Pentru presedintele tarii, admiterea in Ue este o certitudine absoluta. Pentru Romania nu mai exista cale de intoarcere. La 1 ianuarie 2007, ea se va intoarce definitiv in Europa, "acolo unde ii este locul". Tara va recupera astfel handicapul de saizeci de ani, datorat comunismului impus de tancurile sovietice. Presedintele a multumit romanilor pentru eforturile pe care le-au facut, in acest scop, in 2005. Precaut, el a tinut sa le multumeasca si pentru eforturile pe care le vor face in 2006. Pentru ca, desi este sigur ca Romania va adera peste un an la Ue, d-l Basescu stie ca procesul nu va fi lin, iar socurile nu vor lipsi. Chiar din prima zi a lui 2006, administratia a anuntat cresterea pretului la gazele naturale si electricitate, a accizelor la tutun si alcool, a pretului carburantilor. Cota unica de impozitare va fi extinsa la aproape toate categoriile de venituri, iar controlul averilor va deveni mai eficient. "Masurile" vor avea un "efect de cascada", antrenand scumpiri in toate sectoarele vietii economice a populatiei. Contextul international instabil, plin de "razboaie" (de la cel "al gazului" - declansat de Rusia -, pana la cel cu fundamentalismul exploziv din Orientul Mijlociu), ar putea influenta si el precarul echilibru dintre venituri si cheltuieli al oamenilor. Sa ne fereasca Dumnezeu si de noi catastrofe naturale!
D-l Basescu a stiut prea bine de ce a multumit romanilor pentru eforturile pe care le vor face. 2006 reprezinta un ultim "hop" in calea Romaniei spre o lume mai buna. Un "hop" pe care Romania trebuie sa-l treaca nu impinsa de la spate, ci prin propria-i vointa. Romania trebuie sa renunte la mentalitatea de "tara asistata", la speranta ca mereu apar conjuncturi favorabile care ii obliga pe altii sa o bage in seama, la ideea ca, oricum, lucrurile se vor rezolva de la sine. Semnale exista si ele trebuie urmate. Schimbarile din 2005 au aratat ca Romania isi poate fauri realmente acea "clasa de mijloc", de intreprinzatori privati, ce constituie baza functionarii oricarei democratii veritabile. Micii intreprinzatori au dinamizat economia tarii, in ciuda obstacolelor legislative ori birocratice, aratand ca se poate "trai bine" si din munca cinstita, din initiativa manageriala, din spirit competitiv. In 2005, chiar daca nu au fost - deocamdata - capturati in plasele Justitiei, marii "baroni" - produsi de politica mafiota, cu iz cleptocratic a Psd-ului - nu si-au mai putut continua "jocurile" de "acumulare prin rapt", fiind obligati "sa traiasca din osanza". Cu speranta revenirii vremurilor bune, a reintoarcerii "partidului" la putere. In 2005 s-au rezolvat cateva din marile probleme sociale (din Invatamant si Sanatate), amanate, pana acum, prin diverse formule paleative. Chiar si cultura a inceput sa dea semne de inviorare, tinzand sa isi reia locul de sursa a identitatii nationale. Desi "maneliada" de Revelion, programata pe mai toate posturile Tv, a aratat ca suntem inca departe de ceea ce este definit drept civilizatie autentica. Televiziunile private urmaresc inca, iresponsabil, profitul mare si imediat, fara a se gandi la consecintele ce, inevitabil, in cativa ani, le vor atinge si pe ele.
2006 va fi un an de cumpana. Ceea ce s-a inceput in 2005 trebuie continuat cu orice pret. Cu sacrificii, care ar fi fost mai putin dureroase daca se faceau la timp, cu aplicarea ferma a Legii pentru toti, indiferent de pozitia si rolul lor in structurile sociale. D-l Basescu pare decis sa mearga pana la capat, invatand din mers si din propriile greseli. Presedintele are insa in spate o majoritate fragila si heteroclita, o majoritate ce - in functionare - aminteste de trista experienta a coalitiei de guvernare condusa de Cdr intre 1997 si 2000. Cum fuziunea Pnl-Pd nu mai pare de actualitate, alianta Da, aflata la putere prin vointa sefului statului, va trebui sa utilizeze in continuare "solutia imorala", numita Pc, si Udmr-ul, care - sub orice guvernare - isi urmareste neabatut scopul final de separare (culturala, economica etc.) a minoritatii maghiare de majoritatea romaneasca, desi "Constitutia Ue" incearca sa elimine tocmai asemenea ghettoizari. Fragilitatea majoritatii lasa loc manifestarii "grupurilor de interese" despre care presedintele a facut vorbire. "Anticipatele" nemaifiind de actualitate, va fi nevoie de intreaga vointa a presedintiei si guvernului pentru a bloca actiunea acestora in situatia in care, aproape oricand, majoritatea parlamentara poate fi rasturnata. Pnl si Pd ar trebui sa renunte la conflictul intern in favoarea unei unitati fara fisura pana la trecerea "hopului". Daca la referendumul ce va fi organizat concomitent cu alegerile pentru Parlamentul Europei, romanii vor valida ideea prezidentiala a parlamentului unicameral si a schimbarii raportului Presedintie - Guvern, vor fi puse si premisele schimbarii clasei politice actuale, invechita in rele, egoista si rutinata.
Romanii ar trebui sa afle ce ii asteapta. Majoritatea mijloacelor mediatice, corupta (si in consecinta, santajata) de stipendiile publicitare ale fostei puteri, este ostila actiunilor prezidentiale. D-l Basescu va trebui, fie si in formula lui "atipica" de manifestare, sa mearga pana la capat. Sa mentina, pe ultima suta de metri, unitara majoritatea fragila pe care se sprijina. "Luminita de la capatul tunelului" se vede deja. Ar fi tragic, pentru Romania, ca ea sa se vadeasca doar o iluzie.