Grija pentru tinuta nu trebuie insa sa va faca rigizi.
Masa incepe cu intinderea servetului pe genunchi, unde ramane pana la sfarsit.
Servetul pus la gat sau innodat la spate, varat in decolteu sau in nasturii vestei e de prost gust. Riscati sa fiti intrebati: "Ce doriti, un ras sau un tuns?".
Incepeti sa mancati numai dupa ce incepe stapana casei, niciodata inainte.
Pentru baut, asteptati semnalul capului familiei, el e primul care ridica paharul ca sa inchine.
Ceasca sau tacamul se tin cu toate degetele adunate, nu cu degetul mic ridicat in sus.
Tacamurile nu trebuie folosite cand vorbiti. Nu ridicati in aer nici cutitul, nici furculita, ca sa va subliniati spusele.
Tacamurile nu trebuie tinute in pumn, ca armele albe. Folositi numai degetele pentru a apuca.
Caderea unui tacam poate deranja o masa intreaga. Fiti atenti cum le manevrati.
Cand vreti sa beti, puneti tacamurile in farfurie. Se considera badaranie sa bei cu o mana, si cu alta sa tii furculita.
Dupa ce ati terminat de mancat, tacamurile se pun in farfurie paralel, furculita spre interior, cu dintii in jos, cutitul spre exterior, cu taisul spre stanga.
Furculita se tine cu mana stanga, atunci cand folositi si cutitul. Bucatile se mananca pe masura ce le taiati, nu taiate toate inainte si mancate cu dreapta.
Mancarea se duce la gura cu furculita tinuta cu dintii in sus, niciodata intorsi in jos.
Cutitul varat in gura? Nota zero la purtare!
(Urmare in numarul viitor.)