Ingrediente (pentru 6 persoane): 75 g ciocolata amaruie, 400 ml frisca nebatuta, 100 g zahar, 50 g unt, 4 oua, 6 felii mari de paine alba, 1 baton vanilie. In plus: 6 forme mici de budinca.
Mod de preparare:
Se pune pe foc ciocolata impreuna cu zaharul, 250 ml frisca si 40 g de unt si se lasa sa se incinga, amestecand intruna, pana ce se topesc ciocolata si zaharul, dupa care se incorporeaza ouale si se amesteca bine (cu telul).
Se decupeaza din fiecare felie de paine - dupa ce s-a indepartat coaja - cercuri de marimea formelor de budinca. Se ung formele, se toarna in ele cate 2 linguri cu sos de ciocolata si se aseaza deasupra un cerc de paine. Se imbiba cercul de paine in ciocolata si se umplu formele cu straturi alternative de miez de paine si ciocolata. Se acopera cu folie de aluminiu, care se gaureste in 4 locuri, si se lasa 3 ore sa se patrunda.
Se-ncinge cuptorul la 180gr., se aseaza formele intr-o tava cu apa si se fierb budincile circa 45 de minute la bain-marie. Se rastoarna si se servesc cu restul de frisca batuta (nu foarte tare), in care s-a incorporat miez de vanilie razuit.
Clatite cu ciocolata si compot de prune
Ingrediente (pentru 6 persoane): 45 g de unt, 50 g faina, 5 linguri cacao (praf), 1 varf de cutit sare, 2 oua, 125 ml lapte, 125 ml sirop de catina (sau fructe), 50 ml vin dulce, 200 g prune uscate.
Mod de preparare:
Se topeste untul si se amesteca cu faina, 2 linguri de cacao, sarea, ouale si laptele, pana ce se obtine un aluat de clatite, dupa care se lasa circa 30 de minute sa se umfle.
Se pun pe foc siropul si vinul, impreuna cu praful de cacao ramas, si se lasa sa fiarba incet, pana ce siropul devine omogen, dupa care se incorporeaza prunele si se lasa sa se incinga.
Se unge usor o tigaie de teflon, se pune pe foc si cand s-a incins, se toarna un polonic mic cu aluat care se intinde - rasucind tigaia - pe toata suprafata.
Cand clatita s-a rumenit pe partea de dedesubt, se intoarce, se rumeneste si pe partea cealalta si se pune deoparte. Clatitele gata prajite se aseaza una peste alta pe o farfurie si se servesc cu compotul de prune (caldut).
Tarta rece cu ciocolata
Ingrediente (pentru circa 20 buc.): 350 g ciocolata amaruie, 600 ml frisca nebatuta, 1 varf de cutit cuisoare macinate, 200 g biscuiti cu ciocolata, 75 g unt, 2 linguri cacao pudra.
Mod de preparare:
Se rupe ciocolata bucatele si se lasa sa se topeasca, amestecand-o bine cu frisca si praful de cuisoare, si apoi se tine cateva ore la rece, pana ce se intareste.
Se pun biscuitii intr-o punga de plastic, se maruntesc cu sucitorul, dupa care se framanta cu untul topit. Aluatul astfel obtinut se intinde pe fundul si peretii unei forme de tarta si se apasa pe margini cu degetele. Se acopera cu o folie de plastic si se tine la rece, cel putin 2 ore.
Ciocolata intarita se bate cu mixerul, pana devine cremoasa, si se intinde peste aluatul din tava.
Se pune tarta din nou la rece - circa 30 de minute - si inainte de-a o servi se presara deasupra pudra de cacao.
Praline din inghetata de ciocolata
Mod de preparare:
Se topesc 90 g de ciocolata pe baia de aburi si se lasa putin sa se raceasca. Se incinge laptele intr-o cratita si se toarna peste galbenusurile si zaharul frecate spuma, amestecand intruna. Se pune compozitia pe foc si se lasa sa se infierbante si sa se ingroase putin, fara sa dea in clocot.
Se incorporeaza ciocolata topita, se lasa crema sa se raceasca si se adauga frisca batuta si boabele de cafea maruntite. Se toarna crema intr-o forma de chec, se da la congelator si se lasa 3 ore sa inghete.
Se topeste ciocolata ramasa si se lasa sa se raceasca. Se taie inghetata cuburi, se inmoaie in ciocolata topita (calduta), se lasa sa se scurga si se presara cu restul de boabe de cafea maruntite.
Creme brulee de ciocolata alba
Ingrediente (pentru 6 persoane): 100 g ciocolata alba de menaj, 30 g fructe confiate, 2 galbenusuri, 30 g zahar, 350 g frisca nebatuta, 4 linguri zahar brun.
Mod de preparare:
Se rupe ciocolata bucatele si se topeste intr-un vas de metal, pe baie de apa. Fructele confiate se toaca marunt si se incorporeaza in ciocolata topita.
Se incinge cuptorul la 200gr. si se pune in el o tava cu apa.
Se freaca crema galbenusurile cu zaharul (cu mixerul) si se incorporeaza, amestecand intruna, ciocolata topita si frisca. Se toarna crema in 6 forme mici rezistente la foc, se da la cuptor si se lasa sa se inchege circa 20 de minute pe baie de apa. Se tin apoi cel putin 4 ore la frigider. Inainte de-a o servi, se presara peste ea zahar brun, se baga la cuptor, sub grill, si se lasa zaharul sa se caramelizeze.