N-am sa inteleg niciodata de ce ziarele romanesti sunt atat de pline de cuvinte de ocara la adresa romanilor, in timp ce cuvintele de lauda lipsesc cu desavarsire. Sigur, nu e vorba sa ne imbatam cu apa de flori, dar nici sa bem doar otrava. In ce ma priveste, fiindca locuiesc in strainatate, m-am hotarat sa ma fac auzita Acasa, sa am curaj sa spun tuturor cum se vede Romania de aici, de departe, si ce oameni minunati are ea. Ei bine, Romania se vede frumos. O tara cu oameni bravi, talentati, mari artisti. La Expozitia mondiala din Japonia, Romania s-a bucurat de mare succes, s-a facut cunoscuta prin programe de calitate, prin organizare, seriozitate si talent.
Dragi cititori ai revistei "Formula As", sa stiti ca aici, departe de casa, in Japonia, printre lacrimi de bucurie si cu mandria de a fi roman, va spun ca am participat astazi, 1 iunie, la cea mai frumoasa dintre sarbatori: Ziua Nationala a Romaniei la Expo 2005, Aichi, Japonia. Bravo, Romania! Felicitari celor care au organizat acest extraordinar eveniment si felicitari marilor artisti care i-au dat stralucire. Poate ca sunt prea sentimentala, poate ca dorul de casa si lipsa contactului direct cu mediul cultural romanesc sa-mi fi sapat in inima rani adanci, dar cred ca adevarata valoare artistica nu poate fi negata. Ziua Romaniei s-a deschis fara gres, prin grija de neegalat a japonezilor de a organiza impecabil primirea delegatiei oficiale de la Bucuresti, condusa de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Dupa ceremonia oficiala a urmat un spectacol festiv sustinut de Orchestra Nationala Radio, Corul Madrigal, balerini ai Operei Nationale, Corul de copii "Allegretto", cantaretul la nai Nicolae Voiculet, acompaniat de pianistul Giovanni De Cecco, precum si lotul national de gimnastica aerobica al Romaniei. "Incercam sa transmitem semnale simple dar expresive, care sa vorbeasca emotional si convingator despre Romania", afirma d-l Dragos Galgotiu, regizorul acestui deosebit si reprezentativ spectacol. Asa a fost. Spectacolul si-a atins scopul. Romania a existat aievea in fata spectatorilor japonezi, impresionati de programul la care au asistat.
Sumarul Zilei Nationale a tarii noastre la Expo 2005 a mai cuprins si un recital al copiilor din Romania si Japonia, corul de copii "Allegretto" a cantat impreuna cu Orchestra de tobe traditionale din orasul Minamichita. In acelasi timp, intr-un spatiu in aer liber a fost sustinut un concert, pe durata intregii zile, de instrumentistii Fanfarei din Chetris, ale caror instrumente au scos scantei, creand o atmosfera de petrecere populara. Aceasta minunata zi s-a incheiat cu participarea trupei Holograf, care i-a determinat pe japonezi sa danseze rock de le sfaraiau calcaiele, o activitate destul de stranie pentru ei, obisnuiti cu altfel de dansuri. Ceremonia si spectacolul au avut loc in cel mai important loc al Expozitiei - Expo Dome -, o sala cu o capacitate de 3000 de locuri, aflata in zona consacrata tarilor europene. Am fost martora unui mare succes: ochiul insetat si avid de Adevaratul, Frumosul, Curatul spirit romanesc, care a fascinat mii de oameni, prin expresia maiestriei sale artistice, mii de japonezi uimiti sa descopere o cultura atat de originala si vie. La sfarsit, unii dintre ei ne-au spus un timid "buna jiua" si "se mai faci", semn ca au fost fermecati de ce au vazut, impresionati in mod sincer.
Oameni de bine din Romania, uitati o vreme de uscaturile pe care fiecare padure le are, deschideti-va ochii si plecati urechea si la ce este frumos. Avem cu ce ne mandri. Avem valori pe care contextul international le confirma. Sa le promovam si sa nu le amestecam in tarana, cu mancarea pe care o dam la porci.
Ioana Popovici-Vlad - Japonia
"O sfidare adusa memoriei lui Blaga"
La 10 mai 2005, ziua in care se implineau 110 ani de la nasterea lui Lucian Blaga, am transmis o scrisoare imperativa autoritatilor judetului Alba, in care solicitam demolarea imediata a salii de sport, construita in conditii ilegale, in imediata vecinatate a mormantului poetului. Presa din ultimele zile a relatat faptul ca operatiunea de dezasamblare a salii nu numai ca nu a inceput, dar lucrarile la constructia acesteia continua. Este un abuz incalificabil si o sfidare adusa legii, bunului simt, memoriei lui Blaga si sutelor de intelectuali care s-au pronuntat public pentru respectarea dorintei testamentare a poetului.
In situatia data, am expediat cate o scrisoare Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, si prefectului judetului Alba, Cosmin Covaciu, prin care i-am informat in legatura cu situatia de la Lancram si i-am somat sa intervina pentru a pune capat faradelegii. Intr-un stat de drept nu putem asista impasibili la distrugerea monumentelor istorice si la incalcarea nonsalanta a legilor tarii.
Ministrul Culturii si Cultelor Mona Musca