Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg ravioli umpluti (se gasesc congelati la toate supermarket-urile), sare, 450 g spanac (decongelat), 2 legaturi de ceapa verde, 2 linguri ulei de masline, 100 g cascaval, 100 g smantana groasa, 2 linguri stafide, piper.
Mod de preparare:
Se fierb ravioli al dente in apa cu sare. Se pune spanacul intr-o strecuratoare sa se scurga, se spala ceapa verde, se curata si se taie rondele. Se incinge uleiul, se caleste putin ceapa, dupa care se adauga spanacul si se lasa si el putin sa se patrunda.
Se rade cascavalul si se incorporeaza in spanacul dunstuit impreuna cu smantana si stafidele. Se sareaza, se pipereaza si se serveste impreuna cu ravioli scursi. Se poate presara deasupra cascaval ras.
Frittata de dovlecei cu sunca
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 dovlecei, 2 cepe, 1 rosie decojita (din conserva) taiata cubulete, 80 g sunca taiata bucatele, 2 linguri ace de rozmarin, sare, piper, 100 g frisca batuta, 8 oua, 1 lingura faina, 120 g cascaval ras, 300 g iaurt, 6 linguri zeama de lamaie, piper macinat, 1 lingura ulei.
Mod de preparare:
Se spala dovleceii, se taie felii subtiri si se calesc, impreuna cu rosiile si ceapa tocata marunt, in uleiul incins. Se adauga sunca si rozmarinul, se sareaza si se pipereaza.
Se bat ouale impreuna cu faina, sarea si piperul, se incorporeaza frisca batuta si se toarna peste legumele calite. Se acopera cu capac si se lasa sa se inchege, dupa care se presara deasupra cascavalul ras. Se da frittata circa 5 minute la cuptor, sub grill, sa se rumeneasca, si se serveste cu sosul preparat din iaurt, zeama de lamaie si piper.
Scrumbie marinata cu sos de hrean
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g cartofi, sare, 4 tulpini de praz, 3 linguri unt, 4 linguri codite de ceapa verde taiate rondele, piper, 1 mar, 2 morcovi, 200 g smantana, hrean proaspat ras, zeama de lamaie, zahar, 8 fileuri de scrumbie marinata.
Se curata cartofii, se taie bucatele si se fierb circa 10 minute in apa cu sare. Prazul curatat se taie rondele si se prajeste 5 minute in unt, impreuna cu cartofii scursi. Se incorporeaza rondelele de ceapa verde si se gusta de sare si piper.
Intre timp se dau morcovii si marul pe razatoarea mare, se amesteca cu smantana si se adauga hreanul ras, zeama de lamaie, sare si zahar.
Se aseaza fileurile de scrumbie pe farfurii si se servesc cu cartofii prajiti in unt si sosul de hrean.
Omleta de legume cu pui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ardei iute, 2 catei de usturoi, 2 ardei grasi, 75 g zahar, 75 ml otet, 1 legatura ceapa verde, 250 g fasole verde ingusta din conserva, 4 linguri ulei, 500 g orez cu bobul lung (prefiert), sare, mirodenii macinate (rozmarin, oregano, cimbru), 4 oua, 600 g piept de pui (fasii).
Mod de preparare:
Se curata ardeiul iute de seminte si nervuri si se taie rondele. Usturoiul curatat se toaca marunt, iar 1/2 de ardei gras se taie cubulete. Se pun toate intr-o craticioara, se adauga zaharul si otetul si se lasa sa fiarba, incet, circa 20 de minute.
Se spala ceapa, se scurge fasolea verde, iar ardeii grasi se taie fasii. Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie, se prajesc toate legumele, plus orezul, si se condimenteaza cu sare si praf de mirodenii. Se toarna peste ele ouale batute si se lasa sa se inchege, cu capac, circa 10 minute.
In uleiul ramas, se prajesc fasiile de piept de pui, pana ce se rumenesc frumos, si se servesc cu omleta de legume si sosul de ardei iute.
Dulciuri
Crema de ciocolata
si... ardei iute
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 ml lapte, 3 linguri amidon (sau zeamil), 2 galbenusuri, 1 ardei iute rosu, 1 baton de vanilie (despicat pe lung si razuit miezul), 40 g zahar, 100 g ciocolata amaruie, 150 g frisca batuta, 1 varf de cutit de scortisoara rasa.
Mod de preparare:
Se bat - intr-un bol - 5 linguri de lapte rece, impreuna cu amidonul si galbenusurile.
Se taie in doua ardeiul iute, se curata de seminte si nervuri, se pune in restul de lapte impreuna cu vanilia si se lasa sa dea in clocot. Se adauga, amestecand intruna galbenusurile frecate cu lapte, se lasa din nou sa dea in fiert si se ia crema de pe foc.
Se indeparteaza ardeiul iute si se incorporeaza in crema ciocolata rasa. Se serveste cu frisca batuta, peste care s-a presarat scortisoara.