In iunie, Luna protejeaza iubirea si fecunditatea. Profitati! Inaintasii nostri ne-au lasat retete complete, pe care nu trebuie decat sa le punem in aplicare
Calendarului lunar
Pana in urma cu cativa ani, ideea de a-ti organiza viata dupa fazele Lunii trecea drept o tacaneala ridicola a unor ezoteristi indoielnici si a unor tarani naivi. Iata insa ca, de la o vreme, luna a devenit un sfetnic important al existentei noastre cotidiene. Va fi maine o zi prielnica pentru tuns iarba? Pot planta astazi rasadurile de rosii sau mai bine sa astept cateva zile? Sa ma duc maine la coafor? La cosmeticiana? La dentist? O fi lunea viitoare cel mai potrivit moment sa-mi incep dieta? Oare cu adevarat pot spera sa ma eliberez, in sfarsit, de povara kilogramelor care ma apasa? Imi va reusi petrecerea la iarba verde, planuita pentru sambata viitoare sau poate s-o mut pe vineri dupa-amiaza?
Tot mai numerosi sunt cei care, in cautarea unor asemenea raspunsuri, isi indreapta privirea spre cerul noptilor senine ori consulta calendarul Lunii si afla ce au de facut. Invatam, incetul cu incetul, sa redevenim receptivi fata de lucruri pe care stramosii le-au stiut deja cu milenii inaintea noastra. Aproape tot ce exista pe lume sta, intr-un mod pe cat de subtil, pe atat de misterios, sub influenta Lunii. Aceste reguli n-au fost inventate de nimeni, ele s-au desprins pur si simplu dintr-o observare atenta a naturii.
Inca din vremurile stravechi, locuitorii planetei Pamant au iscodit cerul, incercand sa deduca din pozitia astrelor indrumari folositoare vietii lor. Soarele, desigur, le daruia anotimpurile, caldura si lumina. Dar ce voia sa le spuna Luna? Intr-un ritm ce se pastreaza mereu acelasi, secera de aur care apare pe bolta noptilor fara nori creste si se transforma intr-o tipsie, apoi se face nevazuta pentru cateva zile, dupa care, cu o punctualitate matematica, renaste pe bolta cereasca in forma de la inceput. Iar la intervale de 29 zile, 12 ore, 44 minute si 12,8 secunde, Luna plina, rotunda si luminoasa, e nelipsita din inaltul cerului.
Luna a inspirat cele dintai calendare din istoria omenirii, de fapt din preistoria ei. Arheologii le-au descoperit, scrijelite in pietre si oase batrane de 30.000 de ani. Apoi, in decursul timpului, stramosii nostri au inteles ca Luna insemna mult mai mult decat un simplu calendar. Au aflat ca ea are de-a face cu fertilitatea. Au bagat de seama ca in noptile de vara cu Luna plina roua se asternea din belsug peste pajisti, insa nu si la Luna noua. Ca in noptile cu Luna plina veneau mai multi copii pe lume si femeile erau mai dornice sa faca dragoste, iar pestii se imbulzeau sa muste momeala. Ca recolta era mai buna, cand semanatul se facea in perioadele cu Luna in crestere, iar parul tuns tot atunci crestea mai des si mai sanatos.
Asemenea observatii si multe, multe altele au fost retinute si notate, pentru a fi de folos urmasilor. Mai intai, pe peretii de stanca din pesteri, apoi pe tablite de lut, dupa ce omul a deprins scrisul, in fine, mai aproape de zilele noastre, in almanahuri si calendare. Iar aceste reguli dictate de Luna erau luate in serios, la fel ca buletinul meteorologic de astazi. De-a lungul mileniilor, oamenii au adunat un patrimoniu imens de cunostinte verificate in practica. La inceput, ei au luat seama doar la fazele Lunii: noua si plina, in crestere si in descrestere. Ulterior, sistemul a devenit mai elaborat, dandu-se atentie si semnelor zodiacale intalnite de Luna in drumul ei pe orbita, in jurul Terrei. Inaintasii nostri erau convinsi ca zeii le trimiteau mesaje prin intermediul corpurilor ceresti - si le primeau cu recunostinta. Oamenii se multumeau sa constate ca ele actionau, fara a se preocupa sa si le explice. Abia in zilele noastre stiinta a decis ca Luna ar trebui studiata in laborator, pentru ca oamenii sa nu mai creada in erezie. Dar cum influentele Lunii sunt extrem de subtile si adesea imposibil de reprodus in laborator, savantii au decretat categoric ca e vorba de pure superstitii. Decenii de-a randul, se parea ca ei au reusit sa-si impuna definitiv punctul de vedere. Iata insa ca in ultima vreme se petrece ceva ciudat pe Pamant: oamenii se intorc, din nou, spre natura, uitand de degetul aratator al stiintei. Deveniti mai sensibili, mai preocupati de armonia vietii noastre, incepem cu totii sa credem in intelepciunea si experienta inaintasilor ce pareau mult mai fericiti decat noi. Prea putin ne intereseaza daca latura magica a Lunii, pe care o simtim si careia deseori ii vedem efectele, se explica prin magnetism, unde luminoase ori maree. Important este numai faptul ca o simtim si totodata o putem intrebuinta in beneficiul nostru. Asadar, Calendarul Lunii se afla din nou pe perete la loc de cinste, iar de sus, din cer, zeita noptii se uita la noi surazand complice.
Luna si dragostea
Cele mai receptive la influenta Lunii au fost dintotdeauna femeile. Exista, fireste, si un motiv. In multe civilizatii antice, oamenii venerau un zeu al Soarelui si o zeita a Lunii. Aceasta simboliza fertilitatea si intuitia creativa. Timp indelungat ea a detinut rangul suprem, in fruntea celorlaltor divinitati. In cinstea ei se celebrau, in nopti cu Luna plina, mari sarbatori ale fertilitatii. Prilej cu care stramosii nostri dadeau frau liber poftei lor de viata, caci erau convinsi ca roadele campului vor fi cu atat mai bogate, cu cat mai dezlantuita si fierbinte era petrecerea.
Natura, vesnic preocupata de perpetuarea speciilor, era deosebit de cooperanta in asemenea nopti. "Luna plina le face pe femei patimase", sta scris, inca de acum doua mii de ani, in Tao-te-king, cartea straveche a intelepciunii chineze. In timpul acestor serbari, porunca din Biblie "Cresteti si inmultiti-va" era dusa la indeplinire cu frenezie. Rata natalitatii sporea la maximum, asa cum dorea zeita Lunii. Iar "rezultatele" acelor nopti exuberante veneau pe lume noua luni mai tarziu, cu soroacele tot in faza de Luna plina.
Chiar daca fenomenul nu se manifesta la fel de vizibil in zilele noastre, cand cele mai multe femei si-au incetat comunicarea naturala cu Luna, din pricina anticonceptionalelor etc., daca veti intreba un medic obstetrician sau o moasa, ei va vor spune ca in noptile cu Luna plina salile de nasteri sunt mai animate ca de obicei.
Stramosii constientizau mai acut decat noi relatia dintre Luna si calitatea actului iubirii. Tantra indiana stia ca Luna in crestere ne face activi, energici, insistenti, pe cand faza opusa ne predispune la moliciune si tandrete. Astazi, la fel ca odinioara, viata sexuala pe Luna plina are o calitate aparte. In schimb, cand apare Luna noua, in noaptea cea mai intunecata a ciclului lunar, se recomanda o pauza, deoarece atunci dragostea fizica nu se afla sub auspicii favorabile.
Imbratisarile la lumina Lunii inflacareaza voluptatea in forma ei cea mai pura. Timp de milenii, la serbarile din mai ale Lunii pline, orgiile au fost socotite unica modalitate potrivita de adorare a zeitei. Acum aproape doua mii de ani, in Roma antica, Pliniu cel Batran nota in Istoria naturala, o carte din care putem afla multe lucruri despre obiceiurile si ritualurile din vechime, ca aceia care gustasera cu nesat deliciile iubirii si ale vinului (dovedindu-se astfel vrednici slujitori ai zeitei) erau salutati cu respect de trecatori pe drum, a doua zi dimineata, caci se considera ca sunt "binecuvantati". Iar dupa 1500 de ani, un anume Philipp Stubbs scria despre aceleasi serbari din mai ale Lunii pline, de asta data in Anglia puritana: "Toti barbatii tineri, fetele, femeile si batranii colinda prin paduri, cranguri, dealuri si munti, zabovind intreaga noapte in cele mai placute petreceri... si prea putini se intorc cu cinstea nepatata".
Chiar daca noua, celor de azi, un asemenea mod de a sarbatori ni se pare exagerat, ce ne impiedica totusi ca, din cand in cand, sa petrecem impreuna cu alesul inimii, cate o noapte cu Luna plina, asa cum faceau odinioara stramosii nostri? Caci farmecul acestor clipe e nestirbit, ca si atunci. In noptile argintate de razele Lunii, ratiunea noastra cea de toate zilele face un pas inapoi si ne ingaduie sa patrundem pe un alt plan al constiintei, unul ancestral, numit de indieni "constiinta selenara", care ne poate conduce spre nestiute stari de extaz. Tiganii povestesc ca in nopti ca acestea "nu numai mancarea, ci si sarutarile sunt mai bune la gust". Iar in Antichitatea chineza se spunea ca femeile frumoase trebuie privite la lumina Lunii. Si, am adauga noi, cu o cupa de sampanie in fata, caci aceasta e licoarea Lunii prin excelenta. Dar si celelalte faze lunare creeaza, fiecare in felul ei, atmosfera prielnica pentru celebrarea iubirii: impetuos si pasional, cand Luna este in crestere, sau cu blandete si gingasie, in faza contrara.
Iubirea, Luna si zodiacul
In cursul unui ciclu complet de evolutie, Luna se afla timp de doua sau trei zile si nopti in spatiul fiecarui semn zodiacal. Cunoscand aceasta putem folosi energia specifica a zodiilor, pentru a aduce in relatia noastra de cuplu mai multa varietate si vioiciune.
In noptile din zodia Berbecului, dragostea e aprinsa si furtunoasa. Atunci uiti de tine si te pomenesti facand lucruri pe care de obicei nu le faci. Nu ezitati sa va retrageti in dormitor, intre cina si filmul de la zece seara. Impulsivitatea Berbecului v-ar putea impinge si la aventuri efemere, de o noapte.
Noptile Taurului nu ne promit spontaneitate, dar ne daruiesc multa placere. Atunci dragostea e senzuala, degustata pe indelete, ceva mai terestra si neaparat insotita de o mancare buna.
Cu Luna in Gemeni soseste momentul apropierilor fugare, libere de orice obligatii, al iubirilor consumate fara pasiune, ci doar ca joc, intr-o singura noapte, ba chiar si al infidelitatilor. Veti sta de vorba, veti rade, va veti entuziasma, pentru ca a doua zi dimineata sa uitati tot.
In Rac, noptile sunt pline de emotie si pasiune, dar uneori transpare prea evident intentia de a intemeia o familie. Ea il invita acasa pe El, acolo il asteapta masa aranjata festiv, patul cu cearceafuri apretate, flori pe noptiera, lumanari aprinse... Cine inca n-are de gand sa se insoare ar trebui sa fie cu ochii in patru.
Cand Luna ajunge in Leu, el simte dintr-o data nevoia sa fie generos, o rasfata pe ea cu o invitatie la un restaurant de lux si se osteneste sa o seduca dupa toate regulile artei. Cremele, parfumurile, uleiurile aromate produc acum o adevarata betie a simturilor. Nu uitati de lampa pentru arome.
In noptile Fecioarei vi se va cere sa va imbaiati inainte de a face dragoste. Si nu dintr-un impuls erotic, ci din considerente de curatenie. Insa va ramane libertatea de a transforma servitutile igienei intr-un joc, pentru ca, o data ce inhibitiile si falsa pudoare sunt depasite, Fecioara va poate oferi surprize.
In zodia Balantei, erotismul se exprima in forme rafinate. Sampanie frapata, lenjerie de matase, camasa de noapte cu dantela - totusi exista in permanenta riscul ca ea (sau el) sa spuna dintr-o data nu, fiindca in noptile cu Luna in Balanta oamenii se razgandesc adesea.
Cand Luna se gaseste in Scorpion, erotismul se afla la maximum, explodeaza, dragostea e intensa si patimasa, dorintele secrete au acum sansa de a fi rostite si satisfacute. Nimic nu e interzis, nici chiar fanteziile cele mai indraznete.
Daca Luna e in Sagetator, dragostea in aer liber va va procura cea mai mare placere. In padure, pe iarba unei pajisti, in apa marii sau macar la dvs. in gradina - negresit trebuie sa incercati.
Capricornul deturneaza iubirea spre indatorire conjugala, procrearea unui mostenitor sau pur si simplu troc: "Daca imi cumperi o rochie noua, imi pui tapet in camere, ma duci la teatru...". Cand va veti vedea partenerul sau partenera venind acasa cu un ghid de practici sexuale, puteti fi siguri ca Luna e in Capricorn.
In noptile Varsatorului, totul devine posibil. E permis tot ce va place si vi se pare incitant.
Luna in zodia Pestilor inflameaza sentimentele, care dau in clocot. Se fac reprosuri dureroase, curg rauri de lacrimi. In cazul cand n-a fost clarificata, tema casatoriei va fi inevitabil readusa in discutie.
Daca intervine o despartire, ea este mai putin traumatizanta cand se petrece in faza de descrestere a Lunii, aflata fie in zodia Gemenilor, fie in Varsator.