In medicina populara romaneasca, nucul are atat de multe utilizari, incat s-ar putea face un mic volum de specialitate cu retetele medicinale si magice care au fost culese pana acum de etnologi. Este o curiozitate a lumii botanice, fiind una dintre plantele care nu accepta nici o surata in preajma sa (se stie ca sub nuc nici iarba nu creste) si, mai mult, tine la distanta toate insectele si daunatorii. Secreta o cantitate impresionanta de iod, iar fructele sale sunt adevarate bombe energetice, fiind printre alimentele naturale cele mai bogate in calorii si, totodata, cele mai complete din punct de vedere nutritiv. De altfel, in cele ce urmeaza, vom vorbi despre efectele medicinale ale acestui arbore.
Ce se foloseste de la nuc
Despre nuc (Juglans regia) se poate spune, fara a exagera deloc, ca este o adevarata farmacie verde, aproape tot ceea ce produce putand fi folosit in scopuri medicinale:
Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Frunzele - se mai pot culege si acum, cat sunt inca verzi, au proprietati hipoglicemiante, diuretice, previn si combat infectiile tubului digestiv si cele renale.
Fructele (nucile) sunt un medicament-aliment, foarte bogate in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange, avand proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.
Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.
Miezul de nuca - un aliment-medicament cu putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar mult mai sanatos.
Culegere si depozitare
Frunzele de nuc se culeg cat timp mai sunt inca verzi, prin desprindere de pe ramuri, dar fara codita. Se usuca in loc uscat si umbrit, in strat subtire. Se depoziteaza in saci de hartie, in locuri curate si lipsite de umiditate, avand un termen de valabilitate de maximum doi ani.
Cojile verzi de nuca se recolteaza odata cu scuturarea nucilor din pom, care cad de obicei cu tot cu invelisul verde ce le protejeaza pana la maturitate. Se selecteaza doar bucatile de un verde sanatos (cele brunificate sau ingalbenite se arunca), care se pun la uscat in strat unic, cu scobitura in sus, asa incat sa permita o evaporare optima a apei. Cand sunt perfect uscate si casante, se strang si se depoziteaza in saci de panza.
Axul nucii se obtine atunci cand se decojesc fructele pentru a scoate miezul. Nu necesita uscare sau conditii de pastrare speciale, ci doar sa nu-l aruncati, intrucat se poate dovedi de mare ajutor la nevoie.
Retete medicinale cu frunze si coji de nuc
Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nuca
Este cel mai activ preparat obtinut din nuc, fiind foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri. Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nuca, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Decoctul combinat de coji verzi de nuca
Se lasa la macerat 4 lingurite de coji verzi, maruntite in prealabil, intr-o cana de apa (250 ml) la temperatura camerei, vreme de 8 ore, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pastreaza, iar planta ramasa se fierbe la foc mic, vreme de 5 minute, in inca o cana de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se strecoara. La sfarsit se combina cele doua extracte, rezultand aproximativ jumatate de litru de preparat, care se foloseste extern sau intern.
Infuzia combinata de frunze de nuc
Se pun la macerat 3-4 linguri de frunze de nuc maruntite, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern.
Decoctul obtinut din axul nucilor
Se obtine prin fierberea a 3-4 lingurite de produs vegetal, maruntit in 300 ml de apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil.
Pulberea de frunze de nuc
Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita rasa de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.
Cataplasma din coji verzi de nuca
O mana de coji verzi uscate si maruntite se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa vreme de 1 ora.
Uleiul de nuca
Se obtine doar pe cale industriala, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular si vermifug. Se administreaza 3-4 lingurite pe zi, de preferinta pe stomacul gol.
Boli care se trateaza
cu preparate obtinute din nuc
Reumatismul, guta - cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu extract hidroalcoolic (tinctura) de coji de nuca, din care se iau cate doua lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 40 de zile si se face de preferinta toamna tarziu si primavara devreme.
Hipotiroidia - se administreaza, de asemenea, tinctura de coji verzi de nuca, din care se iau cate 4 lingurite pe zi. Foarte bogate in iod, in alte substante active care favorizeaza activitatea tiroidei, cojile verzi de nuca sunt stimulatorul tiroidian natural ideal.
Tusea, tusea cronicizata - se beau 2-3 cani de decoct fierbinte, obtinut din axul nucilor. Are un gust nu prea placut (puternic astringent din cauza taninurilor), dar este foarte eficient, cicatrizand tesuturile lezate de infectie, favorizand eliminarea secretiilor de pe caile respiratorii, diminuand excitabilitatea terminatiilor nervoase care declanseaza tusea.
Adjuvant in diabet - se ia o lingurita de pulbere de frunze de nuc de 4 ori pe zi, in cure de 3 luni, cu 1 luna de pauza. Frunzele de nuc au o actiune hipoglicemianta puternica, sunt diuretice, ajuta metabolismul zaharurilor si grasimilor.
Viermi intestinali (oxiuri, limbrici) - unul din cele mai eficiente remedii de medicina populara romaneasca este obtinut din cojile verzi de nuca. Se administreaza intern decoctul combinat a carui reteta de obtinere a fost prezentata anterior, cate o jumatate de litru - un litru pe zi, in cure de 12 zile. In cazul oxiurilor, se fac in paralel bai de sezut cu acelasi decoct.
Transpiratie excesiva - se face un tratament cu pulbere de frunze de nuc, din care se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de minimum 30 de zile.
Ateroscleroza - se face o cura de lunga durata (jumatate de an minimum) cu ulei de nuca, din care se iau 3-4 lingurite pe zi. Ajuta la diminuarea colesterolului, curata vasele de sange de depuneri, ajuta la redobandirea elasticitatii si rezistentei acestora, stopand procesul de sclerozare.
Incontinenta urinara - se face o cura de 30 de zile cu extract hidroalcoolic obtinut din coji verzi de nuca, din care se iau 4 lingurite pe zi. Nu se cunoaste exact mecanismul prin care acest produs vegetal tonifica sfincterele urinare si ajuta la redobandirea controlului asupra lor, dar rezultatele practice obtinute cu acest tratament sunt incurajatoare.
Aplicatii externe
Negi - o metoda populara extrem de eficienta de combatere a acestora este frecarea locului afectat cu coaja verde proaspata a nucii. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi, vreme de cinci minute, iar rezultatele apar in maximum o luna.
Eczeme acute - se aplica pe locul afectat o cataplasma din coji de nuca verde, care se tine vreme de 1-2 ore. Tratamentul se repeta zilnic, pana la completa vindecare.
Dezinfectarea ranilor - se spala locul afectat cu extract hidroalcoolic de coji de nuca. Are o putere dezinfectanta similara cu a tincturii de iod (de altfel cojile de nuca sunt foarte bogate in acest element) si pe deasupra ajuta la vindecarea rapida si estetica a leziunilor.
Rani purulente, ulcere pe piele - se spala ranile cu infuzie combinata de frunze de nuc. Aplicatia se repeta de doua ori pe zi si dureaza minimum 10 minute.
Afte bucale, inflamatii in gura si in gat - se clateste gura si se face gargara cu decoct combinat de coji de nuca. Are puternice efecte antiinfectioase si cicatrizante.
Infectii vaginale cu candida, cu stafilococi - se fac irigatii vaginale cu 100-200 ml de infuzie combinata de frunze de nuc. Tratamentul se face zilnic, vreme de 4-5 zile, apoi se continua cu o spalatura la 2-3 zile, pana la completa vindecare.
Infectii respiratorii in faza incipienta - o reteta populara cu o eficienta exceptionala este inhalarea de aburi de coji verzi de nuca, obtinuti prin oparirea unei maini de coji de nuci la un litru de apa clocotita.
Varice, hemoroizi, guta, transpiratia picioarelor, matreata - bai repetate cu decoct de frunze de nuc.
Atentie: administrarea interna in doze prea mari a remediilor extrase din nuc sunt greu suportate de persoanele cu probleme digestive. De asemenea, ele nu trebuie administrate in paralel cu lichenul de Islanda si chinina.
Precautii si contraindicatii
Preparatele prezentate mai sus se administreaza cu prudenta in cazurile de hipertiroidie, colon iritabil, gastrita acida.
In diabetul insulino-dependent, in timpul tratamentului cu nuc se va supraveghea foarte strict glicemia si se vor regla dozele de insulina in permanenta, pentru a impiedica aparitia hipoglicemiei.
Tratamente cu miez de nuca
Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia, care este acum in mare voga. Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea si ca valoare calorica, avand in schimb o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte digerabila. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, tulburarilor de crestere si maturizare, deficientelor imunitare. Dintre bolile in care consumul nucilor are un efect favorabil evident mentionam:
Accident vascular - consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor. Iata o reteta foarte eficienta: 3 miezuri de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere de albine se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineata.
Boli de piele - miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grabeste vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infectiile cu ciuperci la nivelul pielii) si refacerea pielii dupa arsuri, opreste procesele degenerative.
Constipatie - se consuma miezul a patru nuci prajite usor la 10 minute dupa ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.
Diabet - la fel ca si alunele, nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet, unde se recomanda in mod special cruditatile si renuntarea la carne. In plus, fata de alune, nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.
Greutate corporala sub cea normala - datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitati mari sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Persoanelor care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este calduros recomandat acest aliment.
Hipertiroidie - nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se stie ca in aceasta afectiune sunt consumate in mari cantitati, de unde si starea de devitalizare pronuntata care apare frecvent.
Sterilitate, impotenta - aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare si care protejeaza si curata vasele de sange fac nucile un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor in prevenirea impotentei vasculare (care reprezinta peste 50% din cazurile de impotenta).
Siropul de nuci
- Un elixir pentru stomac si un bun energizant -
Mod de preparare si folosire: 2-3 pumni de coji verzi de nuca proaspat adunate se taie in bucatele mici si se pun la fiert cu 1 litru de apa si 3 cuisoare aromate. Se lasa sa se patrunda 10 minute, dupa care se strecoara si se adauga 1 kg de zahar. Se trage la sticle, se fierbe alte 10 minute in bain-marie, apoi se pun dopuri de pluta. Se administreaza cate 3 lingurite pe zi, dupa mesele principale.
Cateva leacuri populare stravechi
Femeile in pericol de a pierde sarcina - sa ia 10 miezuri de nuca pe care sa le piseze impreuna cu o lingurita de seminte de castraveti. Se inghite tot acest amestec cu un pahar de apa de izvor.
Bubele dulci (eczemele infectioase care produc mancarimi) trec daca sunt unse noua zile la rand cu miez de nuca pisat proaspat, amestecat cu ulei de floarea-soarelui (presat la rece).
Colicile abdominale la copii sunt alinate daca iau miez de nuca bine uscat si ras, amestecat cu putin piper.
Osul mort (tuberculoza osoasa) se trateaza cu miez de nuca, care se mesteca bine in gura si apoi se aplica direct pe locul afectat, infasurandu-se cu o frunza si lasandu-se sa stea cel putin un ceas.