Infectii ale urechilor
Se poate folosi cu mare succes planta urechelnita (Sempervivum tectorum), careia poporul nostru i-a pus denumirea de urechelnita tocmai pentru ca trateaza aceste infectii ale urechilor. Se poate folosi suc proaspat, putin caldut, pus in ureche (obtinut din frunzele carnoase ale plantei), de 2-3 ori pe zi. Se fac inainte spalaturi cu o infuzie de: galbenele, sunatoare, musetel, cimbru sau alta planta antiseptica, apoi se pun picaturile, iar deasupra se pune un tampon de vata. Sucul plantei se poate folosi cu succes atat contra infectiilor, cat si contra surzeniei. Planta are efecte antiinflamatorii, cicatrizante, astringente, hemostatice si de refacere celulara, modificand mediul, facand imposibila inmultirea microbilor.
Planta se poate gasi la florarii. Se mai numeste argintura, buruiana-porcului, curechiul stanii, frecusor, iarba de urechi, iarba-funului, iarba-grasa, jintira, nevastuica, oloisa, prescurarita, tata-mielului, urechea-iepurelui, urechiusa de stana, varza de stana, iarba-ciutei etc.
Alt remediu: propolisul - solutie alcoolica 5-10%. Se pun in fiecare ureche aproximativ 10 picaturi, de trei ori pe zi. Mai eficient este propolisul in concentratie de 30%, in amestec cu ulei de masline 1:1, 10 picaturi, de trei ori pe zi. Mentionez ca in toate cazurile, se va face minutios inainte igiena urechii, cu infuzii de plante. Se va folosi un betisor cu vata. De asemenea, sucul sau propolisul se pun in ureche caldute - nimic rece sau fierbinte.
Laringita acuta
La aceasta afectiune s-a dovedit foarte util tratamentul cu tinctura de propolis, 20 picaturi puse pe o bucata de paine. Se suge, apoi se inghite (de trei ori pe zi).
Petrol lampant: cate 10 picaturi, puse pe putin zahar, supte si inghitite, de mai multe ori pe zi.
Galbenus de ou frecat cu putina miere si inghitit.
Ceaiuri din diverse plante: Ceai complex Plafar, fenicul, gutui, iarba-mare, ienupar, muschi de piatra, nalba mare, patlagina, pin (brad), plamanarica, plop, podbal, sovarf, scai vanat, sulfina, unguras, cimbru etc. - 2-3 ceaiuri calde pe zi.
In Ardeal, se foloseste lapte cald, in care se pune o lingurita de untura de gasca. Se bea cat mai fierbinte (2-3 cani pe zi).
Retentie de apa in tesuturi
Iata o reteta cu rezultate deosebite in vindecarea ascitei: 100 g radacina de patrunjel (maruntita) se fierb in 3 l apa pana scade la 700 ml. Se amesteca cu faina de in si se aplica pe locurile cu apa. Zeama strecurata se bea. Se mai poate fierbe patrunjel cu boabe de ienupar sau chimen.
Radacina de dud alb (400 g) maruntita. Dupa spalare, se lasa in 2 l apa pana a doua zi, cand se va fierbe pana ce apa scade la jumatate. Se vor bea zilnic 500 - 1000 ml de apa din aceasta, in loc de alte lichide.
l Fasole boabe (200 g) fiarta la 1 l apa, pana se inmoaie. Se va bea apa. Se face tratamentul pana la vindecare. Curata rinichiul de impuritati.
Ceapa (200 g) taiata marunt, pusa in 1 l alcool (40gr.), preferabil tuica de casa. Se lasa 15 zile, se strecoara si se vor bea 50 ml pe zi.
Vin cu patrunjel si ceapa, facut in felul urmator: intr-un litru de vin se pun 250 g patrunjel radacina. Se fierbe pana se inmoaie patrunjelul, apoi se strecoara. Se pune peste inca 1 l vin in care s-au pus 200 g ceapa taiata marunt. Se lasa timp de 8 zile, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere dupa gust si se iau 50 ml, de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Prurit (senil)
Apare mai ales pe toracele posterior. Pielea devine galbena, flasca, uscata. La inceput are doar o pigmentare usoara, neteda si stralucitoare, dar cu timpul, netratata, apar escoriatii sau lichenificari. Apare mai ales la barbati. Aceasta boala, din cauze necunoscute, este foarte rebela la orice tratament, dar se pot incerca cu mare succes urmatoarele:
Intern
20 picaturi de tinctura de propolis (30%), de trei ori pe zi, puse pe o bucatica de paine, mestecata bine si inghitita.
Laptisor de matca liofilizat in fiole - o fiola se dilueaza in solvent, agitandu-se pentru omogenizare, si apoi se bea. E recomandat ca amestecul sa fie tinut timp de cateva minute sub limba. Se va lua dupa masa de dimineata.
Cele doua tratamente se fac 30 zile, apoi pauza 7 zile, dupa care se reiau.
Dupa fiecare masa, se ia o tableta de carbune medicinal (o perioada lunga).
Se consuma ca aliment zilnic: 1/2 lamaie + suc ridiche, 50 g sardele in ulei, de trei ori pe saptamana, cu mult suc de lamaie, avand in vedere si insuficienta renala.
Extern
Bai cu o mana de cimbru fiert 5 minute in 3 l apa, strecurat in cada, unde se va sta 30 minute la temperatura camerei. Dupa baie, se unge locul bolnav cu otet de mere, simplu sau in dilutie cu apa (in functie de sensibilitatea locala). Tot in cada de baie, se mai poate pune un saculet cu tarate de grau (500 g), peste care se lasa sa curga apa. In cazul in care nu ajuta suficient, se va face un otet aromat - 100 g frunze proaspete de menta, taiate marunt, se pun in otet (200 ml). Se tin 10 zile, apoi se strecoara. Cu lichidul obtinut se vor unge locurile cu mancarimi.
Rezultate deosebite se obtin si cu petrol lampant (un litru), in care s-au pus la macerat - 10 zile - 100 g cimbru macinat. Se strecoara si se unge locul cu mancarimi. Am incercat si menta proaspata in petrol lampant (tot 10 zile), cu rezultatele cele mai neasteptate si rapide. Mentionez ca acestea s-au dovedit superioare, atat fata de mixturile si cremele cu cortizon, cat si fata de terapia hormonala.
Nici una din aceste recomandari nu este toxica si nu produce reactii secundare si, de asemenea, nu are contraindicatii.
Amenoree
Bai de picioare (pulpe) cu faina de mustar care intensifica circulatia. Se fac in fiecare seara, punand la 2 litri de apa 2-3 lingurite de faina de mustar. Se va sta in aceasta apa in functie de toleranta, apoi va clatiti cu apa rece si va culcati.
Busuioc, infuzie - 2 ceaiuri pe zi.
Branca-ursului, infuzie - 2 ceaiuri pe zi.
Fasole boabe - se face faina dintr-o lingurita de boabe albe, care se va lua dimineata. Se tine in gura 10 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa. Se poate lua si de trei ori pe zi, inainte de mese.
Seminte de marar - se fac faina cu rasnita de cafea si se ia cate un varf de cutit, care se va tine pentru 10 minute sub limba, apoi se va inghiti cu putina apa.
Patrunjel si telina (radacina) - se va face un decoct din 4 linguri de radacini combinate, fierte intr-un litru de apa, pana scade la 500 ml. Se strecoara si se imparte in trei portii. Se va bea cu 15 minute inainte de fiecare masa.
Leustean, radacina - decoct din 2 linguri la 250 ml apa, fiert 5 minute, apoi strecurat.
Napraznic - infuzie din 2 lingurite de planta, care se pun in 250 ml apa. Se acopera 15 minute. Se strecoara. Se pot bea 2 ceaiuri pe zi.
Laptisor de matca - conform prospectului. Se face o cura.
Catina, ulei - cate 20 picaturi, de trei ori pe zi.
Toate tratamentele se vor face minimum 30 zile, dupa care urmeaza 7 zile de pauza si se reiau. Este bine sa se faca 2-3 procedee din cele prezentate, la alegerea dvs.
Secretii purulente in ochi
Va fi nevoie de un tratament care sa curete organismul de toxine, in special rinichii. Se aplica in acelasi timp cu tratamentul extern. Se va face un ceai din: 20 g coada-calului, 10 g matase de porumb, 10 g patrunjel (radacina maruntita), 20 g galbenele (flori), 20 g traista-ciobanului, 10 g rostopasca, 20 g afine uscate si maruntite, 20 g frunze corn, 20 g fructe de catina uscate si maruntite. Din acest amestec se pun 8 linguri in 2 l apa seara si se lasa pana dimineata, la temperatura camerei, in vas acoperit. Dimineata, se pune vasul pe foc. Dupa ce clocoteste se ia de pe foc, se acopera 10 minute, se strecoara, se indulceste cu miere poliflora dupa gust si, in cursul zilei, se va bea intreaga cantitate, inghititura cu inghititura, asa cum se bea cafeaua.
Extern: Comprese locale cu bitter suedez (din import). Pe un tampon steril se pun cateva picaturi si se lasa pe ochi (daca este posibil) toata noaptea. Se aplica de mai multe ori pe zi, cate 20-30 minute. In cazul iritatiei locale, se va unge pielea cu unguent de galbenele ("Fares" Orastie). In ochi se mai poate pune de 3-4 ori pe zi cate o picatura de vitamina A uleioasa.
Tinctura de rostopasca este un alt tratament care are cam acelasi efect si se aplica la fel. Se gaseste la magazinele de plante medicinale sau chiar in unele farmacii bine aprovizionate.
Metroanexita
Tinctura de tataneasa. Preparare: 50 g radacina tataneasa rasa, 1 l alcool 40gr.. Se tine 8 zile, apoi se vor lua zilnic 50 ml, fara a strecura.
Tinctura de propolis (30%) - 20 picaturi, de trei ori pe zi, puse pe o bucata de paine, mestecata bine, apoi inghitita. Ultima doza - seara, inainte de culcare.
Ceai de salvie + coada-soricelului: 1-2 infuzii pe zi. Spalaturi zilnice cu coada-soricelului.
Leziuni pe vagin
Instilari vaginale dimineata cu zer de lapte. La 1 litru de lapte proaspat muls se pun 100 ml suc de lamaie. Se lasa 24 ore, apoi se poate folosi, fie omogenizat prin agitare, fie decantat, filtrat, folosindu-se doar zerul. Pentru instilatie se foloseste o para de cauciuc.
Seara, se introduc intravaginal ovule cu propolis.
Extern: unguent cu propolis (Propoderm 10%). In maximum 14 zile, afectiunea cedeaza si pielea se reface. In locul laptelui, se poate folosi iaurt. Ambele contin o serie de bacterii care regenereaza flora din mucoasele vaginale. Propolisul lupta contra infectiilor, fiind totodata un antimicrobian puternic cu spectru foarte larg, si reface si el celulele epiteliale.
Lipomi
Sunt foarte multe cauze care provoaca aceste formatiuni, insa cel mai adesea se incrimineaza consumul excesiv de grasimi animale, combinat cu consumul de alcool tare, nu neaparat in cantitati mari, dar prezent in alimentatie. Se vor face analizele de sange. De cele mai multe ori (in 85% din cazuri), trigliceridele sunt in exces si exista anumite deranjamente in tabloul sanguin.
Ca tratament intern se recomanda consumul a una sau mai multe din urmatoarele plante medicinale: anghinare, brusture, lamaie, sfecla, tataneasa, varza.
Extern - se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga, preparata astfel ca sa iasa mai tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului. Pe partea care se aplica pe piele se va presara tamaie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de paine cu unt. Se aplica cat de fierbinte se suporta si se acopera cu un obiect de lana, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga.
Un alt tratament: cataplasma cu radacina de tataneasa, care se pune pe locul afectat si se fixeaza cu un pansament peste noapte.
Se mai poate taia un disc din cupru (tabla) de marimea lipomului, care se va umezi cu apa cu sare si se va tine legat local. Se umezeste de mai multe ori pe zi.
Se poate unge alternativ lipomul, intr-o zi cu miere, in cealalta cu otet de mere si miere. Se aplica apoi un tifon lipit cu leucoplast, imbibat in miere intr-o zi, in cealalta in otet.
Cel mai sigur si rapid este tratamentul cu mamaliga.
Suplimentar, se va consuma zilnic (dimineata) un ceai de anghinare.
Preparat din lamaie: se stoarce sucul unei lamai intr-un pahar, iar coaja se taie in felii subtiri. Se pune la fiert cu 250 ml apa, pana se inmoaie. Se lasa sa se raceasca si se strecoara peste sucul obtinut anterior. Se indulceste cu miere dupa gust. Se bea in fiecare dimineata un astfel de ceai, care contribuie la reducerea colesterolului si la un aport de vitamina C si, de asemenea, la reducerea trigliceridelor in exces.
Se va lua laptisor de matca cu miere (2%) de la Apicola, din care se va administra cate o lingurita, inainte de fiecare din cele trei mese principale.
In cazurile in care aceste tratamente nu reusesc sa faca sa dispara lipomii, se va recurge la o interventie chirurgicala, dublata de o dieta in care se vor reduce colesterolul si trigliceridele.
Eugen Giurgiu - Aleea Detunata,
bl. D2, sc. A, ap. 19, Alba-Iulia, cod 510064