Pe covorul rosu asternut in fata celebrului Kodak Theatre din Los Angeles, au pasit in lumina reflectoarelor sute dintre starurile Hollywoodului, afisand care mai de care toalete si bijuterii extravagante, precum si zambete care la box-office valoreaza milioane de dolari. Printre marii castigatori ai serii - cu totii luand Oscarul in premiera - s-au numarat actorii George Clooney, Reese Whiterspoon, Philip Seymour Hoffman, Rachel Weisz si regizorul taiwanez Ang Lee.
De la Spitalul de urgenta la Premiul Oscar
George Clooney este, in sfarsit, recunoscut drept un mare actor. Daca pana de curand era votat mai cu seama in topurile celor mai sexy si ravniti burlaci ai Hollywoodului, anul acesta, actorul-regizor, in varsta de 44 de ani, a reusit sa uimeasca intreaga lume a cinematografiei: trei nominalizari la premiile Oscar, pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar (in Syriana) si pentru regia si scenariul filmului Good Night and Good Luck. Clooney a fost cel dintai premiat al serii, castigand Oscarul pentru prestatia sa din Syriana, unde joaca rolul unui agent Cia, prins intr-o increngatura fascinanta de evenimente si uneltiri de culise, intre Statele Unite si Orientul Mijlociu. Pentru a intra cat mai bine in pielea personajului sau, Clooney a trebuit sa se ingrase cu mai bine de 15 kilograme, aceasta "dieta" inversa, cu multa bere si fast-food, fiind un episod destul de neplacut pentru el. Duminica seara insa, Clooney a urcat pe scena mai in forma ca niciodata, primind Oscarul cu vadita emotie, bucurie, dar si cu mult umor. "De acum inainte, pana si la rubrica de "decese - comemorari", atunci cand va veni vremea, voi fi amintit drept Castigator al Premiului Oscar, drept cel mai sexy barbat al anului 1997 si drept Batman", a glumit Clooney.
Speech-ul sau a fost indelung aplaudat, pentru ca a atins o coarda sensibila - aceea a faptului ca Hollywoodul are curajul sa aduca pe marele ecran subiecte dificile, de multe ori chiar socante, si ca Academia de Film ii nominalizeaza si premiaza pe cei care indraznesc sa iasa din tipare.
Dincolo de stralucirea Oscarurilor si in ciuda valului de succese din ultima vreme, actorul prefera sa ramana insa discret cu privire la proiectele de viitor. Profesionale, dar mai ales personale. Ultimele zvonuri il dau pe Clooney drept noul partener al lui Teri Hatcher, interpreta lui Susan din Neveste disperate. Clooney nu infirma, dar nici nu confirma. Continua sa sustina sus si tare ca va ramane burlac toata viata si ca nu-si doreste copii.
Fermecatoare, in rolul unei cantarete country
Reese Whiterspoon, castigatoarea Oscarului pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, se afla, si ea, la un moment de cumpana al carierei. A jucat pana acum in comedii usoare si in filme de mana a doua, a interpretat-o pe Becky Sharp (in Balciul desertaciunilor), dar de-abia anul acesta a aratat ca este o actrita cu adevarat talentata. Rolul pentru care a primit Oscarul ii vine ca o manusa: Reese da viata pe marele ecran unei cantarete de muzica country, June Carter, care avea sa fie sotia celebrului Johnny Cash. O partitura dificila, pentru miniona Reese, care reuseste un rol de exceptie. Si, totodata, intrarea intr-un club select al Hollywoodului, unde, de acum inainte, onorariul ei pentru fiecare film va fi de 10 milioane de dolari.
Pentru majoritatea conationalilor ei, Reese intruchipeaza implinirea "visului american", acela al succesului care poate imbratisa pe oricine crede in puterile proprii. O fata venita dintr-un orasel de provincie din sudul tarii, Reese a stiut de la o varsta frageda ceea ce-si doreste de la viata - sa fie pe scena. A inceput sa ia cursuri de actorie si de modeling la varsta de 7 ani, dar n-a lasat nici cartea la o parte. Cu o diploma de licenta in literatura engleza (de la prestigioasa universitate Stanford), Reese se poate mandri ca apartine categoriei - nu teribil de larga - a super-actorilor foarte inteligenti. Care pot nu numai sa joace, dar si sa interpreteze in forta partituri muzicale grele. Reese, care canta ea insasi in film, a fost asa de convingatoare, incat casele de discuri stau la coada la usa ei, oferindu-i contracte de inregistrari pe sume fabuloase.
La ceremonia Oscarurilor, actrita a etalat o toaleta "Christian Dior" - o rochie creata in 1955 si gasita de ea intr-un magazin de la Paris. Foarte emotionata, dar stapana pe sine, a tinut sa multumeasca de pe scena in special parintilor ei, care au crezut in ea si care au sprijinit-o intotdeauna, in tot ceea ce si-a dorit sa faca.
O alta actrita care a stralucit duminica seara la Hollywood este englezoaica Rachel Weisz, un nume din ce in ce mai des intalnit in marile productii cinematografice de dincolo de Ocean. Insarcinata in opt luni, Rachel si-a primit Oscarul cu gratie si si-a masurat cu grija cuvintele, aducand un omagiu celor care, aidoma personajului interpretat de ea in Constant Gardener, isi risca viata pentru a lupta impotriva coruptiei si a nedreptatilor.
Controverse
Filmele prezente la aceasta editie a Oscarurilor au creat multe controverse de natura religioasa, politica si sociala. Initial, marele favorit a fost Brokeback Mountain, nominalizat la 8 premii, o pelicula despre povestea de dragoste dintre doi cowboy homosexuali. Filmul a socat intreaga America, atacand atat valorile traditionale ale casatoriei si vietii de familie, cat si cel mai popular mit al culturii americane, acela al cowboyului care duce o viata dura, salbatica, singuratica, fara compromisuri. In ultimele luni, Brokeback Mountain cucerise toate premiile din cinematografie si pornea ca mare favorit si la Oscaruri. N-a fost sa fie asa, filmul luand in final doar trei premii, dintre care cel mai important a fost cel pentru regie: Ang Lee, primul regizor de origine asiatica premiat vreodata la Hollywood. Rasturnarea de situatie a venit de la filmul Crash, care aduce si el in prim-plan un subiect delicat, acela al tensiunilor rasiale din Los Angeles. Crash a fost ales cel mai bun film al anului, consemnand astfel, in istoria de 78 de ani a Oscarurilor, una dintre cele mai mari si gustate surprize. Criticii apreciau, de altfel, dupa festivitate, ca doar acest episod a salvat Oscarul de la a fi o simpla formalitate, aceea de a inmana premiile marilor favoriti.
Un alt film care a reusit sa starneasca valva, in ciuda bugetului foarte redus cu care a fost realizat, este Transamerica - in care Felicity Huffman (Lynette din Neveste disperate) joaca rolul unui barbat care e pe cale sa devina femeie, printr-o operatie de schimbare de sex. Multa cerneala a curs in ultimele saptamani pe acest subiect, care pentru majoritatea americanilor reprezinta, inca, un tabu. O controversa de alta natura a creat si Paradise Now, nominalizat la categoria cel mai bun film strain. Filmul aduce in prim-plan problema atacurilor sinucigase din Palestina, deruland pe marele ecran povestea a doi tineri care isi petrec ultimele ore din viata inainte de a trebui sa se sacrifice intr-un atac cu bomba.
Spre deosebire de alti ani, cand filmele nominalizate si premiate erau de regula mari succese de box-office, aducand incasari de sute de milioane de dolari, filmele alese pentru aceasta editie au costat putin si au adus incasari destul de modeste - doar 60 de milioane de dolari, intr-un an in care numarul spectatorilor in salile de cinema a scazut dramatic. Este greu de imaginat ca filme precum Titanic sau trilogia Stapanul inelelor vor fi ajunse din urma, cu incasarile lor cumulate la peste 4 miliarde de dolari.
Barfe
Dincolo de premii si de vorbe frumoase, Hollywoodul isi trage seva si din barfe. Si unde este mai bun prilejul, decat la o ceremonie Oscar, unde vedetele sunt analizate la microscop - ce poarta, cum se poarta, cu cine au venit la brat... Cerceii de peste un milion de dolari ai lui Dolly Parton nu prea mergeau cu sclipiciul ieftin cu care cantareata country si-a poleit fata. La capitolul toalete, marea castigatoare a fost Salma Hayek, intr-o rochie albastra-metalic, semnata "Versace". Creatia "Christian Dior" a lui Charlize Theron, actrita sud-africana care a castigat un Oscar in 2004, a fost trecuta la "minus" de catre criticii de moda, intrand in categoria celei mai nepotrivite tinute la Hollywood. Cea care ramane insa in fruntea clasamentului all-time este Bjork, care in urma cu cativa ani a pasit pe covorul rosu purtand... o lebada in chip de rochie.
(Corespondenta din New York)