Ministerul Culturii si Cultelor a dat publicitatii primul raport al Corpului de control al ministrului, intocmit pe baza controlului facut la Oficiul National al Monumentelor Istorice (Onmi). Cum era de asteptat, nefericitul ministeriat al lui Razvan Theodorescu a generat, si in domeniul restaurarii patrimoniului, o serie de ilegalitati flagrante. Printre altele, aflam ca:
1. Adjudecarea lucrarilor de restaurare (proiectare, executie, restaurare componente artistice) s-a efectuat prin incredintarea directa sau prin negociere cu o singura sursa, desi valoarea de proiectare din devizul general depaseste pragul valoric de 40.000 euro, pentru care trebuia aplicata procedura de licitatie publica, conform Ordonantei 60/2001. Sunt date exemplele Bisericilor Stelea din Targoviste si Sf. Nicolae din Bogdan Voda.
2. Demararea procedurilor de achizitii publice pentru lucrarile de proiectare s-a facut pe portiuni de proiect, estimandu-se pentru acestea o valoare mai mica decat cea reala, fara a se cunoaste astfel intreaga valoare a lucrarilor de executie si eludandu-se, din nou, amintita Ordonanta. Practic, prin acest procedeu, s-a eliminat obligativitatea cererii de oferta care ar fi trebuit sa stea la baza contractului cu firma executanta a proiectului (probabil un client politic al Psd). Sunt date exemplele Bisericii Baia si al castelului de la Banloc.
3. S-au contractat executii de lucrari pe portiuni de monument sau pe etape de executie, fragmentandu-se atat executia fireasca de restaurare, cat si valoarea contractului de achizitie publica, cu acelasi scop al eludarii Ordonantei 60/2001. Sunt date ca exemplu Scoala Latina de la Cincu, Catedrala Ortodoxa din Tulcea, Manastirea Tismana si Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Piatra Neamt.
Corpul de control a constatat, de asemenea, mari neglijente in executiile platite din bani publici, cat si lipsa totala a controlului utilizarii fondurilor bugetare din partea fostei conduceri a Ministerului Culturii. Intr-o enumerare succinta, sunt de semnalat urmatoarele:
4. Programul National de Restaurare a suferit nenumarate modificari, ultimele chiar in decembrie 2004, astfel incat sa mascheze lipsa unor planuri coerente de lucrari.
5. Asa-zisele "interventii de urgenta" la monumentele aflate in pericol iminent au servit drept paravan pentru acordarea de contracte preferentiale (nu mai era timp de licitatii, nu-i asa?).
6. S-au executat lucrari de restaurare in lipsa unor avize conforme emise de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.
7. Au fost stabilite tarife orare aleatorii, ceea ce a dus la cresterea aberanta a devizului si diminuarea lucrarilor propriu-zise. Cu alte cuvinte, banii au fost inghititi de chiar procesul de pregatire a lucrarilor, nu de efectuarea lor!
8. S-au efectuat lucrari fara deviz si fara studiu de fezabilitate, ceea ce a dus la imposibilitatea organizarii unei licitatii pentru intreg obiectivul (la Cetatea Taraneasca Calnic, la Manastirea Tismana).
9. S-au decontat diferite sume pentru lucrari din judetul Suceava, care n-au fost executate niciodata.
10. S-au decontat "lucrari suplimentare" pe baza de dispozitii date de dirigintii de santier. Practic, firmele s-au apucat de restaurare fara a sti cu exactitate cat va fi costul final, mizand pe acest gen de plati in etape, cand o simpla dispozitie a dirigintelui de santier facea sa curga cash-ul in conturile avide de bani publici.
Colac peste pupaza, unii salariati ai Oficiului National al Monumentelor Istorice au refuzat sa declare eventualele conflicte de interese in care s-ar afla. Se presupune ca, prin eludarea legii, mai multe lucrari platite cu bani grei de la buget au fost alocate firmelor apartinand chiar unor persoane cu functii de conducere in Onmi (dupa cum se va demonstra, probabil, in cursul anchetelor Curtii de Conturi, solicitate deja de ministrul Mona Musca, urmand ca eventual si Parchetul sa aiba un cuvant de spus).
Fata de aceste ilegalitati care pun fosta conducere a Mcc la zidul rusinii, ministrul Mona Musca a propus demiterea directorilor Oficiului National al Monumentelor Istorice, Francisco Heinrich si Maria Holinski. "Conservarea monumentelor se face cu mari eforturi bugetare, iar cand si acesti bani, si asa putini, sunt deturnati, inseamna ca atentam la insasi conservarea identitatii poporului roman. Cine isi bate joc de identitatea poporului roman nu are ce cauta in serviciul public", a spus ministrul.
De notat ca acest control, care va continua in toata tara, a fost efectuat deocamdata numai in judetele Suceava, Neamt, Tulcea si Gorj. Cand se va ajunge la judetul Alba, de exemplu, n-ar fi exclus sa fie identificat si alt gen de ilegalitati, cum ar fi eventualele conflicte de interese, cat si presupusa implicare a unor actuali sau fosti directori din muzee si din minister, in descarcarile ilegale de sarcina arheologica din Masivul Carnic si din alte situri de la Rosia Montana.