Afirmatiile cuprinse in articolul respectiv sunt absolut reale. Am suferit pana la 52 de ani de o constipatie cronica, de care nu ma putusem vindeca, cu toate medicamentele sau leacurile luate. In plus, incepusem sa port ochelari cu dioptrii mari si parul imi cazuse masiv. Eram foarte irascibila si chiar depresiva. Aveam 52 de ani cand am emigrat in Australia, cinci copii, divortasem la 42 de ani si fara sa mai am de atunci activitate sexuala. Depistata ca am diabet, la putin timp de la sosirea in Australia, am fost internata pentru stabilirea tratamentului. La analize, am aflat ca am si hepatita C, dar si o masiva scadere a Vitaminei B din corp. Sub supraveghere medicala, pe langa tratamentul pentru diabet si hipertensiune, am urmat si un tratament cu suplimente de vitamina B. Intai injectii si apoi, periodic, B Complex. Si in alimentatie am consumat in cantitati mari vitamina B: uleiul de masline, masline sub toate formele, margarina de masline, peste, dar si vegetale: broccoli si spanac verde (nu congelat), usturoi si ceapa, crude, nu gatite. In fiecare dimineata, mancam o felie de paine de casa, frecata cu usturoi, stropita cu cateva picaturi de ulei de masline si presarata din belsug cu patrunjel tocat. Laptele il beam nefiert, iar cafeaua am inlocuit-o cu surogat de cafea, din radacina de cicoare (Frankcafeaua de pe timpuri sau cafeaua Unic din Romania). In primul rand, am scapat de constipatia cronica care ma chinuise din copilarie. Parul mi s-a refacut, treptat, si am avut bucuria sa constat ca nu mai am nevoie de ochelari. In plus, acest nou mod de alimentatie m-a "scapat" si de virusul hepatitei C. In urma cu 17 ani, cand am intrebat medicul care este urmarea acestei hepatite "castigate" in urma unei operatii de sarcina extrauterina, cu o perfuzie masiva de sange, mi-a spus ca in 8-10 ani voi face ciroza si... Au trecut 17 ani de atunci si, multumesc lui Dumnezeu!, inca traiesc. Acolo unde a dat gres tratamentul cu Interferon, a dat rezultat suplimentarea - intai lunar, apoi la trei luni, cu Vitamina B Complex, dar cred ca si maslinele si uleiul de masline, usturoiul, ceapa, broccoli, spanacul si patrunjelul m-au ajutat. Sa nu va inchipuiti ca hrana mea s-a limitat numai la aceste alimente. In primul rand, eu gateam pentru intreaga familie, formata atunci din patru persoane, si ei trebuia sa manance cam de toate. Oua sub diferite forme, fasole verde si uscata, varza, nu calita, ci fiarta, dupa ce o oparisem si aruncasem prima apa, asa cum se gateste in bucataria chinezeasca. Branza si iaurtul nu lipseau din casa, si chiar am inceput sa introduc si sosuri de soia, diverse preparate de soia si soia boabe (se gateste la fel ca mazarea), branza tofu, care la inceput nu ne-a placut absolut deloc. Dar, incurajandu-ne unul pe altul, a "mers". Nici dupa atatia ani nu suntem deosebit de incantati cand pe masa este tofu, dar ne-am obisnuit. Fiul meu a avut o acnee juvenila teribila si furnicaturi in picioare, pe care credeam ca le are din cauza mersului mult pe jos. Fiica mea avea dureri insuportabile la menstre, iar ginerele meu suferea de constipatie. Pe toti ne-a vindecat atentia pe care am dat-o mancarii si renuntarea copiilor de a mai manca la McDonalds, preferand un sandvici cu salata, ou fiert sau cu branza si cate un fruct drept gustare la facultate. Iar obiceiul de a ne face la 6 luni cate o analiza de sange si a lua un supliment de Vitamina B Complex ne-a folosit tuturor. Imi pare rau, pentru multi dintre cititorii revistei "Formula As", care - vitregiti de soarta si cu mijloace materiale modeste - nu-si pot permite consumul uleiului de masline, dar daca exista bunavointa si mai ales dorinta de a fi sanatos, pot si ei sa aiba bune rezultate, inlocuind uleiul de masline cu cel de soia, carnea cu fasolea si cu peste la cutie (in special conserve de ton), eliminand zaharul si cafeaua si chiar ceaiul negru. In plus, luptati cu stresul si oboseala, cauza tuturor bolilor.
Va doresc tuturor multa sanatate, dar si rabdarea de a persevera in a fi atenti ce si cum mancati. Un sfat de la bunicul meu: "Cand te asezi la masa, sa fii voios, ca Dumnezeu ti-a dat painea cea de toate zilele. Sa multumesti Domnului si pentru o felie de paine, caci sunt atatia copii care nu o au nici pe ea. Sa nu citesti sau sa vorbesti cand mananci, ci sa savurezi fiecare lingura cu mancare. Si nu te grabi! Mai bine sari peste masa aceea decat sa-ti ajunga toate imbucaturile ca bolovanii in burta".
Cecilia Sherban -
Queensland, Australia