Se fac trei ani de cand Fundatia Anonimul ii rasfata pe cinefili cu filme de calitate, aduse din toata lumea pentru "Festivalul de Film Independent de la Sfantu-Gheorghe". Desfasurat intr-un paradis vegetal, salbatic si boem totodata, festivalul se bucura de tot mai multa faima, nu doar in cercurile de specialisti. Timp de 5 zile, intre 14 si 19 august, cei care vor avea taria sa strabata canicula verii pentru a ajunge pe cararile de apa ale Deltei vor putea urmari filme artistice, lung- si scurtmetraje romanesti si internationale, prezentate in trei cinematografe amplasate chiar in apropiere de plaja. In calitate de selectioner oficial al filmelor participante la competitie, criticul de film Alex Leo Serban ne ofera o radiografie detaliata a evenimentului care va avea loc.
Alex Leo Serban
"In Delta se va manca film pe paine"
- In ultima vreme, Romania pare cuprinsa de o veritabila febra a festivalurilor. O simpla moda sau cinematografia noastra a devenit atat de competitiva, incat are nevoie de doua festivaluri internationale, unul in Delta si altul la Cluj?
- Daca festivalurile sunt rodul unui concept coerent si nu un moft de sezon sau o ambitie personala, atunci e un semn bun. Nu e rau faptul ca exista doua festivaluri, important este ca ele sa nu-si fure caciula, sa nu-si faca concurenta neloiala. Si, din fericire, nu-si fac, pentru ca vin cu o oferta diferita, mentinand fiecare un standard de calitate.
- Ce diferentiaza festivalul Anonimul din Delta de Tiff-ul de la Cluj?
- Competitia Tiff de la Cluj este destinata debutantilor sau regizorilor aflati la al doilea film, pe cata vreme Festivalul Anonimul din Delta este un festival de "film independent". Unii cineasti, mai ales americani, au simtit nevoia sa se delimiteze de marile studiouri si, implicit, de restrictiile comerciale, si sa faca filme care nu merg pe formatul hollywoodian clasic, cel mai adesea comercial. Sunt filme mai ieftine decat cele produse in marile studiouri si pot fi realizate atat de debutanti, cat si de regizori consacrati. Ca structura, sunt mai nuantate, mai subtile, nu vor profit cu orice pret, ci vor sa spuna povesti, dar altfel decat o face cinematograful hollywoodian. Acesta este genul de film care va putea fi vazut in Delta.
- Din ce se compune de fapt festivalul, in afara de vizionarile de filme?
- Incepand de anul acesta, Anonimul isi propune sa deschida calea unui schimb real de experienta intre cineastii romani si straini. Pe langa o discutie foarte substantiala despre filmul romanesc, vor fi organizate si niste colocvii care vor fi inregistrate si apoi transcrise, sub forma unor lucrari de festival. La Tiff, atmosfera este mult mai incendiara, dar lumea nu are timp sa discute, de-abia are timp sa schimbe cateva cuvinte la dineurile de dupa vizionari. Nu are timp sa "rumege" filmele. In Delta in schimb, rupti de lume, iubitorii de film vor fi ca pe o insula pe care se va manca film pe paine. Promitem o atmosfera relaxata, fara mondenitati si fite.
- In calitate de critic de film, sunteti selectionerul oficial al productiilor care intra in festival. Catre ce gen de filme v-ati orientat?
- Este usor sa faci festivaluri culegand, pur si simplu, filmele premiate de la alte festivaluri. E o "solutie" cu care mergi la sigur, dar care, sincer, nu duce spre o idee de festival, ci spre un fel de "best of". Anonimul si-a impus - si acest lucru va fi perceptibil, sper, intre 14 si 19 august - sa Nu aleaga aceasta solutie simpla, ci sa invite publicul sa vada filme care Nu au luat, neaparat, premii la festivalurile prin care au trecut, dar pe care eu, ca selectioner, le consider la fel de bune ca si cele care au luat. Sau chiar mai bune. Festivalul Anonimul a plecat de la bun inceput pe aceasta idee, dar uneori orientarea lui nu a fost destul de clara. Asa ca mi-as dori ca anul acesta, profilul festivalului sa fie mai distinct.
- Sunt foarte putine filme romanesti in concurs. Cum se explica asta?
- Filmele cele mai bune (ma gandesc, aici, la A fost sau n-a fost al lui Corneliu Porumboiu) au fost deja aratate la Tiff - care, fiind inaintea Anonimului, "ia caimacul", ca sa zic asa. Un film care mi-as fi dorit foarte mult sa fie in competitie anul acesta - Hartia va fi albastra al lui Radu Muntean - a fost, de asemenea, aratat la Tiff - e drept, intr-o proiectie privata - si a fost, in plus, selectionat la doua festivaluri importante: Locarno si Sarajevo (care au loc inainte de si imediat dupa Anonimul). Ni s-a parut mai "patriotic" sa nu insistam sa avem acest film in competitie, cata vreme exista sansa de a fi aratat la aceste doua festivaluri. Evident ca este mai ofertant, pentru Radu Muntean, sa fie in competitie la Locarno! Dar filmul va fi proiectat si la Anonimul, in afara competitiei. In plus, ni s-a parut firesc ca debutul lui Tudor Giurgiu, Legaturi bolnavicioase, sa poata participa, in fine, intr-o competitie autohtona; ar fi fost anormal sa nu fie asa, cata vreme vorbim despre un film care a avut un record de incasari in tara! Dar cum in competitia Anonimul nu sunt decat sapte titluri, mai mult de un film romanesc ar fi fost o proportie inechitabila...
- Foarte apreciata peste hotare, tanara generatie de regizori romani este, practic, necunoscuta in Romania. De ce nu sunt filmele lor mai prezente si pe marile ecrane?
- Cand filmul este cu adevarat bun (cum este cazul titlurilor deja amintite), el convinge si afara, si acasa. Filmele vor iesi in toamna pe marile ecrane de la noi si atunci ne vom putea lamuri daca succesul international rimeaza cu cel de acasa.
- Cu bine sau rau, realitatea in care traim e absolut fascinanta. Un moment in care filmele documentare si reportajele ar fi o necesitate. Si totusi, ele nu sunt prezente in festival. De ce?
- Exista un foarte bun festival de film documentar la Sibiu. Pe de alta parte, este greu sa mai faci documentar intr-o tara in care televiziunea si-a arondat actualitatea si nu da nici un semn ca ar vrea sa difuzeze documentare, desi micul ecran este prima destinatie a acestui gen. In plus, selectiile din ultimii ani ale celor mai importante festivaluri - Cannes, Berlin - au cuprins, fie lungmetraje documentare, fie filme care sunt un amestec de fictiune si realitate. Probabil ca aceasta este tendinta: ca documentarele cu adevarat bune sa fie prezentate cot la cot cu lungmetrajele de fictiune... Este de meditat si la aceasta posibilitate.
- A reusit Anonimul sa se impuna ca festival cu adevarat international, sa depaseasca faza locala, provinciala?
- Un festival despre care s-a vorbit pe Euronews si la care a venit Peter Greenaway (ca sa ma refer doar la anul trecut) nu poate fi considerat "provincial" decat de malitiosii de serviciu, care sunt peste tot. Este, evident, un festival international. Dar inca nu indeajuns de cunoscut. Lucram la asta.
Festivalul International de Film Independent de la Sfantu-Gheorghe este o initiativa a Fundatiei Anonimul.
Cea de-a treia editie va avea loc anul acesta intre 14 si 19 august.
Premiile celor trei sectiuni totalizeaza 21.500 $, din care 10.000 $ reprezinta trofeul festivalului, care va merge catre cea mai buna creatie.
In 2004, oaspete de onoare al festivalului si presedinte al juriului a fost Moritz de Hadeln, fost director al festivalurilor de film de la Venetia si Berlin, sub conducerea caruia juriul a acordat trofeul filmului Buongiorno, notte de Marco Bellochio (Italia).
Editia din 2005 a fost onorata de prezenta cunoscutului regizor Peter Greenaway, care a tinut si o conferinta. Juriul a fost condus de Maia Morgenstern, iar trofeul a revenit productiei Turtles Can Fly de Bahman Ghobadi (Iran).
Juriul de anul acesta este prezidat de criticul Alex Leo Serban, iar scaunul de presedinte de onoare este ocupat de actorul Marcel Iures.
Dupa incheierea festivalului, intre 19 si 25 august, in campingul de la Sfantu-Gheorghe, va avea loc o retrospectiva a celor mai bune filme participante in editia de anul acesta.
Filmele premiate vor putea fi vizionate si la Bucuresti, intre 6 si 8 octombrie.