicitat in mod oficial autoritatilor de la Bucuresti "sa nu emita acordul de mediu" pentru proiectul minei de aur si argint propus la Rosia Montana, date fiind "deficientele majore si concluziile de baza false, omisiunile si contradictiile" identificate de partea ungara. In total, analiza Studiului Sim, intreprinsa de expertii de la Budapesta, contine nu mai putin de 122 de observatii critice. Citam cateva: "explicatii neverosimile, care nu corespund nici unei conceptii stiintifice", "definitii deficitare", "date insuficiente si nereprezentative", "bilant indoielnic", "raspunsuri neadecvate", "pericole abordate superficial". In comunicatul de presa dat saptamana trecuta publicitatii, se mai spune: "Expertii Ministerului Mediului din Ungaria au constatat ca Studiul de impact asupra mediului este partinitor si contine numai evaluari pozitive. Concluzia expertilor este ca datele incluse in acest document nu reflecta o imagine obiectiva a investitiei, ba mai mult: chiar si evaluarea starii de mediu initiala prezinta deficiente serioase. Expertii afirma ca deficientele cele mai mari se inregistreaza la capitolul riscuri, unde si definitiile acestor riscuri sunt deficitare. Datele care se afla la baza acestei evaluari de impact nu sunt suficiente si nici reprezentative".
Se confirma astfel, la nivel international, ceea ce guvernantii romani ignora cu o suspecta seninatate: proiectul de la Rosia Montana este o pata pe fata Romaniei, si toate evolutiile ilegale de pana acum (stramutarile, forajele poluante, distrugerea unei comunitati istorice, afectarea unei galerii romane, certificatul de urbanism desfiintat de justitie, acordurile sectoriale de mediu, descarcarile de sarcina arheologica etc.) sunt imputabile autoritatilor romane. Va fi, probabil, si o boxa a acuzatilor, in care asteptam sa-i vedem pe cei implicati direct in aceasta cacialma. Spre rusinea lor, numele le sunt cunoscute.
Academia ramane pe pozitii
Zilele trecute s-a desfasurat la Academia Romana o dezbatere pe tema mineritului, organizata de federatia sindicala "Meridian". Desi au facut promisiuni ferme ca se vor mentine in limite principiale, teoretice, analizand situatia respectiva la nivelul intregii tari, liderii prezenti, in frunte cu presedintele federatiei, Ion Popescu, au incalcat intelegerea cu presedintele Ionel Haiduc, facand referiri repetate si interesate la Rosia Montana. "E un proiect bun si trebuie sa se faca", perora de la tribuna Aulei Magna numitul Popescu. Pentru a-si confirma devotamentul interesat pentru compania Gold Corporation, si fara a se jena de atmosfera solemna in care odinioara cuvantau un Arghezi sau un Rebreanu, domnul de la sindicat i-a dat cuvantul, in mod surprinzator, chiar lui Allan Hill, arogantul director al Rmgc, introdus in sala fara invitatie. Interventia sa pro domo, in care guvernul era atentionat ca nu face suficient pentru atragerea investitorilor si nu e capabil sa extraga singur aurul din Apuseni, a primit pe loc o replica din partea Ancai Boagiu, ministrul Integrarii Europene: "Am intrat prin fortele noastre in Ue si nu acceptam sa ni se dea lectii. Guvernul roman este suficient de matur pentru a lua decizii in concordanta cu interesul tarii si legile europene". Siretii sindicalisti au fost pusi la punct si de presedintele Academiei, Ionel Haiduc, care s-a urcat la tribuna si a reafirmat pozitia inaltului for de stiinta si cultura: "Academia recomanda abandonarea proiectului de la Rosia Montana. Exista serioase suspiciuni ca acolo s-au incalcat legile tarii, de exemplu prin acordarea nejustificata a unor descarcari arheologice sau prin declararea prematura a localitatii Rosia Montana ca "zona industriala", impiedicand astfel alte activitati economice si constructii civile in localitate, inclusiv dezvoltarea unui turism rural si cultural".
Intr-un astfel de context demolator pentru compania "Gabriel", Ministerul Mediului de la Bucuresti n-a avut un punct de vedere transant, de respingere a proiectului, ci mai degraba unul diplomatic. Doamna ministru Sulfina Barbu a declarat la Oradea, cu ocazia intalnirii de lucru cu omologul sau ungar, ca sansele pentru aprobarea exploatarii din Apuseni sunt "50% - 50%". Ceea ce ar putea insemna si "zero"...
Pentru mai multe informatii puteti contacta Biroul de Presa al Ministerului Mediului din Ungaria la: Telefon: +36 1 457-3437 & 38, 457-3440; Fax: +36 1 457-3354; E-mail: info@mail.kvvm.hu