Ce trebuie sa stim despre virusul gripei
Spaima de gripa aviara i-a facut pe oameni sa recurga in numar mult mai mare ca de obicei la vaccinuri. Medicamentele s-au epuizat din farmacii in timp record, fara sa poata acoperi necesarul solicitat, desi ele n-au nici o putere fata de virusul H5N1, care le ucide pe pasari. Medicii inregistreaza, insa, imprejurarea ca pe un eveniment pozitiv: "Frica e un paznic bun. Teama de gripa aviara ii face pe oameni sa se apere mai bine de gripa obisnuita, cunoscuta sub numele de gripa Influenza, care numai in Europa face sute de mii de victime anual. Nici un alt tip de virus nu da atatea complicatii periculoase ca Influenza", ne avertizeaza specialistii. "Din pacate, ea e receptata ca o simpla gripa de sezon, fara a i se cunoaste urmarile catastrofale.Numai in Germania, mor de gripa anual intre 4000 si 40.000 de persoane, in Franta circa 30.000, in Italia 46.000 etc. Pana anul acesta, doar un sfert din populatia tarilor europene se imuniza impotriva gripei. Acum, spaima de gripa aviara a dublat numarul celor ce au apelat la vaccinuri."
Prezente si in farmaciile romanesti, unde s-au bucurat de aceeasi solicitare neobisnuita, vaccinurile antigripale sunt eficiente in cazul a doua tipuri de gripa Influenza (gripa de sezon): A si B. Ele trebuie repetate in fiecare an.
Simptomele bolii apar intre una si cinci zile de la infectarea cu virus. In rastimpul acesta, bolnavii raspandesc un mare numar de virusuri in preajma lor. La o tuse neprotejata, sunt proiectati in aer milioane de agenti patogeni. Cateva sute sunt suficienti pentru a provoca o infectare. Gripa este foarte molipsitoare. Cu toate precautiile luate, epidemiile nu pot fi anulate complet.
Metode De Prevenire
O hrana sanatoasa, o igiena corespunzatoare si apelul
la vaccin pot scadea simtitor riscul imbolnavirii de gripa
1. Intarirea Sistemului Imunitar
Cum va puteti intari organismul in sezonul umed si friguros.
Mancati bine, beti multa apa. O alimentatie suficienta, bogata in vitamine, este cea mai buna protectie imunitara contra bolii. Din ea fac parte in primul rand legumele, verdeturile proaspete si fructele. Grepfruitul, citricele, kiwi, varza acra si ardeii contin foarte multa vitamina C, care intareste capacitatea de aparare a organismului. Ceapa, usturoiul, salvia, musetelul, catina si menta actioneaza antibacterial. Ceaiul fierbinte, baut in cantitati mari, favorizeaza nu doar transpiratia, ci combate si boala, prin substantele continute in plante. Ca suplimente alimentare se recomanda produsele stupului - mierea, fagurii, capaceala, propolisul tare si lichid, polenul etc., dar si pastilele cu minerale si microelemente, precum si vitaminele sintetice.
Trucuri impotriva stresului. In cazurile de stres maxim, sistemul imunitar lucreaza la turatie maxima. Omul este deosebit de vulnerabil la infectarea cu gripa, atunci cand stresul cedeaza, adica la sfarsiturile de saptamana sau la inceputul concediilor. In perioadele respective, protejati-va in mod special: hrana corespunzatoare, lichide fierbinti, sauna, dusuri scotiene etc.
Faceti sport - miscarea ajuta foarte mult la preintampinarea fazelor de slabiciune urmatoare stresului, pentru ca sportul moderat, de rezistenta (plimbare, alergat, inot, gimnastica) practicat de trei ori pe saptamana, intre 30 si 45 de minute, intareste sistemul imunitar.
Exercitiile de relaxare si respiratie sau chiar cantatul cu voce tare (dupa cum afirma un studiu american) pun la treaba celulele imunitare.
Sauna si dusurile scotiene antreneaza circulatia sangelui, vasele si sistemul imunitar, prin alternarea de rece si cald.
2. Spalati-Va Mai Des Pe Maini
O igiena regulata a mainilor ne ajuta sa inlaturam pericolul infectarii cu gripa.
Spalatul amanuntit, constiincios, cu apa calda si sapun, reprezinta unul din mijloacele cele mai simple de protectie contra microbilor aflati in numar mare prin tramvaie, metrouri si troleibuze, in scoli si in alte locuri publice, pe clantele usilor si pe lucrurile pe care le cumparam. Mainile contaminate cu agenti patogeni, pe care le ducem sistematic la ochi, la nas sau la gura, sunt sursele de infectie numarul unu. Daca sunteti raciti, suflati-va nasul in servetele de hartie si apoi aruncati-le.
3. Vaccinurile Care Ne Salveaza Viata
Protectia intreprinsa la vreme impotriva gripei Influenza a salvat milioane de vieti omenesti.
Comisia internationala a vaccinurilor antigripale recomanda vaccinurile obligatorii numai oamenilor trecuti de 60 de ani si persoanelor cu o stare de sanatate precara, ca de pilda astmatici sau diabetici. Dar majoritatea medicilor considera vaccinarea anuala ca fiind absolut necesara si in cazul copiilor si al persoanelor cu contacte profesionale multiple, care sunt astfel extrem de expuse.
Un factor de protectie maximal. Injectiile antigripale ii protejeaza pe oamenii tineri, in procent aproximativ de 80% impotriva bolii. La oamenii varstnici, eficienta scade pana la 30-40%. Dar si la ei, gravitatea bolii e mult micsorata.
Ca efecte colaterale, injectiile contra gripei produc doar roseti locale usoare sau vagi umflaturi. La copii pot aparea si dureri trecatoare in picioare sau moleseala usoara.
Lupta Se Duce Pe Mai Multe Fronturi
Virusurile gripei sunt greu de combatut. Adesea urmeaza infectii bacteriale, care trebuie vindecate cu tratamente naturale sau antibiotice
1. Adevaratii Ucigasi Ai Virusurilor
Doua noi medicamente se remarca in lupta contra gripei.
Impotriva simptomelor gripei exista sute de medicamente, in majoritate comercializate in farmacii, fara retete. Dar majoritatea lor combat doar efectele bolii, nu si cauza ei, adica virusul. Exceptie fac doua medicamente foarte puternice impotriva gripei Influenza: Tamiflu (Oseltamivir) si Relenza (Zanamivir). Ele blocheaza pe virus o enzima de suprafata numita neuraminidaza, impiedicand inmultirea lui in corp. In felul acesta, atenueaza simptomele bolii si ii scurteaza durata.
Diagnosticarea rapida a bolii este extrem de importanta, pentru ca medicamentele au efect numai daca sunt administrate la cel tarziu doua zile dupa aparitia primelor semne de boala. Medicamentele numite mai sus nu au nici un efect daca sunt administrate contra unei raceli banale. Pentru inlaturarea durerilor de cap, a febrei si a durerilor in membre, ajuta preparate ca Paracetamolul, Aspirina sau Ibuprofenul.
2. Complicatii Periculoase
Urmari fatale: mai intai virusul Influenza, apoi infectii bacteriale.
Odata ce organismul este slabit din cauza virusului gripal, pentru celelalte bacterii e o gluma sa patrunda in el. Iata de ce, alaturi de gripa apar adesea si infectii ale urechilor si cavitatii nazale. Mai ales la persoanele in varsta, la copiii mici si la oamenii cu probleme imunitare se pot ivi asemenea complicatii extrem de grave. Daca, de pilda, caile respiratorii sunt invadate de pneumococi, se poate instala rapid o pneumonie. Pentru a inlatura asemenea riscuri, medicii prescriu adesea antibiotice.
3. Solutii Naturale
Cele mai populare preparate pe baza de plante contin, cel mai adesea, echinacea, care are un efect extrem de puternic in combaterea infectiilor si intarirea sistemului imunitar. Planta se gaseste in farmacii, sub forma de tincturi, ceai sau tablete. O actiune extrem de puternica are si propolisul, administrat sub forma de picaturi sau solid (se mesteca, combinat adesea cu tablete de vitamina C).
4. Leacuri Populare
Impotriva durerilor in gat: ajuta gargara cu ceai de salvie si o lingurita de bitter suedez, o cana de lapte fierbinte cu miere, miere amestecata cu propolis sau o compresa rece cu branza de vaci.
In caz de mucozitati abundente sau sinuzita: se recomanda inhalatiile cu apa sarata, pungi cu sare fierbinte puse pe frunte si nas, o compresa pe ceafa, cu hrean dat pe razatoare.
Mult lichid - inlatura aproape toate simptomele si recupereaza apa pierduta prin transpiratie. Se recomanda mai ales bauturile fierbinti, pentru ca dilata venele si astfel pot patrunde mai multe celule imunitare in zonele atinse de boala. Ceaiul de maces si ceaiul de tei sunt sudorifice, ceaiul de musetel si soc, la fel ca si supa fierbinte de pasare, elimina mucozitatile si potolesc inflamatiile provocate de boala.
Interviu
"In anii viitori va aparea in mod sigur o pandemie.
Gripa spaniola, care a facut milioane de victime,
a fost tot o gripa aviara"
Cercetatorul american John Treanor, profesor de microbiologie si imunologie la Universitatea din Rochester, este convins ca in urmatorii zece ani se va produce o explozie gripala pandemica extrem de periculoasa
- Cat de periculos este virusul gripei aviare, despre care se vorbeste asa de mult?
- Dezvoltarea actuala a agentului patogen arata ca oamenii vor fi amenintati si de acum inainte de acest virus. In cele din urma, se va produce o mutatie si el se va transmite de la om la om, la fel ca virusul gripei Influenza. Atunci ne vom confrunta cu o pandemie.
- Cand estimati ca se va intampla acest lucru?
- Anul acesta, peste cinci ani... In orice caz, in viitorul deceniu ne vom confrunta in mod sigur cu o gripa la nivel mondial. Natura ne-a invatat ca exploziile pandemice nu pot fi stavilite.
- Virusul gripei aviare (H5N1) este cunoscut de opt ani. De ce este considerat abia acum drept pericol?
- Varianta din 1997 n-a avut capacitatea de a se raspandi si printre pasarile salbatice. Dupa ce piata carnii din Hong Kong, unde aparusera primele cazuri, a fost eradicata, practic a fost si virusul stavilit. Si in anul 2003, cand au murit primele pasari in China, era o alta radacina de virus decat cea de acum, care de altfel a si disparut. Viitorul virus va fi insa cu mult mai stabil si asta il face extrem de periculos.
- In toata lumea, cercetatorii cauta sa produca un vaccin salvator. Cand sa ne asteptam la aparitia lui?
- In cateva luni, probabil.
- Cat de repede ne va proteja?
- Vor fi necesare doua injectii, iar imunitatea se instaleaza in 6-7 saptamani. Se apreciaza ca sunt necesare opt luni, pentru o cantitate suficienta de vaccinuri, care sa acopere doar necesitatile de protectie din Sua, acolo unde se fabrica.
- Si fara vaccin?
- O pandemie provocata de un virus de tip H5 va produce la fel de multe victime ca gripa spaniola din 1918, care a fost generata tot de un virus aviar mutant. Se apreciaza ca atunci au murit intre 50 si 100 de milioane de oameni. Raportand cifra la cele peste sase miliarde de oameni care traiesc azi pe Terra, victimele gripei aviare vor putea atinge cifra aiuritoare de 350 milioane de persoane. Din fericire, stiinta a facut pasi uriasi de atunci pana azi si exista mijloace puternice de prevenire.