Pana la sfarsitul lunii octombrie, vor putea fi admirate 40 de lucrari ce ilustreaza evolutia acestei tehnici, de-a lungul a patru secole (Xvi-Xix). In expozitie sunt lucrari semnate de maestri gravori, precum Marcantonio Raimondi, Lucas van Leyden, Albrecht Durer, Hendrick Goltzius, Abraham Bosse, Luigi Calamatta sau Paolo Mercuri - artisti formati in diverse spatii culturale, inovatori ai tehnicii gravurii cu daltita, si care abordeaza o tematica variata, emblematica pentru epocile carora le apartin.
Aparuta la mijlocul secolului al Xv-lea, din nevoia de a multiplica imagini care sa poata fi difuzate pe scara larga, si la un pret cat mai scazut, gravura cu daltita cunoaste o evolutie constanta, legata de piata de arta, pana spre sfarsitul secolului al Xix-lea, cand va fi inlocuita de tehnica fotografica.
Dedicata in principal reproducerii dupa lucrari celebre ale unor artisti de renume, tehnica gravurii cu daltita se dezvolta de-a lungul secolelor. Odata cu trecerea timpului, editarea de gravuri va deveni o industrie infloritoare, inlesnind schimbul de idei artistice. Folosind un repertoriu formal destul de limitat, maestrii gravori dovedesc o virtuozitate tehnica de exceptie si o deplina stapanire a compozitiei.
Aceasta este cea de-a noua expozitie organizata de Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei si face parte dintr-un ciclu dedicat tehnicilor grafice.