Grila de programe a postului Tvr Cultural este completata, incepand din prima duminica a lui octombrie, cu o noua emisiune bilunara. "La portile cerului", produsa si prezentata de Grigore Lese. Horitorul din Tara Lapusului are toate competentele pentru a o realiza, pentru ca nu este doar un interpret pornit din mijlocul satului transilvan, ci este absolvent al Conservatorului din Cluj, profesor si doctor in muzica si unul dintre cei mai conservatori si mai luptatori pentru nestricarea traditiei noastre populare. Si, de asemenea, are charisma necesara povestitorului, stie sa atraga telespectatorul in lumea sa. Programata duminica, la ora 14.00, emisiunea e dedicata unei mari audiente de public. Ca promovare, Grigore Lese "face strigare peste sat": "Duminica, la doi dupa amiaza, Grigore a lu Ionu lu Opris din Stoiceni va asteapta sa vedeti ce n-ati mai vazut de mult: obiceiuri, oameni de omenie si locuri binecuvantate de Dumnezeu. Sa deschidem portile cerului cu cheia inimii!". De ce s-a implicat atat de tare Grigore Lese intr-un domeniu pe care nu l-a mai abordat pana acum decat ca invitat - televiziunea-, ce inseamna pentru el emisiunea aceasta si ce trebuie sa insemne pentru publicul spectator, ne spune chiar domnia-sa.
"Redactorii si realizatorii emisiunilor de folclor din radio si televiziune, care sunt cam aceiasi de treizeci de ani incoace, n-au scos nici acum cantecul si cultura populara din chingile formatelor politizate. Or, eu vin cu aceasta emisiune tocmai pentru a aduce in atentia telespectatorilor ceea ce este cu adevarat reprezentativ pentru cultura noastra populara. Pentru ca, spre norocul nostru, mai gasim si azi in Romania enclave in care oamenii traiesc spiritul traditiei de veacuri, nealterate. Asa cum am gasit si eu in calatoriile mele de documentare pentru aceasta emisiune - in satul Agries din comuna Tarlisua, jud. Bistrita-Nasaud, si la mine acasa, in Tara Lapusului, unde spre mare bucuria mea, lucrurile si randuielile pe care le-am lasat acum treizeci de ani, cand eram profesor de muzica la scolile din satele de acolo, le-am regasit nestricate in cea mai mare parte. Din pacate, unii dintre oamenii cunoscuti si pretuiti de mine s-au dus in lumea de dincolo. Dar am mai gasit horitori, ceterasi, mesteri populari, oameni care umbla la oi, batrani, dar si tineri indragostiti de mestesugurile stravechi, de jocul si cantecul traditional, de portul romanesc. Personaje pe care le veti regasi puse in valoare in emisiunile mele, in contextul unor peisaje fabuloase. Pentru ca am filmat si natura, vie, stralucitoare, in toata splendoarea si diversitatea ei, in rasarit de soare si in apus, noaptea, pe ploaie sau pe ceata. Am lucrat cu regizoarea Florica Fugeanu si cu directorul de imagine Bogdan Silvestru, am facut filmarile cu o echipa foarte buna, care mi-a inteles foarte bine ideile si s-a coordonat foarte bine. Vor fi mai multe cicluri de emisiuni: "Oameni de piatra", "Glasul codrului", "Jocul satului", "Timpul istoric". Vreau sa-i multumesc staff-ului Tvr Cultural pentru increderea pe care a avut-o in mine, nerestrictionandu-mi in nici un fel ideile."
Asadar, dragi cititori, voitori de bine si doritori de sate, cantece si vorbe bune, toarse din caier cu mestesug de Grigore Lese, veti vedea toate acestea duminica, 16 octombrie, si apoi tot la doua saptamani, orele 14.00, pe Tvr Cultural.