Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 lingura unt sau untdelemn, 2 cepe taiate feliute subtiri, 2 ardei grasi verzi sau rosii, 6 oua, 1/2 ceasca de smantana, piper negru proaspat macinat, patrunjel sau marar tocat, dupa gust.
Mod de preparare:
Se incinge untul sau untdelemnul intr-o tigaie de tuci. Se pun la calit ceapa, apoi ardeii taiati si ei in felii subtiri, si se lasa pana se inmoaie.
Se amesteca bine ouale, smantana si piperul.
Se toarna amestecul peste ceapa si ardei, intetind flacara aragazului. Se amesteca incet, pana ce ouale se incheaga si devin ca o crema.
Se serveste imediat, presarata cu verdeata tocata.
Macaroane cu ton
Mod de preparare:
Se pun macaroanele in apa clocotita si se lasa sa fiarba "al dente" (sa nu fie prea moi).
Se incinge untdelemnul intr-o tigaie si se pune usturoiul zdrobit. Se lasa un minut sa se caleasca, apoi se pune tonul, faramitat cu furculita, si se lasa doua minute pe foc. Se adauga celelalte ingrediente, se amesteca, se lasa sa se infierbante pe foc mic. Se strecoara macaroanele, se scurg bine si se servesc cu sosul de ton.
Ficat venetian
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ficat de vitel, 2 linguri de unt, 4 cepe albe mijlocii, taiate ineluse, 200 ml vin alb sec, sare, piper proaspat macinat, alte 2 linguri de unt, patrunjel tocat.
Se spala ficatul, se curata de pielite si se taie in felii foarte subtiri. Se acopera si se pune deoparte.
Se incinge untul intr-o tigaie cu fundul gros, se pune ceapa sa se caleasca. Se adauga vinul si se lasa sa fiarba la foc foarte mic, 15 minute. Se amesteca intruna si daca este nevoie se mai adauga apa, pentru ca ceapa sa nu se usuce. Se condimenteaza cu sare si piper. Se muta ceapa pe o farfurie si se tine la cald. Tigaia se sterge cu hartie absorbanta.
Se pune restul de unt sa se incinga pana devine maro deschis. Se prajesc bucatile de ficat vreme de un minut, la foc puternic. Se intorc o data pe partea cealalta.
Bucatile de ficat se pun pe ceapa prajita si se decoreaza cu patrunjel tocat.
Piept de pui cu sos de vin si mustar
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 piepti de pui a 150 de grame, 1/2 ceasca de faina, 1 lingurita boabe de mustar macinate, 2 linguri de unt, 2 lingurite de untdelemn, 1 cana de vin alb sec, 2/3 cana apa fiarta cu concentrat de pui, 3 lingurite de mustar.
Mod de preparare:
Se amesteca pe o hartie faina cu praful de mustar macinat. Se tavalesc pieptii de pui prin el. 3 linguri de amestec se pun deoparte.
Untul si uleiul se incing intr-o tigaie cu fundul gros. Se prajesc pieptii de pui, la foc moderat, 3 sau 4 minute, pe fiecare parte. Se scot din tigaie, se pun pe hartie absorbanta, apoi se tin la cald.
Vinul, apa fiarta cu concentrat de pui, mustarul si amestecul de faina se pun in tigaie si se amesteca cu grasimea ramasa. Se lasa sa fiarba si sa se ingroase. Pieptii de pui se pun pe o farfurie si deasupra se toarna sosul de vin si mustar.
Dulciuri
Tort de morcovi
Ingrediente (pentru 8 persoane): 125 g unt, 1 cana de zahar, putin praf de scortisoara amestecat cu praf de nucsoara, coaja unei portocale rase, 2 oua, 1 morcov mare curatat si ras, 60 g nuci taiate, 1 1/4 cana de faina, 1 lingurita si jumatate de praf de copt, un praf de sare, 1/4 cana apa calda.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se ia o forma patrata (20x20 cm) si se unge cu unt topit sau untdelemn. Fundul si peretii tavii se acopera cu hartie de pergament care se unge si ea.
Se bate untul spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva total. Se adauga condimentele si coaja de portocala. Se amesteca bine. Se pun ouale unul dupa altul, se amesteca bine, apoi se pun morcovii, nucile, faina, praful de copt si praful de sare. Aluatul se omogenizeaza cu putina apa.
Se pune aluatul in forma si se da la cuptor. Se coace 30-35 de minute, pana ce un pai introdus in el ramane uscat. Se lasa prajitura in forma 10 minute, apoi se rastoarna pe un gratar de prajituri si se lasa sa se raceasca. Se decoreaza cu frisca stropita cu suc de lamaie sau cu crema de unt.