Diminetile de sfarsit de iulie, in padure, sunt magice: lumina rasaritului filtrata prin coroanele uriase ale copacilor, roua scanteietoare, aburii subtiri prelinsi peste trunchiuri, cantecul vesel al pasarilor salutand soarele. In fiecare dimineata, vara, lumea parca se naste din nou in padure si, odata cu ea, tot universul cuprins sub acoperisul ei vegetal. Iar printre cei "renascuti", imbatati de farmecul unei noi dimineti de vara, se afla si doi muritori fericiti: profesorul Parvu si reporterul-ucenic. Am plecat dis-de-dimineata, in cautare de plante medicinale, si pe masura ce soarele se inalta pe cer, ele nu intarzie a ni se arata. D-l Parvu se opreste tot mai des, la aproape fiecare raspantie de carari, la fiecare ochi de apa sau luminis, spunandu-mi: "Vezi, acela este Piperul Baltii, la vremea aceasta trebuia deja sa fie inflorit. Gustati frunza: asa-i ca-i iute? Nu gasesti leac mai bun pentru bolile venelor."; "Vedeti frunza aceea aproape rotunda? Este de anin. Aninul negru. E foarte buna pentru intarirea gingiilor si contra infectiilor de orice fel."; "Mai sus, trunchiurile acelea albe sunt de mesteceni. La vremea aceasta, frunzele mesteacanului sunt cele mai bune de cules. Nu am eu tinere de minte sa va spun la cate boli este buna frunza lor.". Fiecare floare, fiecare frunza are povestea sa, tainele sale pe care profesorul Constantin Parvu le cunoaste asemenea unui magician al padurii. Iar faptul ca ma ingaduie si pe mine, partas la atatea minuni, e un dar pentru care nu voi putea niciodata sa-i multumesc indeajuns.
Frunzele de Boz (Sambucus ebulus)
Lelea Tinca si leacul ei impotriva infectiei respiratorii

Si ea, si barbatul ei erau tare priceputi in folosirea plantelor medicinale. Ii stiau oamenii din satele din jur si veneau la ei. Asa ca mama a lasat-o sa faca ce stia. Femeia aceasta a adus o desaga plina cu frunze proaspete de Boz, mi-a invelit tot corpul in ele, si pe deasupra lor, m-a infasurat intr-un cearsaf, lasandu-ma asa, pret de o ora. De unde imi simteam tot trupul cu fiori de gheata, in ciuda febrei, am inceput sa simt o dogoare in mine, care se intensifica tot mai mult. Iar dupa aceasta caldura foarte intensa, care parca ma topea, a aparut ca un fel de liniste, o stare de bine in toata fiinta mea, si am cazut intr-un somn profund. Cand m-am trezit, respiram deja normal, nu mai aveam nici urma de febra, nici urma de durere in plamani sau in corp. Asa cum prezisese Tinca, zburdam prin curte sanatos si eram bun de munca la camp, ca eram deja marisor, si in vremurile acelea copiii munceau mult mai mult decat acum. A fost una din experientele, as putea spune, miraculoase pe care le-am trait vizavi de ierburile de leac. De atunci, am capatat si un mare respect pentru "banalul" Boz, caruia ii datorez viata. De altfel, aveam sa descopar mai tarziu, ca frunza de Boz este un leac exceptional, atat extern, cat si intern. Pentru administrarea interna, se pune o lingurita de frunza uscata la cana si se face un ceai, cu care se trateaza bolile de rinichi, infectiile si calculii in special. Cu acelasi ceai se trateaza tusea si bolile respiratorii, care produc multa flegma. Scaldatorile cu frunze de Boz se utilizeaza in medicina populara romaneasca impotriva reumatismului. Si sa va mai spun un secret: celui care mesteca frunza de Boz inainte de masa i se taie foamea si i se intensifica procesele de eliminare, asa incat aceasta frunza este foarte buna pentru obezi. Dar trebuie avut grija cu ea, ca este foarte puternica si poate reactiva gastritele vechi."
Frunzele de Anin negru
(Alnus glutinosa)
Un adevarat substitut de chinina,
bun contra infectiilor si sangerarilor
Este un arbore nu foarte mare ca inaltime, a carui frunza o recunoasteti usor in padure, pentru ca are o forma aproape rotunda. Creste pe marginile paraielor, pe langa balti, fiind iubitor de umiditate. Frunza de Anin Negru era un medicament de baza in medicina sateasca. Pentru locuitorii din zona baltilor, unde erau frecvente bolile infectioase, aceasta planta era un adevarat

Mesteacanul
(Betula alba)
Batrana din Moeciu, campioana la fan
In zonele de munte, Mesteacanul era pana de curand un medicament foarte pretuit. Am intalnit mai demult, undeva in zona Moeciului, comuna Bran, o batrana care la saptezeci si cinci de ani ii intrecea pe cei tineri la stransul fanului. Am intrat cu ea in vorba si am intrebat-o cum de poate munci la varsta ei, in rand cu nepotii, fara sa oboseasca. Si atunci, ea mi-a zis ca de tanara a fost foarte bolnava, avand un reumatism la articulatiile picioarelor, care o imobiliza saptamani intregi la pat. O matusa de-a ei a tamaduit-o cu reteta aceasta: "Se culeg la amiaza, pe caldura, frunze fragede de mesteacan, care se pun intr-un saculet de panza si se lasa sa stea la soare vreo doua ore. Se baga apoi piciorul sau mana bolnava in sacul cu frunze, care vor fi deja incinse de soare. Se tine mana sau piciorul in sacul cu frunze vreme de macar patru ore, timp in care frunzele "se aprind" (intra intr-un proces de deteriorare a unor substante, proces prin care se degaja o caldura surprinzator de puternica). Apare o fierbinteala foarte puternica la mana sau la picior, iar zeama frunzelor intra prin piele in trup si inmoaie reumatismul, care numaidecat se trage dupa vreo sapte astfel de tratamente."
Frunza de mesteacan este insa cea mai valoroasa administrata intern. Culeasa pana la sfarsitul lui iulie, este leac pentru plamani si caile respiratorii, fiind un excelent expectorant si antibiotic, folosit in bronsita si astm, precum si in rinita. Mai tarziu, inspre toamna, frunzele mesteacanului acumuleaza substante care sunt foarte bune pentru rinichi, fiind diuretice si antiinfectioase. Frunzele de mesteacan dizolva pietrele la rinichi (in special uratii si in mai mica masura oxalatii si fosfatii), combat infectia si reduc inflamatia cailor urinare, fiind folosite in cure de cate doua-trei saptamani, impotriva cistitei si nefritei. In toate aceste boli, eu recomand infuzia combinata: patru-sase lingurite de mesteacan se pun in jumatate de litru de apa sa macereze de seara si pana dimineata, cand se strecoara, iar maceratul rezultat se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare nu se arunca, ci se fierbe in inca o jumatate de litru de apa, se lasa sa se raceasca, apoi se filtreaza. La sfarsit se combina cele doua extracte si se obtine infuzia combinata, din care se consuma cate un litru pe zi.
Coada-racului
(Potentilla anserina)
Cum a scapat de infectie
intestinala o taranca din Fagaras

Reteta este urmatoarea: Trei linguri de planta uscata si maruntita se lasa in jumatate de litru de apa sa macereze si apoi se filtreaza. Planta ramasa se mai fierbe apoi vreme de douazeci de minute la foc mic in alta jumatate de litru de apa si pe urma se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul anterior obtinut cu fiertura racita si se obtin cam trei sferturi de litru de preparat extrem de bogat in taninuri si, in consecinta, cu un gust nu prea placut. Aceasta zeama care "face gura punga", cum spunea taranca mea din satul Ohaba, nu da gres niciodata in tratarea diareelor si a infectiilor intestinului, dar nu trebuie administrata decat dupa ce alimentele alterate au fost eliminate din corp. Fiertura de Coada-Racului se da si femeilor ajunse la premenopauza, care au metroragii intense, precum si femeilor in perioada de menstruatie, care au hemoragii prelungite sau prea puternice. In aceste cazuri, se beau cate trei sferturi - un litru de fiertura de Coada-Racului pe zi, avand rol hemostatic si de rehidratare.
Extern, acelasi preparat se foloseste sub forma de spalaturi vaginale, in tratarea leucoreei, fiind un antiinfectios si antiinflamator foarte puternic. In hernia inghinala se pun comprese cu aceasta fiertura de Coada-Racului pentru a strange orificiul largit prin care cad viscerele (este un puternic astringent). Tot cu fiertura de Coada-Racului se fac bai de sezut pentru a opri hemoragiile produse de hemoroizi. Compresele cu acest preparat se pun pe ulcerele varicoase, pentru a favoriza cicatrizarea.
Dudul negru
(Morus nigra)
Amatorii de dulciuri sa faca
doua cure pe an. Previn diabetul

Oamenii de peste patruzeci de ani, marii amatori de dulciuri sau cei care au avut antecedente de diabet in familie ar trebui sa faca macar doua cure cu frunze de Dud pe an. Pentru ca frunzele de Dud previn diabetul de tip Ii, de care se imbolnavesc in fiecare an zeci de mii de oameni la noi in tara. Se amesteca pulberea de frunze de Dud in proportii egale cu cea de frunze de Afin, cele doua fiind hipoglicemiante de prima mana. Se administreaza cate o lingurita din acest amestec de pulberi, de patru ori pe zi, in cure de macar 21 de zile pentru prevenirea diabetului, si in cure de 60 de zile, la cei care sunt deja diabetici.
Foto: Dan Varlan (4)
