Ingrediente: 450 g cartofi, marar uscat maruntit, sare cu gust de usturoi, 300 ml lapte, 25 g unt, marar proaspat pentru decorat.
Mod de preparare:
Spalati cartofii, stergeti-i cu un servet de bucatarie, taiati-i felii groase de 5 mm si asezati-i straturi-straturi intr-o forma mai mare termorezistenta.
Presarati peste fiecare strat de cartofi cam o jumatate de lingurita cu marar uscat si o jumatate de lingurita cu sare.
Cand s-a umplut forma, turnati peste cartofi laptele, in asa fel incat sa patrunda peste tot.
Taiati untul cubulete si presarati-l peste feliile de cartofi. Dati-i la cuptor, intre 45-60 de minute, ca sa se rumeneasca frumos si serviti-i fierbinti.
De retinut: In aceasta reteta se recomanda mararul uscat, pentru ca, stand asa de mult la cuptor, cel proaspat ar putea s-arate mai putin apetisant. In schimb, puteti decora cartofii cu marar proaspat chiar inainte de a-i servi. Inainte de a-ncepe sa pregatiti cartofii, incingeti cuptorul la 175gr..
Pesto
Ingrediente (pentru 1/2 l de sos): 750 ml frunze de busuioc intregi (masurate intr-un recipient gradat), 1/3 ceasca de cafea seminte de pin, 100 g parmezan, 3 catei de usturoi zdrobiti mai mare, 115 ml ulei de masline, sare, piper negru.
Mod de preparare:
Luati o ceasca de cafea si umpleti-o pana la 1/3 cu seminte de pin. Masurati apoi - intr-un recipient gradat - 750 ml de frunze de busuioc.
Curatati usturoiul si tocati-l nu prea marunt, in asa fel incat sa-l puteti mixa fara dificultate, si dati parmezanul pe razatoarea mare.
Spalati busuiocul si puneti-l in bolul robotului de bucatarie. Adaugati semintele de pin, usturoiul si parmezanul ras si, la sfarsit, sarea si piperul.
Mixati-le pe toate pana ce obtineti o pasta omogena. Adaugati, putin cate putin, uleiul, turnati pesto-ul intr-un borcan cu capac inchis ermetic si pastrati-l la frigider.
De retinut: Sosul acesta de culoare verde si puternic aromat se poate conserva la frigider pana la doua saptamani.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 4 rosii, 1 legatura ceapa verde, 2 lamai nu prea coapte, 2 ardei iuti verzi, 2 lingurite frunze de coriandru proaspat, sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati rosiile si taiati-le cubulete.
Taiati rondele ceapa spalata si curatata (se foloseste doar partea alba) si puneti-o intr-un castron, impreuna cu rosiile.
Stoarceti lamaile, turnati zeama peste legume si adaugati sarea si piperul proaspat macinat.
Spalati frunzele de coriandru, rupeti tijele si taiati frunzele cat mai fin.
Spalati ardeii iuti, taiati-i in doua, indepartati semintele si nervurile si tocati-i, apoi, marunt. Amestecati toate ingredientele si serviti sosul proaspat, ca garnitura langa o friptura de porc, langa pui sau peste la gratar.
De retinut: Sosul cu coriandru nu trebuie preparat cu mult timp inainte de a-l servi. Daca vreti sa fie mai fluid, folositi mixerul. Pentru mai multa savoare, puteti adauga usturoi.
Dulciuri
Grapefruit caramelizat
Ingrediente (pentru 4 bucati): 2 grapefruit, 2 linguri zahar brun pisat marunt, 1 lingurita scortisoara macinata, 1 kiwi pentru ornat.
Mod de preparare:
Taiati fructele in doua si indepartati pielita alba de la mijloc cu o foarfeca de bucatarie.
Desprindeti - cu un cutit - miezul fructului de jur imprejur, pentru a fi mai usor de mancat.
Amestecati bine - intr-un bol - zaharul brun cu scortisoara si pudrati cu acest amestec fiecare jumatate de grapefruit, intinzandu-l uniform pe toata suprafata.
Puneti fiecare jumatate de fruct intr-un bol termorezistent, incingeti grill-ul din cuptor, asezati bolurile dedesubt - nu prea aproape de sursa de caldura - si lasati fructele acoperite cu zahar sa se caramelizeze, avand grija sa nu se arda. Decorati-le cu felii de kiwi curatate de coaja si serviti-le calde.
De retinut: Aceste fructe caramelizate pot fi servite atat ca desert, cat si ca aperitiv. Caramelul crocant creeaza un contrast agreabil cu miezul zemos, iar sub el zaharul si scortisoara se amesteca cu zeama fructului, parfumandu-l.