Mai dinamic, mai tineresc, mai occidental. Mai bun valoric. Cu un Horia Brenciu exploziv, ideal pe post de prezentator. Mamaia a ramas singurul concurs muzical de anvergura din Romania, iar acest lucru a obligat Tvr-ul sa fie la inaltime. Acum, luminile s-au stins, refrenele muzicale s-au risipit, castigatorii si-au impartit gloria. Trei dintre formatiile laureate povestesc cum a fost: Alb Negru, Provincialii si Proconsul.
l Ce noutati a adus Mamaia 36? l Ce-a fost bine si ce-a fost rau? l Pe cine ati remarcat in mod special? l Au premiile eficienta in evolutia profesionala?
Kamara (Alb Negru)
"Mai aproape de Occident"
"Festivalul Mamaia 2006 a fost mai bun decat cel de anul trecut. Organizatorii s-au straduit sa creeze o atmosfera mai occidentala pe scena, cu lumini mai bune, cu sunet mai bun, iar lucrurile astea s-au resimtit si in randul participantilor, care, stimulati, s-au pregatit altfel: costume frumoase, coregrafii, unele excelente. Daca inainte evoluau doar solisti care stateau inlemniti in fata microfonului cand cantau, acum au fost multa miscare pe scena, mult dans, multa culoare. Mie mi-a placut si prezentarea lui Brenciu, chiar si cele doua actrite, iar textele scrise de Dan Teodorescu au fost inspirate. S-a simtit ca Tvr-ul vrea sa scoata acest festival din stilul invechit si sa-l apropie mai mult de spectacolul modern. Sa-i redea tineretea. Mai sunt, bineinteles, multe de imbunatatit. Uite, chiar as sugera cate ceva organizatorilor: concurentii ar fi mult mai linistiti daca ar avea mai mult timp pentru probe de sunet si repetitii. La acest capitol se lucreaza intr-un sistem de mare viteza, iar participantii devin stresati si nesiguri de ce va fi in spectacol. In acelasi timp, stiu ce multa cheltuiala implica acest lucru, mai multe zile de cazare pentru un numar mare de oameni si cate altele... Asa ca sugestia mea s-ar putea transforma in urare: le doresc organizatorilor ca pe viitor sa aiba atat de multi bani, incat sa-si permita cel putin o saptamana de repetitii. Cine mi-a placut? La interpretare, mi-au placut Alin Vaduva (care a luat locul doi), dar si castigatorul Dragos Chircu, care din punct de vedere vocal m-a impresionat. Mi-a mai placut piesa lui Mihai Alexandru, Acolo unde stii, cantata de baietii de la Proconsul. Cred ca melodia aceasta va deveni un hit. Dar si altele: melodia Simonei Nae, cea a Alinei Sorescu, Fata stie ce vrea. Dupa parerea mea, premiile de la Mamaia te pot ajuta numai in masura in care melodia pe care ai cantat-o a fost buna. Daca premiul a fost fortat, pentru ca un anume artist sa se propulseze artificial, ulterior publicul va taxa compromisul. Unii mai fac o mare greseala, considerand ca, odata premiul obtinut, lumea le va sta la picioare. Eroare fatala! Premiul trebuie confirmat. Daca nu meriti, publicul te va uita, presa te va mentiona o saptamana si apoi va trece la altceva. Publicul e cel care hotaraste succesul. O simpla participare la un festival, chiar fara premii obtinute, te poate duce departe, daca publicul te-a placut. In ce priveste premiul de anul acesta, noi suntem foarte multumiti. Piesa "Muza mea", compusa de Bogdan Marian Tascau, dar si prestatia noastra au placut publicului, ba chiar la final, cantau alaturi de noi, desi piesa e nou-nouta. Premiul de excelenta artistica (acordat de Madalin Voicu, presedintele juriului) are o sonoritate aparte, ne maguleste."
Ionut Ungureanu (Provincialii)
"Orchestra Radio, la inaltime!"
"Au fost multe lucruri noi anul acesta la Mamaia, dar ce mi-a placut mie in mod deosebit a fost Orchestra Radio, mult mai prezenta in concurs decat de obicei. Muzicienii de prima clasa sunt cei care fac posibil cantatul in direct. Anul acesta au fost mult mai aplaudati, publicul si-a dat seama de importanta si valoarea lor. O alta noutate a fost faptul ca in juriu nu au fost numiti numai muzicieni. Un lucru bun, pentru ca asa iti dai seama mai bine daca piesa ta va prinde si la oamenii mai putin avizati. Ce a fost bine? Iti spun ce a fost bine pentru noi: ca Provincialii au confirmat premiul ce le-a fost acordat anul trecut, ca juriul nu s-a inselat in privinta noastra, iar acum, am reusit din nou un loc intai, de data aceasta la creatie, datorita melodiei lui Ionel Tudor, Aproape de cer. Iar faptul ca am luat doua premii (premiul presei a coincis cu cel al juriului) ne-a confirmat inca o data valoarea. Am avut mare incredere in noi. Inca de la repetitii, cei care au auzit piesa au crezut ca o sa castigam, asa ca moralul nostru era sus. Daca e sa spun ceva de rau, ar fi legat de sunet. Desi, recunosc, a fost mai bun decat anii trecuti, sonorizarea de la Mamaia lasa in continuare de dorit.
De remarcat, am remarcat-o pe Florentina Ciuna, care a luat locul trei la interpretare. A cantat bine pentru varsta ei, are mare potential, dar acum este de datoria ei sa confirme. Castigarea unui premiu la Mamaia te ajuta sa atragi atentia asupra ta. Pe de o parte, atentia publicului, pe de alta, a oamenilor de specialitate de la casele de discuri. Dupa ce ai semnat un contract, nu mai trebuie sa te lupti singur prin hatisurile industriei muzicale romanesti. Casa de discuri se va ocupa de toate, de promovare, de concerte, de contracte, asa cum face Rba pentru noi. Tie, ca artist, iti ramane timp sa faci ceea ce stii sa faci: muzica. Asa ca premiile sunt importante, daca sunt urmate de contracte."
Bodo (Proconsul)
"Mi-a placut Horia Brenciu"
"Noi, la Mamaia, am fost, am cantat si am plecat. Nu prea pot sa-ti dau amanunte sau impresii exacte, pentru ca am stat mai mult in spate, nu am coborat in public si nu am urmarit prea multe evolutii. Din ce s-a vazut si simtit din culise, pot spune ca a fost la fel ca anul trecut. Nu mi s-a parut nimic special. Intr-adevar, scena a aratat foarte bine, luminile au fost parca mai bune ca pana acum. Noi venim cu drag la Mamaia si cu convingerea ca e bine de venit. Este un festival foarte urmarit la televizor. Romanii il privesc cu placere si este o oportunitate pentru orice artist din Romania sa mearga acolo si sa-si prezinte cantecele. Anul acesta a fost chiar mai important decat pana acum, in conditiile in care a ramas cam singurul festival, pentru ca Cerbul de Aur nu se mai tine. Mamaia este si un loc unde primesti calificativul publicului. Sunt convins ca este asa, din proprie experienta: in 2003, piesa Cerul a luat locul trei si a prins aripi imediat dupa festival, pentru ca publicul a placut-o de la inceput si a cerut-o. Premiul ajuta, dar important nu este locul obtinut in festival, ci locul pe care ti-l da publicul, in sufletul lui. Sigur, premiul doi pe care l-am castigat la creatie ne obliga, iar acum avem obligatia de a promova piesa Acolo unde stii, care este o premiera pentru noi: e pentru prima data cand cantam o melodie care nu e compozitia noastra. Cred ca Mihai Alexandru este unul dintre cei mai buni compozitori ai momentului, asa ca trebuie sa transformam aceasta piesa intr-un hit. Ma intrebi daca am remarcat pe cineva... Chiar si asa, pe fuga, daca mi-a placut ceva in mod deosebit, aceea a fost prestatia lui Horia Brenciu. Zapacit cum e el, dar inspirat, dezinvolt, cu glume bune, fara sa intreaca masura, a dinamizat si a inviorat festivalul. Mi-a adus aminte de "Brenciu" cel de inceput, care a schimbat tiparul prezentatorului Tv dupa revolutie."
Premiantii Festivalului de la Mamaia:
Sectiunea interpretare: premiul I - Dragos Chircu, premiul al Ii-lea - Alin Nicusor Vaduva, premiul al Iii-lea - Florentina Ciuna
Sectiunea creatie: premiul I - Ionel Tudor cu melodia Aproape de cer (interpretata de Provincialii), premiul al Ii-lea - Mihai Alexandru cu melodia Acolo unde stii (interpretata de Proconsul), locul al Iii-lea - Andrei Tudor si Jazz It Up cu melodia Chiar daca par nebun (interpretata de Jazz It Up)
Premiul de excelenta artistica "Madalin Voicu": trupa Alb Negru
Premiul presei: impartit de Dragos Chircu si Provincialii
Premiul "In memoriam Teo Peter": Edict, din Chisinau
Premiul Radiodifuziunii Romane: Alina Sorescu si trupa Conect