Telefonul mobil
Vorbim ce vorbim la telefon, il bagam in geanta langa cheile de la casa, batista si portmoneu, dupa care servim un burger, mai transmitem un mesaj si mai sunam o data la birou. Totul e cat se poate de normal. Mai putin normal este insa faptul ca telefonul mobil ne afecteaza pielea dintre obraz si ureche, care cu timpul incepe sa prezinte iritatii. "Cosurile din zona urechii au devenit o problema extrem de frecventa, care in urma cu cativa ani nu exista. Necuratate, telefoanele mobile pot fi o adevarata sursa de infectie, producand iritarea pielii si provocand aparitia cosurilor", spun dermatologii. De aceea, "fanii" mobilului ar trebui sa-si curete zilnic aparatul si sa-si aplice pe zona afectata lotiuni sau creme care reduc dezvoltarea bacteriilor.
Dormitul pe burta
Cosmeticienele experimentate isi dau seama imediat daca persoana din fata lor doarme sau nu pe burta. Pernele - oricat de pufoase ori bine aranjate ar fi - produc, exact pe partea pe care se doarme, riduri, in special la ochi si pe decolteu. Solutia? Dormitul fara perna, care faciliteaza in plus si circulatia sangelui.
Pozitia picior peste picior
Psihologii apreciaza pozitiv aceasta pozitie, considerand ca varful piciorului de deasupra, indreptat spre interlocutor, ar fi un semn de simpatie. Medicii insa nu sunt de acord, caci din punct de vedere strict medical, aceasta manifestare de simpatie provoaca vergeturi si varice. Sangele nu mai poate curge liber, se acumuleaza in vene si isi cauta alte cai. Coloana vertebrala are si ea o pozitie stramba de sus si pana jos, ceea ce, pe durata lunga, poate produce dureri de spate. Sindromul se agraveaza la femeile care stau mult pe scaun, in fata calculatorului. Pentru a scapa de acest automatism daunator, tineti pe genunchi, atunci cand sedeti, geanta, haina sau o carte. Iar in calatoriile lungi - cu avionul ori cu trenul - faceti, din cand in cand, cateva exercitii de gimnastica pentru picioare.
Excesul de dulciuri
Este clar ca zaharul dauneaza siluetei, dar faptul ca in cantitati mari el ne poate afecta si pielea a fost descoperit recent. Organismul are nevoie doar de o cantitate mica de zahar, pentru a-l transforma in energie. Surplusul se acumuleaza si intra in reactie cu asa-numita "retea proteinica fibroasa", structura responsabila pentru elasticitatea pielii. Pe durata lunga, excesul de zahar slabeste tesutul. Intre 6 si 10 lingurite pe zi sunt suficiente. Pentru orientarea dvs.: o tableta de ciocolata (60 g) contine 7 lingurite cu zahar, iar o cutie de Cola (0,33 l) 10 lingurite. In plus, zaharul nu este nici sanatos. Solutia? Optati pentru miere si siropuri de cereale.
Fardul nesters
Obosite dupa o zi grea de munca sau dupa o petrecere prelungita, multe femei amana demachiatul pentru a doua zi dimineata si se culca cu fardul pe fata. Adevarul "nefardat" e insa destul de trist: daca nu va demachiati seara, riscati sa faceti cosuri, riduri, roseti, sa va alegeti cu ochi inrositi, gene rupte etc. Demachiatul este obligatoriu si trebuie facut temeinic. Cand va stergeti pe fata dupa spalare, nu trebuie sa ramana nici urma de fard.
O alta greseala comisa de unele femei: nu se demachiaza pana la radacina parului, ca sa nu-si strice coafura. In felul acesta, sus, la limita fruntii, se strang resturi de fard care astupa porii, producand puncte negre (comedoane). Pentru un demachiaj total si eficient, legati-va parul cu o banda elastica sau cu o cordeluta.
U
leiul pe ochi
Pentru demachiajul ochilor, cele mai practice sunt tampoanele demachiante imbibate cu ulei, care indeparteaza fardul dintr-o singura miscare. Din pacate, rapid nu inseamna intotdeauna si bine. Folosindu-le in mod repetat, uleiul de pe ele se poate scurge in canalele lacrimale, ceea ce duce la astuparea acestora si la producerea de inflamatii. Daunatoare pentru ochi sunt inclusiv uleiurile pentru bebelusi, folosite frecvent pentru stergerea rimelului.
Peeling-uri repetate
Folosirea frecventa a peeling-ului pentru curatirea tenului este o deprindere gresita. Peeling-ul se face doar "uneori", si anume, cand pielea pare imbacsita sau se descuameaza. Peeling-urile cele mai inofensive sunt cele cu granule sintetice foarte fine (de polietilena) sau cele pe baza de zahar tos. Acestea se recomanda si tenurilor sensibile si mai putin incarcate.
Neglijarea gatului
Grija cu care ne ocupam de propria noastra piele se vede de la barbie in jos. In vreme ce fata este mereu rasfatata, gatul si decolteul sunt niste adevarate Cenusarese. Si cand te gandesti ca aceste zone ar trebui ingrijite chiar mai atent decat fata, pentru ca acolo nu prea exista glande sebacee. Privite cosmetic, fata si gatul formeaza un tot unitar si ar trebui unse cu crema in fiecare zi. Iar decolteul merita si el, din cand in cand, o atentie speciala: o masca de fata sau o crema aplicate intr-un strat gros, acoperite cu o folie de plastic si lasate sa actioneze 20 de minute.