Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 rosii, 1 castravete, 1 ceapa alba, 200 g branza telemea, 12 masline negre, 1 lingura zeama de lamaie, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite oregano (maghiran) uscat, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Spalati rosiile, stergeti-le cu un servet si taiati-le in 4. Curatati de coaja castravetele si taiati-l cubulete, iar ceapa curatata tocati-o marunt.
Puneti toate legumele intr-un castron, puneti sare si piper dupa gust si amestecati-le bine.
Adaugati branza taiata cubulete, presarati peste salata oregano si dregeti-o inainte de-a o servi cu zeama de lamaie si ulei de masline.
Placinta cu branza si verdeata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 8 foi de placinta, 150 g branza telemea, 500 g verdeata amestecata (macris, frunzulite de spanac, untisor, laptuca...), 1/2 legatura de menta, 1/2 legatura de marar, 1/2 legatura de patrunjel, 1 ceapa, 2 oua, 100 g unt topit, 1 lingura ulei de masline, 1 varf de cutit nucsoara macinata, sare, piper.
Mod de preparare:
Zdrobiti branza cu o furculita. Spalati si zvantati toata verdeata si taiati cu foarfeca menta, mararul si patrunjelul.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o - intr-o tigaie - cu o lingura de ulei, pana ce devine sticloasa.
Adaugati macrisul, spanacul, untisorul si laptuca (taiate fasii), caliti-le si pe ele 3-4 minute si lasati-le sa se raceasca.
Adaugati branza zdrobita, verdeata taiata si ouale batute, amestecati bine si condimentati umplutura cu nucsoara, sare si piper.
Ungeti - pe rand - cu untul topit foile de placinta si asezati-le una peste alta intr-o forma rotunda, in asa fel incat sa depaseasca marginile. Turnati deasupra umplutura si pliati foile peste ea.
Dati placinta la cuptorul incins la 180 si lasati-o sa se coaca circa 35 de minute. Dupa ce s-a racit (sa fie calduta), scoateti-o din forma si serviti-o imediat.
Sfaturi utile: acoperiti placinta cu folie de aluminiu imediat ce s-a rumenit la suprafata. Daca va mai raman foi, pastrati-le la congelator.
Bulete de miel cu sos de lamaie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g pulpa de miel tocata, 50 g orez, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 lamaie, 1 albus + 2 galbenusuri, 75 cl zeama concentrata de legume (1 cub Knorr + apa), 25 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Fierbeti orezul 10 minute in apa cu sare si scurgeti-l.
Curatati ceapa si dati-o pe razatoarea mica.
Intr-un castron, amestecati carnea tocata cu ceapa rasa, usturoiul presat, patrunjelul taiat cu foarfeca si orezul fiert, scurs si racit. Incorporati albusul si gustati de sare si piper.
Faceti din carnea astfel preparata bulete (chiftelute), udandu-va palmele cu apa rece.
Puneti sa fiarba - intr-o tigaie adanca - zeama de lamaie, impreuna cu untul, si cand da in clocot introduceti, pe rand, buletele si lasati-le sa fiarba incet, aproximativ 20 de minute. Scoateti-le apoi din zeama cu o lingura pentru spuma, tineti-le la cald si pastrati zeama in care au fiert.
Preparati sosul: bateti- intr-un bol - galbenusurile cu zeama de lamaie, diluati-le cu o lingura din zeama in care au fiert buletele si turnati-le in tigaie cu restul de zeama.
Puneti galbenusurile cu zeama pe foc si lasati sa se incalzeasca fara sa fiarba, batandu-le cu telul. Gustati inca o data de sare si piper.
Varsati sosul peste buletele de carne si serviti-le fierbinti.
Dulciuri
Clafoutis cu mere si fructe uscate
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 mere, cate 2 linguri din urmatoarele fructe uscate: migdale, alune, stafide; 4 oua, 150 g zahar + 20 g pentru forma, 2 linguri faina, 20 cl frisca nebatuta (smantana dulce), 1 lingurita esenta de vanilie, 2 linguri rom, 20 g unt pentru uns forma.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180, ungeti cu unt o forma de Jena si presarati peste unt zaharul.
Curatati merele de coaja, taiati-le in 4, indepartati partea lemnoasa, taiati-le - din nou - felii nu prea subtiri si asezati-le pe fundul formei.
Zdrobiti (nu prea marunt) fructele uscate si presarati-le peste mere. Separat, intr-un castron, bateti bine ouale intregi cu zaharul si incorporati apoi faina cernuta, frisca nebatuta (sau smantana dulce), esenta de vanilie si romul.
Turnati usor aluatul astfel obtinut in forma si dati prajitura 45 de minute la cuptorul incins. Se serveste calduta sau rece, direct din forma in care s-a copt.