Nu e prima data cand se schimba sistemul gratuitatilor si retetelor compensate. Cozile la farmacii sunt parte din spectacolul zilnic al acestei perioade in care consumul de medicamente a inregistrat, probabil, cea mai semnificativa crestere din ultimii ani. Conform calculelor, romanii au consumat in primele trei luni ale acestui an, din gratuitati si compensatii, de patru ori mai multe medicamente ca in aceeasi perioada a anului trecut. Au cumparat, adica au primit in sistem compensat, pe retete eliberate de medicii de familie.
Pentru unii, cantitatea de medicamente pe care o au in casa este un indicator al nivelului de trai. Cu cat au mai multe antibiotice, analgezice, soporifice si vasodilatatoare in sertare, cu atat viata li se pare mai roz. E un roz bolnavicios, febril, cu miros de spital. Viata unora s-a transformat in tratament ambulatoriu, unde confortul si siguranta se masoara in pastile de Ampicilina sau Rudotel. Pentru acestia, medicamentele si boala au fost alibiul lipsei de implicare.
De-a lungul deceniilor din urma, starea de sanatate a romanilor a fost un subiect tabu. Cine era interesat de numarul cazurilor de hepatita sau Tbc era suspect. In tara cu cea mai mare rata de boli cronice si acute pe cap de locuitor se gasea cu greu o aspirina, iar efectele ei secundare erau la fel de devastatoare ca boala pe care pretindea ca o vindeca. Oamenii munceau in conditii de lagar, nu existau accidente de munca, ci numai erori umane, serviciile medicale erau gratuite, dar mai bine le evitai, pentru ca puteai sa te imbolnavesti mai rau. Un ac de seringa era folosit pana se rupea in carnea pacientilor, manusile chirurgicale se mosteneau si multe operatii s-au facut in cojoc, la lumina lanternei, intrucat statul era econom cu caldura si energia electrica distribuita spitalelor.
Cu biologia imputinata, uzata de ani de alimentatie rationala, romanii au trecut intr-un nou veac despre care cred ca va fi plin de miracole sau nu va fi deloc. Unul dintre miracolele la care tin este acela al gratuitatii actului medical. Romanii nu cred in sanatate si nici in preventia bolilor. Ei considera ca boala in general este un fenomen de dincolo de fire, ca nici de gripa si nici de cancer nu te poti proteja pe cai naturale. Nu poti preveni hepatita si nici tuberculoza. Chimia corpului trebuie prelungita prin medicamente. Ele substituie o rezistenta pe care anii de cosmar comunist au erodat-o pana la disparitie. Nu e de mirare ca ideea de gratuitate, ca e vorba de mici, bere sau medicamente, a devenit concept electoral. Au fost partide care si-ar fi trecut sigla si pe pastila de Algocalmin pentru ca mesajul lor sa ajunga mai sigur si mai repede in mintea electoratului. Chiar si astazi, medicii, farmacistii, autoritatile si pacientii se cearta pe medicamente si retete, dar nu spune nimeni ca o plimbare pe munte si un ceai de plante fac minuni mai mari decat o pastila. Ca e de preferat sa manaci un mar sau o portocala decat sa iei o bulina de vitamina C. Ca minunile pe care le cautam sunt langa noi si nu au legatura cu industria farmaceutica. Viata nu va deveni mai buna, nici gandurile noastre mai clare daca le inecam cu un calmant. De fapt, multe dintre bolile personale sunt doar efectul de placebo pe care-l exercita realitatea sau propaganda asupra noastra. De sanatatea societatii depinde, in multe cazuri, propria noastra stare de bine. Adevaratul miracol ar fi sa descoperim in fiecare zi, fara chimicale, pofta de viata, de actiune, de implicare, compasiunea si speranta. Cel putin 90 la suta din medicamentele pe care oamenii le iau in mod curent nu contin asa ceva. Restul e miracol.