ramane lucioasa daca se adauga cateva picaturi de lamaie si putin albus de ou.
Glazura de zahar nu mai patrunde in blatul de tort, daca acesta se unge in prealabil cu putin gem.
Drojdia pentru prajituri se pastreaza proaspata mai multa vreme, daca se preseaza bine intr-un pahar, ce se rastoarna cu gura in jos, pe o farfurioara cu apa.
Drojdia care pusa intr-un pahar cu apa fierbinte se duce la fund este veche si trebuie aruncata.
Aluatul de cozonac se intinde mai usor daca pe tabla de prajituri se pune o hartie de pergament unsa cu untdelemn.
Cuisoarele aromate trebuie adaugate cu precautie in prajituri. Folosite in exces, aroma lor e mult prea puternica, iar condimentul da dureri de stomac.
Masuri pentru prajituri reusite: o lingura cu varf de zahar = 25 g, 4 linguri cu varf = 100 g.
Albusurile batute spuma se prepara mai repede si raman apretate, daca inainte de a se pune zaharul se adauga rom (o lingura la trei albusuri), apoi se adauga toata cantitatea de zahar. (Alcoolul il topeste mai repede.)
Blaturile de prajituri cresc frumos in cuptor, daca la preparare se pune in ele amoniac nestins.
Laptele dulce se pastreaza, in lipsa de frigider, punand in el o bucata de hrean.
Ouale inghetate, puse in apa amestecata cu sare grunjoasa, se dezgheata si redevin proaspete.
Vinul sau orice alta bautura alcoolica colorata isi pierde culoarea daca sunt strecurate prin carbune facut din oase de animale.
Claudia Gozar Man - loc. Someseni, com. Apa,
str. Principala nr. 80, jud. Satu Mare