Elixiruri de primavara
Desi multi il considera o cereala autohtona, cultivata de mii de ani in Carpati, orzul are o descendenta neasteptata, avandu-si originea in Tibet, la poalele Muntilor Himalaya. Crescut in semi-salbaticie, era un soi de iarba inalta, cu boabe gustoase si foarte energizante, aliment ideal pentru iernile friguroase si aspre. Devenit foarte repede "painea celor saraci", el a trecut din Tibet in China si in Egipt, unde a fost cultivat pe suprafete intinse. Dar in vreme ce egiptenii preparau din el o bautura alcoolica asemanatoare cu berea, dandu-l, adesea, si animalelor, ca furaj, chinezii il considerau planta sfanta, apreciata nu doar ca hrana, ci si ca medicament. Virtutile terapeutice ale orzului au fost egal pretuite de greci si de daci, care il cultivau nu doar ca materie prima pentru paine (in combinatie cu faina de grau), ci si ca leac pentru o multime de boli. Cu o biografie asa de spectaculoasa, nu e nici o mirare ca astazi, orzul este o planta indelung studiata, pentru virtutile sale terapeutice. Iar surprizele nu au intarziat sa apara. Cercetari de ultima ora confirma faptul ca mai ales primavara, cand planta este in faza de dupa rasarire, in tulpinile ei sunt secretate substante cu efecte vindecatoare uimitoare, chiar si in boli aparent fara leac: cancer, hepatite, pancreatite, anorexie, anemie, diabet, tuberculoza etc. In cele ce urmeaza vom cauta sa deslusim cate ceva din misterele acestui elixir de primavara.
Preparate din orz
Orzul germinat
Cand boabele de orz incoltesc, compozitia lor chimica se schimba si devin foarte bogate in vitamine (A, Pp, intreg complexul B), in saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in hormoni (in special de crestere). Aceasta explica de ce germenii de orz au un potential revigorant si stimulent al proceselor de constructie si refacere, foarte mare. Iata metoda de obtinere a lor:
- se ia un borcan de 800 ml si se umple pe un sfert cu boabe de orz bine spalate si se mai adauga pana la trei sferturi apa calduta.
- se leaga apoi borcanul foarte bine la gura cu un tifon, astfel incat sa putem sa il umplem si respectiv sa scurgem apa din el, fara sa atingem germenii cu mana.
- se lasa timp de 12 ore boabele de orz la macerat, dupa care se scurge apa, lasand borcanul pe un suport langa chiuveta, inclinat la 45 de grade, pentru mai multe ore.
- vreme de 2-5 zile, pana cand semintele germineaza, boabele de orz se vor spala de 2-4 ori pe zi, dupa care se vor pune la scurs (asezand borcanul cu gura in jos), asa incat boabele sa fie mereu umede, dar sa nu stea inmuiate in apa.
- atunci cand au facut coltisori de 1-2 centimetri, scoatem germenii din borcan, indepartam cojile ramase, precum si boabele care nu au germinat sau alte resturi, si ii depozitam la frigider.
Germenii astfel obtinuti nu trebuie sa aiba gust amar (aceasta indica faptul ca au fost lasati prea mult in apa si s-au stricat), nu trebuie tinuti in lumina directa si la temperaturi mai mari de 4 grade. De regula, depozitarea germenilor la frigider se face vreme de cel mult 7 zile. Se administreaza ca atare sau dati prin masina. Se pot pune in salate, se amesteca cu miere de albine sau cu sucuri de fructe. Doza zilnica de germeni de orz este de maximum 3 linguri rase pe zi.
Sucul de orz verde
Intr-o tavita de plastic se pune un strat de pamant fertil de flori, netratat chimic, cu o grosime de doi-trei centimetri, si se insamanteaza cu boabe de orz, asezate des (la 1-2 cm unul de celalalt). Tavita se aseaza pe pervazul ferestrei si se uda la un interval de timp de 2-4 zile. In cateva saptamani, orzul verde va rasari si va creste la o inaltime de 15-20 cm. Atunci este momentul potrivit pentru recoltare. Se taie tulpinile (radacinile care raman, daca sunt udate, vor mai rasari de 1-2 ori), se spala bine, dupa care se dau prin masina de tocat. Tocatura se pune apoi in storcatorul electric centrifugal si se obtine sucul de orz verde - un adevarat elixir de sanatate.
Administrarea acestui suc se face in cure de 10-21 de zile, timp in care se ia cate un sfert de pahar (50 ml) de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. In bolile grave, ajunse in faza avansata, doza se poate mari, pentru a favoriza obtinerea unor efecte foarte rapide.
Pudra si maceratul de orz verde
Se obtine, de obicei, pe cale industriala, prin evaporarea sucului proaspat de orz verde pana cand ramane un praf fin, verde la culoare, foarte bogat in clorofila si saruri minerale, dar mai sarac in enzime decat sucul. Pudra de orz verde se gaseste in magazinele naturiste si in Plafaruri sub forma de capsule, drajeuri ori ambalata ca atare in cutii inchise ermetic. Din acest produs se administreaza de regula cate o lingurita dizolvata in 100 ml de apa rece, de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Praful se lasa la macerat in apa 2-3 ore. Se poate bea ca atare sau strecurat.
Cercetarile facute in laboratoare si clinici din Japonia, China, Statele Unite au aratat un lucru uimitor: extractele de orz verde (in special sucul) au o actiune puternic detoxifianta si echilibranta asupra tuturor sistemelor si organelor importante din corp. O cura de 2-3 saptamani, in care se bea cate un sfert de pahar de suc cu 30 de minute inainte de fiecare masa, dreneaza ficatul si bila, curata tubul digestiv si reface flora normala a acestuia, favorizeaza eliminarea infectiilor respiratorii, echilibreaza activitatea endocrina si nervoasa, imbunatateste chiar starea psihica. Cum este posibila o actiune atat de puternica si complexa la o singura planta? Ei bine, in ciuda descoperirilor biochimice importante facute cu privire la componentii orzului, raspunsul la aceasta intrebare ramane invaluit in mister. Cert este insa ca o cura de primavara cu acest medicament verde previne o multime de neplaceri ale anotimpului cald, cum ar fi alergiile, bolile cardiovasculare, dezordinile digestive, anumite boli de piele. Mai mult, cura cu orz verde reda tonusul psihic si optimismul, avand un efect pozitiv asupra emotiilor, pe cat de greu explicabil, pe atat de real si benefic. Sa vedem, insa, in continuare si cateva din utilizarile medicale ale acestui elixir in tratarea bolilor deja instalate.
Germenii de orz, sucul si pudra de orz in tratarea unor boli
Cancer - consumarea zilnica, vreme de o luna, a sucului de orz (100 ml pe zi, 50 ml dimineata si 50 ml seara, diluat cu apa plata) incetineste procesul de dezvoltare a tumorilor si previne formarea lor. (Se administreaza cu 30 de minute inainte de mesele principale.) Efecte de remisie s-au constatat in cazul tratamentului cu suc de orz verde al cancerului de piele, al cancerului pancreatic, al diverselor forme de leucemie. Medicul american Ann Wigmore a obtinut rezultate exceptionale in tratarea cancerului la san si ovarian, cu clisme cu suc de orz verde, facute o data la 3 zile. La fel de eficienta este si administrarea a 2 linguri de germeni de orz pe zi sau a unui macerat obtinut din 1 lingurita pudra de orz verde la 100 ml apa rece. Se lasa la macerat 2 ore. Se strecoara, se bea cu 30 minute inainte de masa.
Gastrita, ulcer, pancreatita, colita - se face un tratament de primavara in care se consuma un sfert de pahar de suc de orz diluat cu apa, de 3-4 ori pe zi. Clorofila din compozitia acestui suc ajuta la refacerea mucoasei si a peretilor gastrici, in timp ce substantele sale alcaline reduc aciditatea. Alt remediu: se mananca 2 linguri de orz incoltit pe zi sau se administreaza macerat din pudra de orz (1 lingurita pudra la 100 ml apa rece). Se ia de trei ori pe zi.
Anemie, demineralizare, avitaminoza - se consuma germeni de orz, cate 2-3 linguri pe zi adultii si 1-3 lingurite copiii. Din germenii de orz tocati amestecati cu fructe si miere se face un delicios desert, care are proprietati revigorante exceptionale.
Boli de ficat - se bea suc de orz verde in cure indelungate. De regula, se bea un pahar pe zi, dar in fazele acute ale hepatitelor virale, precum si in hepatita cronica evolutiva, se pot bea pana la doua pahare pe zi, vreme de o saptamana. Orzul verde favorizeaza drenarea si regenerarea ficatului, activeaza sistemul imunitar, ajutand la combaterea virusului hepatic.
Varice, hemoroizi - la venirea caldurii, cand circulatia venoasa are foarte mult de suferit, se fac cure de cate o saptamana, timp in care se consuma cate un pahar de suc de orz pe zi. Substantele sale active favorizeaza circulatia sanguina, ajuta la redobandirea elasticitatii si tonusului vaselor de sange. Efect bun au si cataplasmele cu faina de orz umectata cu apa calda. Se aplica local, 1-3 ore.
Sterilitate, impotenta - o cura de o luna, in care se consuma suc de orz cu miere, cate un pahar pe zi, relanseaza activitatea hormonala atat la barbati, cat si la femei. Mai mult, orzul verde imbunatateste considerabil circulatia sanguina din zona genitala, chiar si la persoanele in etate sau care au fumat. Contra sterilitatii feminine, efecte foarte bune are cura cu orz germinat: 1-3 linguri de germeni pe zi, in cure de 3 luni.
Tuberculoza, bronsita cronica, diabet, cardiopatie ischemica, post infarct, artrita, flebita, insomnii, nevralgii - se mananca, in cure de o luna, cate 2 linguri de orz incoltit pe zi.
Schizofrenie - studii facute in Japonia si Statele Unite au pus in evidenta o ameliorare la unii dintre bolnavii de schizofrenie tratati cu suc de orz verde (1-2 pahare consumate zilnic, in cure de 2-4 saptamani, reluate la intervale de 10 zile). De asemenea, efectele adverse ale medicamentelor psihotrope au fost mult mai putine si mai slabe ca intensitate la pacientii care au consumat un pahar de suc de orz pe zi, fata de cei din grupul martor. Fara a fi asadar un remediu exclusiv si infailibil, sucul de orz poate fi de un mare ajutor in aceasta boala, inca foarte dificil de tratat prin mijloacele actuale.
Orzul verde si frumusetea
Acnee, eczeme - tenul se curata si devine luminos dupa o cura de cateva saptamani in care se administreaza intern suc de orz verde, cate un pahar pe zi. Secretul acestui tratament consta in efectul detoxifiant al acestui remediu, precum si in capacitatea sa de reglare a activitatii hormonale.
Pistruii se estompeaza daca se pun in fiecare seara comprese cu suc de orz verde sau chiar cu tulpini proaspete de orz, zdrobite, asa incat sa-si lase sucul.
Parul si unghiile sunt consolidate si capata un aspect sanatos dupa un tratament intern cu germeni de orz (1-2 linguri pe zi). Bogati in minerale si continand hormoni care stimuleaza procesele de crestere si regenerare, acesti germeni sunt deosebit de eficienti in tratamentul acestui tip de probleme.