Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 rosii, 3 oua intregi + 2 galbenusuri, 400 ml lapte, 50 g cascaval Dobrogea (ras), 50 g cascaval Emmental (ras), 20 g unt, 1 crenguta de cimbru, sare, piper. Pentru aluat: 3 cartofi mari, 40 g unt, 1 ou, 1/2 lingurita nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja, fierbeti-i 20 de minute in apa cu sare si lasati-i sa se scurga.
Zdrobiti-i, apoi, cu o furculita, incorporati untul, oul si nucsoara, gustati-i de sare si piper si intindeti piureul astfel preparat pe fundul unei forme de tarta unse - in prealabil - cu putin unt.
Intre timp, spalati rosiile si stergeti-le bine cu un servet. Taiati o rosie in sferturi si pe celelalte cubulete. Sarati-le si puneti-le sa se scurga intr-o strecuratoare.
Bateti - intr-un bol - ca pentru omleta - ouale intregi, galbenusurile si laptele. Adaugati sare, piper si cele doua feluri de cascaval ras.
Turnati compozitia peste "aluatul" din forma si puneti deasupra sferturile si cubuletele de rosii. Presarati peste ele frunzulitele de cimbru, dati tarta 25 de minute la cuptorul incins si serviti-o fierbinte sau calduta, direct din forma.
Bulete de peste cu verdeata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g peste alb (fileuri), 600 g cartofi, 1 lamaie, 1 l lapte, 50 g unt, 1 legatura tarhon proaspat, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 oua, 6 linguri pesmet, ulei, nucsoara, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati cartofii de coaja, taiati-i bucati si fierbeti-i in aburi circa 20 de minute.
Spalati si zvantati fileurile de peste. Asezati-le intr-o cratita, acoperiti-le cu lapte, lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 10 minute, dupa care scurgeti-le si rupeti-le bucatele.
Zdrobiti cartofii fierti cu o furculita, incorporati pestele, tarhonul si patrunjelul tocate marunt si condimentati cu sare, piper si putina nucsoara rasa. Amestecati bine, pentru a obtine o compozitie omogena si lasati-o sa se raceasca.
Bateti ouale intr-o farfurie adanca, puneti pesmetul in alta farfurie si incingeti uleiul (cam de 2 degete) intr-o tigaie, la foc potrivit.
Formati - intre palme - bulete de marimea unei mandarine, turtiti-le, dati-le prin ou si pesmet si prajiti-le, aproximativ 5 minute, in uleiul incins, intorcandu-le cand s-au rumenit pe o parte. Lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta si serviti-le imediat cu sferturi de lamaie. Varianta: pentru bulete "indiene" - adaugati o priza de curry si inlocuiti tarhonul si patrunjelul verde cu coriandru.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pulpa de miel (1,5 kg), 3 linguri ulei, sare, piper. Pentru umplutura: 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 ou intreg + 2 galbenusuri, 3 felii de paine veche, 50 ml lapte, 10 g unt, sare, piper. Pentru sos: 4 fire de menta, 100 ml otet de mere, 1 lingura zahar (eventual brun), sare, piper.
Mod de preparare:
Scoateti osul din pulpa de miel si intindeti bine carnea.
Incingeti cuptorul la 210gr. si inmuiati feliile de paine in lapte.
Preparati umplutura: curatati ceapa, tocati-o marunt, caliti-o in unt, pana ce se rumeneste. Puneti-o intr-un castron impreuna cu usturoiul curatat si zdrobit, patrunjelul tocat, painea stoarsa, oul intreg si cele 2 galbenusuri. Adaugati sare si piper si amestecati bine.
Puneti umplutura la mijlocul pulpei dezosate, rulati carnea si legati-o cu sfoara pentru bucatarie.
Asezati-o intr-o tava de aragaz, puneti osul alaturi (ii da gust), turnati peste ea uleiul - putin cate putin - si presarati-o cu piper. Dati pulpa umpluta la cuptor si lasati-o sa se patrunda 50 de minute, intorcand-o cand s-a rumenit frumos pe o parte. Adaugati sare doar cand este gata.
Intre timp, preparati sosul: taiati menta cu foarfeca si amestecati-o, intr-un bol, cu zaharul si otetul. Adaugati sare si piper.
Serviti pulpa umpluta calda, cu garnitura de cartofi prajiti sau copti ori cu un sote de ciuperci si cu sosul alaturi.
Dulciuri
Tort cu portocale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 portocale, 3 oua, 175 g faina + inca o lingura pentru forma, 300 g zahar pudra, 175 g unt moale + inca 15 g pentru forma, 1/2 plic praf de copt, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Spalati si stergeti bine 2 portocale, cojiti-le si tineti-le 2 minute in apa clocotita. Lasati-le sa se raceasca, apoi sa se scurga si pe urma stoarceti una din ele.
Bateti ouale - intr-un bol - cu furculita, ungeti cu unt o forma de tort cu peretii detasabili (diametrul: 24 cm), infainati-o si incingeti cuptorul la 150gr.C.
Intr-un castron, mixati untul cu 175 g de zahar pudra si cu un varf de cutit de sare, pana ce devine cremos si omogen. Incorporati ouale batute, faina, praful de copt si zeama de lamaie si amestecati bine. Turnati aluatul astfel obtinut in forma, dati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 40 de minute.
Stoarceti cele 3 portocale ramase si turnati zeama intr-o craticioara. Adaugati restul de zahar si lasati-o sa se incinga la foc mic, pana ce se topeste zaharul.
Scoateti tortul pe un grilaj asezat pe un vas adanc si stropiti-l imediat cu siropul de portocala cald. Asezati-l, apoi, pe un platou, ornati-l cu coaja taiata fasii si serviti-l caldut sau rece.