Maestrii gravurii cu daltita

Claudiu Ionescu
Expozitia "Maestrii gravurii cu daltita" a fost deschisa recent la Galeria de Arta Europeana din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei.

Pana la sfarsitul lunii octombrie, vor putea fi admirate 40 de lucrari ce ilustreaza evolutia acestei tehnici, de-a lungul a patru secole (Xvi-Xix). In expozitie sunt lucrari semnate de maestri gravori, precum Marcantonio Raimondi, Lucas van Leyden, Albrecht Durer, Hendrick Goltzius, Abraham Bosse, Luigi Calamatta sau Paolo Mercuri - artisti formati in diverse spatii culturale, inovatori ai tehnicii gravurii cu daltita, si care abordeaza o tematica variata, emblematica pentru epocile carora le apartin.
Aparuta la mijlocul secolului al Xv-lea, din nevoia de a multiplica imagini care sa poata fi difuzate pe scara larga, si la un pret cat mai scazut, gravura cu daltita cunoaste o evolutie constanta, legata de piata de arta, pana spre sfarsitul secolului al Xix-lea, cand va fi inlocuita de tehnica fotografica.
Dedicata in principal reproducerii dupa lucrari celebre ale unor artisti de renume, tehnica gravurii cu daltita se dezvolta de-a lungul secolelor. Odata cu trecerea timpului, editarea de gravuri va deveni o industrie infloritoare, inlesnind schimbul de idei artistice. Folosind un repertoriu formal destul de limitat, maestrii gravori dovedesc o virtuozitate tehnica de exceptie si o deplina stapanire a compozitiei.
Aceasta este cea de-a noua expozitie organizata de Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei si face parte dintr-un ciclu dedicat tehnicilor grafice.