In romanticul parc al Castelului Reginei Maria din Balcic (Bulgaria), se inalta una dintre cele mai frumoase constructii de piatra de pe malul Marii Negre: "Vila Printului Nicolae". Resedinta de vara a celui mai mic dintre fiii reginei, asezata la umbra unor imensi platani, vila era candva un loc ferice de refugiu si de petreceri al protipendadei din Romania, retrasa vara in aurul nisipului de la Balcic. Un trecut a carui respiratie se mai simte si astazi sub boltile de roca marina, invelite in caramida rosie. Dupa o lunga perioada, in care autoritatile comuniste bulgare au transformat cladirea in loc de odihna pentru culturnicii lui Jivkov, vila a fost introdusa, in ultimii ani, in circuitul turistic. Dar nu ca hotel, precum sunt celelalte constructii princiare din mijlocul parcului; vila de sub platani a devenit spatiu cultural: casa de picturi, antichitati si... vinuri vechi: "Casa Vinurilor Reginei".
"Kralita" Maria, o umbra de vis
La varsta de 25 de ani, Anna Koleva este principalul custode al "Casei Vinurilor Reginei". Impreuna cu varul ei, Dimitar Vasilev, si cu prietenul si partenerul ei de afaceri, Damian Monev, Anna a transformat parterul cu parfum de epoca al vilei intr-o colectie de vinuri rare. Cand a inaintat proiectul la primarie, aflase un amanunt important: Reginei Maria, pentru care are un adevarat cult, ii placea vinul. Vinul dulce de Tamianka. Domeniul regal, cu o suprafata de circa 25 de hectare, avea vii si pomi, un centru de vinificatie, cazane de tuica, pomare pentru smochine si mosmoane, livezi de migdali si rodii. Anna, al carei bunic era un Valceanov (poate un Valceanu?), a fost atrasa de lumea primei jumatati de secol 20. Inspirata de planurile directorului actual al Castelului Reginei, Dasku Ghiaurov (care doreste sa reconstituie cu fidelitate intreg domeniul regal si mai ales castelul si vilele printilor), Anna a avut suficienta putere de convingere printre producatorii de vinuri ca sa umple incaperile casei cu donatii de la toate cele 129 de centre importante de vinificatie ale Bulgariei. Mostrele, unele de "rasa" curata si veche, imbuteliate in sticle decorate cu aur si cu argint, stau alaturi de picturi inspirate din natura si istoria Balcicului, si de o pretioasa colectie de vesela si obiecte decorative de pe timpul reginei.

Un pahar de sampanie, in briza marii
Unde sunt viile reginei? La aceasta intrebare vrea Anna sa raspunda, elaborand, impreuna cu partenerii sai, un proiect de recultivare a podgoriei si a livezii cu aceleasi soiuri de struguri si fructe care-i placeau Mariei. Mizeaza pe sprijinul directorului Ghiaurov, dar se teme de influenta diverselor cercuri de interese care ar putea s-o elimine din joc. Proiectul celor trei tineri este mai mult un act reparatoriu, de justitie culturala, decat o afacere baneasca.
"Reginei ii placeau strugurii din soiurile Ochiul bivolitei, Tamianka, Bulgar, Chaslas si Mardaghios", spune Anna Koleva. "Ii placeau pelinul si sampania facute din strugurii proprii, dar isi servea musafirii si cu tuica de cazan. Ii placea mierea de salcam si cumparase 15 stupi pe care ii tinea la marginea domeniului. Regina era o fire poetica, dar si un spirit practic. Ce noroc am avut sa pot continua o mica parte din indeletnicirile ei gospodaresti! Ma intreb: cum a facut destinul sa fiu intr-un loc atat de drag? Ceea ce facem noi aici, cu gandul la vremurile de aur de odinioara, nu este doar promovarea marilor vinuri ale Bulgariei. In acelasi timp, ridicam o icoana a aducerii aminte, o atractie pentru turistii de pretutindeni".


"Pana la primavara,
mi-am propus sa invat limba romana"
Ambitia Annei este ca in aceasta iarna sa invete inca o limba straina! Stie frantuzeste, englezeste, nemteste si ruseste, dar nu concepe sa nu stie si romaneste. "Pana la primavara, mi-am propus sa invat limba romana. Deja inteleg o multime de cuvinte. Este important sa le vorbesc turistilor romani despre vinuri, in limba lor", spune ea. "As vrea sa le explic ca vinurile noastre pastreaza putin si din mirosul lemnului din aceasta casa. Izul de lemn vechi din ferestre si usi are rolul de a neutraliza mirosurile

In urma unei sinuzite din copilarie, Anna a ramas cu o mare sensibilitate fata de mirosuri. Identifica usor 17 arome diferite de vin alb si 17 de vin rosu, fiind capabila sa concureze cu orice mare degustator. In traditia bulgareasca a degustarilor figureaza testul pielii. Vinul vechi trebuie sa miroasa usor, perceptibil doar pentru marii senzoriali, ca Anna, a piele de vitel. Daca ar avea o sticla de vin de pe timpul reginei, Anna e sigura ca ar mirosi ca pielea turceasca a sezlongurilor disparute odata cu tronul de marmura de pe tarmul marii. Tronul alb, de pe care Mariei ii placea sa contemple eternitatea in care a disparut.