La inceputul lunii aprilie, Blestemul ariciului, filmul realizat de Dumitru Budrala, directorul Studioului de Film "Astra" din Sibiu, a primit Marele Premiu la Festivalul filmului documentar roman-maghiar, Film. Dok2, organizat de Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, in orasul Sfantu Gheorghe.
In competitie s-au inscris documentaristi consacrati ai domeniului, atat din Romania cat si din Ungaria, printre care se numara Alexandru Solomon, Sorin Iliesiu, Laurentiu Damian, Lakatos Robert, Domokos Janos, Szalai Peter, CselEnyi Laszl (presedintele Duna Tv din Ungaria), Muhi Klara si Muhi Andras (profesionisti de referinta in domeniul filmului si publicisticii de specialitate din Ungaria).
Blestemul ariciului a fost considerat cel mai bun film, de catre un juriu format din nume de referinta in traditia cinematografica din ambele tari, printre care se numara Sara Sandor si Gulyas Gyula (documentaristi, lideri ai renumitei Scoli din Budapesta), Titus Munteanu (regizor), Vivi Dragan Vasile (operator de renume), precum si regizorul Cristi Puiu, reprezentant al "noului val" cinematografic romanesc.
Filmul Blestemul ariciului prezinta o familie extrem de saraca de tigani, in calatoria lor de supravietuire pe timp de iarna. Vedem oameni reali, care se lupta sa faca fata situatiilor absurde sau tragicomice ale vietii de fiecare zi. O imagine excelenta, alaturi de traditia orala suculenta a personajelor, ne poarta intr-o lume a carei existenta este aproape de neconceput pentru cei mai multi dintre noi.
"In timpul realizarii filmului am devenit un mare sportiv. Eram si operator, si regizor, mergeam prin zapada, zilnic, 30 de kilometri, pe un frig cumplit, impreuna cu camera de filmare. Cea mai interesanta parte a filmarilor a fost faptul ca am intrat intr-o relatie de prietenie aproape totala cu ei. Tiganii ma acceptau ca pe un prieten, astfel am ajuns la un nivel de comunicare profunda... Am putut constata ca acesti oameni sunt frumosi, intelepti si filosofi", spune Dumitru Budrala.
Filmul Blestemul ariciului a castigat o competitie redutabila, in care au fost inscrise 149 de filme romanesti si unguresti.
Viorica Tamas