Clima aspra si rece din Rusia, mai ales cea din zona siberiana, declanseaza la vreme de iarna un cortegiu nefast de afectiuni. Amploarea si raspandirea lor e ameliorata, din fericire, de o terapeutica populara straveche si extrem de eficienta, la care se face apel si azi. Ieftine si lesne de preparat, leacurile rusesti nu prezinta nici un risc pentru sanatate, aducand, in schimb, vindecarea, in timp record.
Afectiuni respiratorii
Din cauza climei severe, in Rusia, bolile respiratorii sunt extrem de raspandite: raceli, bronsite, gripe in forme multiple, pneumonie.
Reguli generale de protectie
Iarna, imbracamintea sa fie calduroasa, fara sa duca, insa, la infofolire.
Locuinta sa fie calda, dar nu in exces.
Sa se evite curentul.
Asigurati-va ca picioarele sa fie totdeauna calde si uscate - acesta este cel mai important lucru. Multi siberieni poarta sosete groase de lana, chiar si in pat. Nu va supraalimentati. Un vechi proverb siberian spune: "Capul sa fie rece, stomacul gol si picioarele calde".
Evitati constipatia.
Alcoolul poate fi consumat moderat.
Metode de prevenire a bolii
Ceai de maces. Multi practicieni recomanda consumarea acestei bauturi pe timp de iarna, ca un preventiv contra racelii si ca un tonic pentru stomac, rinichi si circulatie.
Reteta: se pun 2 1/2 lingurite de flori uscate de maces, la un pahar cu apa, strecurat si luat de 3 ori pe zi, dupa mese. Se indulceste cu miere, daca este necesar. Macesul este un bun inlocuitor al vitaminei C.
Ceai de licheni (Centraria islandica). O lingurita de planta se fierbe in 200 ml de apa, 5 minute. Se strecoara si se bea fierbinte, intr-o singura repriza, noaptea, inainte de culcare. Se indulceste cu miere.
Bratari din lemn de copac. Se recomanda purtarea bratarilor de lemn, acoperind incheietura mainilor (peste puls), atat in casa, cat si afara, atat ziua, cat si peste noapte. Siberienii considerau ca bratarile rosii sunt mai eficiente.
Talisman de cartofi. Este un remediu larg folosit de siberieni, care cred ca daca o persoana poarta o bucatica de cartof crud in tot timpul iernii, ca un talisman, ea este ferita de raceli. Aceeasi bucata de cartof se purta chiar si cand se innegrea si devenea tare ca piatra. Este interesant faptul ca multi doctori rusi recomanda si astazi acest remediu pacientilor care au tendinta sa raceasca usor. "Este un lucru absurd", afirma ei, "dar mai absurd este ca functioneaza." Din moment ce metoda nu cere cheltuiala sau alte dificultati de aplicare, merita sa fie incercata.
Masuri la primul semn de raceala
Daca in ciuda masurilor preventive apar, totusi, semne de raceala (dureri in gat, tuse, friguri), este prescris urmatorul tratament:
- bolnavul sa stea acasa, de preferinta in pat
- baie la picioare in apa fierbinte cu sare (se sterg apoi picioarele si se incalta ciorapi de lana. Se poarta si in pat, la culcare. Se schimba zilnic).
- curatati-va intestinele. Se face o clisma repetata, cu urmatoarea compozitie: o lingura de seminte de in (macinate), fierte in 4 pahare cu apa. Aceasta se strecoara, apoi se adauga o lingura de sare si doua linguri de ulei vegetal. In lipsa semintelor de in, acestea se pot inlocui cu ovaz, orz sau frunze de nalba de gradina. Apa sa fie foarte calda, dar nu fierbinte.
- abtineti-va de la orice fel de mancare, cel putin 24 de ore.
- ceai de grapefruit. Luati 3 grapefruituri si taiati-le in bucatele, fara a indeparta coaja. Fierbeti-le in 2 litri de apa, timp de 20 de minute. Se adauga si 4 linguri de macese uscate. Beti aceasta bautura in timpul zilei, cate pahare puteti si cat mai fierbinte. Se poate adauga miere pentru indulcire, niciodata zahar. In 24 de ore, se pot consuma pana la 6 litri de decoct.
Inainte de culcare: amestecati mustar cu apa pana rezulta o masa subtire si omogena. Aplicati-o pe talpi, acoperiti-o cu un bandaj si incaltati sosete de lana. Stati asa cel putin o ora, in ciuda senzatiei de arsura. Spalati-va picioarele cu apa calda si puneti alte sosete de lana. Apoi plimbati-va prin camera, cel putin 10 minute (in camera trebuie sa fie cald). Dupa aceea culcati-va, fara sa va dati jos sosetele. Aceasta metoda opreste raceala. Pana a doua zi dimineata nu mai ramane nici urma din ea.
Masuri la primele semne de gripa
Daca gripa s-a declansat deja, sunt recomandate urmatoarele metode:
Curatati-va intestinele si abtineti-va de la orice fel de mancare (exceptand lichidele). Faceti timp indelungat tratamentul cu grapefruit. Se poate lua si suc de morcovi, pana la trei pahare pe zi.
Stati in pat cat mai mult posibil si nu iesiti afara. De obicei, trei zile de tratament vindeca si o gripa severa.
In cazuri grave de raceli si bronsite
Decoct de lapte si licheni
La un pahar de lapte nefiert, adaugati o lingura de licheni (se gasesc la Plafar). Se fierbe continutul la foc mic, timp de 10 minute. Se strecoara si se fierbe inca o data (se da in clocot). Laptele se bea inainte de culcare, cat mai fierbinte. Se evita contactul cu aerul rece.
Nota: nu se vor folosi vase metalice, ci numai vase smaltuite, fara fisuri in smalt. Se acopera cu o farfurioara de portelan, niciodata cu ceva metalic. Aceasta este o regula generala, pentru toate infuziile si decocturile. Tratamentul se repeta in fiecare seara pana la vindecare.
Decoct de salvie
Frunzele de salvie (Salvia officinalis) sunt folosite in locul lichenului. Doza si modul de preparare sunt cele descrise anterior.
impotriva racelii si a gripei puternice
In 0,5 litri alcool diluat sau vodca, se pun 20 g pelin uscat. Se pun la macerat 24 de ore sau mai mult. Doza: se bea o jumatate de pahar pe zi, cu 15 minute inainte de masa si inainte de culcare. (Nu se administreaza copiilor.)
O bucata de carpa (preferabil de lana) se inmoaie intr-un amestec egal de ulei de masline, otet si camfor si se aplica pe piept comprese, pe timpul noptii. La ceafa se vor aplica comprese cu hrean ras.
Multi practicieni recomanda introducerea mustarului in ciorapi de lana, pe tot timpul bolii.
O alta metoda consta in introducerea de pleava de grau in ciorapi pe timpul noptii.
Remedii contra bronsitei
Radeti hrean negru si stoarceti-i sucul. Amestecati cu 350 grame de miere lichida. Doza: 2 linguri inainte de fiecare masa si inainte de culcare.
Se topeste grasime de porc si se amesteca cu terebentina. La un pahar grasime lichida, se adauga o lingura terebentina. Se amesteca bine continutul. Se ia toata doza seara la culcare, pe cat de fierbinte posibil. La inceputul manifestarii bronsitei, se va lua si dimineata un pahar, timp de 2-3 zile, cu o ora inainte de masa.
Doua remedii contra laringitei
In 2 litri de apa clocotita se pun circa 400 g tarate. Se adauga miere, dupa gust. Se bea in decursul zilei, in loc de alt lichid, dar foarte fierbinte. Vindeca laringita intr-o singura zi.
Cam 1/2 pahar de seminte de anason se fierb 15 minute cu un pahar de apa, apoi se strecoara. Se adauga 1/4 pahar de miere si o lingura de coniac. Doza: se ia cate o lingura, la fiecare jumatate de ora. Reface vocea in cateva ore.
Remedii contra tusei
Acest remediu, originar din Caucaz, a fost recomandat pentru cazuri de tuse uscata, de durata.
Se pun circa 50 grame de radacina uscata de piper in 0,25 litri de vin alb, se da intr-un clocot si se strecoara. Se administreaza in decursul zilei, in 3 portii egale, cald. In paralel, amestecati o ceapa mare, razuita foarte fin, cu 2 linguri grasime de gasca. Aplicati-le sub forma de comprese, pe piept, noaptea. Dimineata, inghititi o lingura de amestec inainte de masa.
Sirop de hrean pentru tuse
Hreanul se rade printr-o razatoare fina, se amesteca cu zahar cafeniu (roscat) si se introduce intr-o caserola, apoi se baga la cuptor (in prealabil incins), cu focul stins, timp de 2 ore. Stoarceti amestecul si apoi strecurati. Adaugati apa fierbinte, pentru a produce un sirop subtire. Doza: 1-2 linguri, de 3-4 ori pe zi (depinde de varsta).
Un alt remediu pentru tuse (dupa pneumonie)
Acest remediu este originar din sudul Siberiei. Luati doua felii uscate de smochina si introduceti-le intr-un pahar cu lapte nefiert. Dati-l in clocot si lasati-l asa o ora. Apoi incalziti-l din nou si beti-l cald. Repetati tratamentul de doua ori pe zi, pana la vindecare.
Lapte cu usturoi
Acesta este un vechi remediu siberian, folosit pentru tratarea tusei magaresti, dar un tratament foarte eficace si pentru raceli si tuse de lunga durata. Se fierb 5 minute, intr-un pahar cu lapte, 5 catei de usturoi dati prin razatoare. Se strecoara. Se ia indulcit cu miere in decurs de o zi, totdeauna cald.
Alti practicieni aplica noaptea pe gatul bolnavului usturoiul necuratat de coaja. Alta metoda: se inhaleaza aburul de la laptele cu usturoi. Aceasta este recomandata ca o terapie suplimentara.
Diferite remedii contra tusei,
din diferite regiuni ale Rusiei
Metoda urmatoare, din Urali, era recomandata in toate cazurile de tuse de lunga durata sau bronsita. Frecati pieptul cu o bucata de material de lana uscata. Ulterior, aplicati, prin masare, slanina de porc tocata amestecata cu ulei de pin. (In lipsa uleiului de pin, se foloseste unt topit.)
In toate cazurile de bronsita este recomandata o fiertura de secara, ovaz, orz si cicoare in cantitati egale. Se bea in loc de cafea. Acest remediu este originar din Ucraina.
Sirop proaspat de napi fierti cu miere.
Zece cepe taiate in bucati si o capatana de usturoi se fierb intr-un litru de lapte nefiert. Apoi continutul se indulceste cu miere. Doza: o lingura de lichid cald la fiecare ora, in tot timpul zilei. Acest remediu face sa dispara si cea mai grea raceala intr-o singura zi.
In Baikal, regiune din Siberia, sucul de hrean sau morcov era combinat in parti egale cu miere (1/2 pahar miere si 1/2 apa fierbinte). Se ia de 6 ori pe zi. Doza: o lingura.
Combinati 2 linguri de unt proaspat, 2 galbenusuri, 2 linguri miere, 1 lingura faina de grau. Se amesteca bine si se administreaza in cursul zilei.
In Caucaz, se lua seva de artar cu lapte, in fiecare primavara, ca remediu pentru "tusea care dureaza din iarna".
Un amestec de amoniac si ulei vegetal se pune pe piept, in compresa, pe timpul noptii. Tusea trece foarte repede.
Un amestec in cantitati egale de suc de afine si miere, luat de 3-5 ori pe zi (o lingura). Curata traheea de flegma. Pe timpul acestui tratament se bea ceai de fragi salbatici in tot cursul zilei. Se indulceste cu miere (vechi remediu siberian).
Urmatoarea metoda de tratare a tusei a fost folosita in toata Rusia: o bucata de material de circa 25 cm lungime si 16 latime se inmoaie in parafina si se aplica pe piept. Se schimba in fiecare zi, pana cand se obtine rezultatul dorit.
Lemn-dulce pisat (pudra), marar uscat (pudra) si zahar pudra, in proportii egale, se amesteca. Doza: se ia 1/2 lingurita de doua ori pe zi. Pentru copii se administreaza jumatate din cantitate.