Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi (nesfaramiciosi), 2 catei de usturoi, 80 ml ulei de masline, 1,5 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 50 g masline negre fara samburi, 1 crenguta rozmarin, 3 fire maghiran, 6 frunze de salvie, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cuburi potrivite. Usturoiul curatat se toaca marunt si se prajeste in 3 linguri cu ulei incins, amestecand intruna. Se adauga cartofii si zeama de legume, se lasa sa fiarba, la foc mic, circa 20 de minute, dupa care se zdrobesc cartofii in zeama in care au fiert, trecandu-i, ulterior - eventual -, printr-o sita. Se taie maslinele si se introduc in supa. Intr-o tigaie, se incinge uleiul ramas, se prajeste putin verdeata spalata, zvantata si taiata. Inainte de a servi supa, se presara cu verdeata prajita si se pun cateva picaturi de ulei din tigaie.
Salata de cartofi cu vin rosu
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi marunti (nesfaramiciosi), 1 ceapa rosie, 1/2 legatura patrunjel cret (hasmatuchi), 1/2 legatura patrunjel verde, 6 fileuri de sardele (circa 30 g), 200 ml vin rosu sec, 3 linguri otet (rosu), piper macinat mai mare, sare, 6-8 felii bacon.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb circa 20 de minute, dupa care se scurg, se tin putin sub jetul de apa rece si se curata de coaja. Ceapa curatata se taie fideluta, iar hasmatuchi si patrunjelul se spala, se zvanta si se taie marunt, la fel ca si sardelele scurse. Se amesteca vinul, otetul, piperul, sarea, verdeata si sardelele, se toarna peste cartofi si se lasa sa se patrunda cel putin doua ore. Se mai gusta o data cartofii de sare si piper si cu putin timp inainte de a-i servi, se pun peste ei feliile de bacon rumenite frumos.
Cartofi cu spanac si Mozzarella
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi marunti (nesfaramiciosi), 1 tulpina mica de praz, 2 catei de usturoi, 1 lingura ulei, 1/4 l lapte, 250 g smantana subtire (sau frisca nebatuta), 1/2 lingura faina, 350 g spanac, 150 g Mozzarella, 5 fire maghiran, sare, nucsoara rasa.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii (cu peria). Prazul curatat se taie rondele, iar usturoiul se toaca marunt. Se-ncinge uleiul intr-o cratita si se calesc rondelele de praz si usturoiul. Se adauga laptele, smantana (sau frisca) si faina diluata in putina apa si se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna. Se adauga cartofii intregi, se acopera cratita cu un capac si se fierb, la foc mic, circa 20 de minute. Se curata spanacul, se spala bine, se pune asa ud intr-o craticioara, se acopera cu capac si se lasa pe foc mic sa se inmoaie. Se scurge apoi intr-o strecuratoare si - eventual - se mai stoarce putin. Se amesteca cu cartofii, impreuna cu Mozzarella scursa si taiata cubulete, si se lasa pe foc pana ce se topeste branza. Se incorporeaza maghiranul tocat marunt si se condimenteaza cu sare si putina nucsoara rasa.
Cartofi cu lebar
Ingrediente (pentru 6 bucati): 3 cartofi mari (nesfaramiciosi), 4 cepe, 150 g lebar (sau caltabos), circa 500 g sare de mare, 2-3 fire patrunjel verde.
Mod de preparare: Se fierb cartofii circa 20 de minute si in ultimele 3 minute se introduc in apa si cepele intregi, necuratate. Se lasa sa se scurga, dupa care se curata cartofii de coaja si se taie in doua pe lung. Lebarul se curata de pielita si se taie felii groase de 1 cm. Se presara sarea intr-o forma termorezistenta si peste ea se aseaza cartofii cu taietura in sus. Deasupra, se pun feliile de lebar si frunzulitele de patrunjel, iar cepele - cu coaja cu tot - se taie in doua pe orizontala si se pun in forma. Cartofii se dau circa 20 de minute la cuptorul incins la 200gr. si se servesc fierbinti.
Dulciuri
Crema Mokka
Ingrediente (pentru 8 portii): 3 linguri ness, 50 g unt, 80 g cacao, 3 oua, 130 g zahar, 3 linguri lichior de portocale (eventual), 200 g frisca batuta, putina cacao pentru ornat.
Mod de preparare: Se amesteca nessul cu 8 linguri de apa fierbinte si se toarna peste untul topit pe baie de apa. Se adauga praful de cacao - putin cate putin -, amestecand bine cu telul (sau mixerul). Se incorporeaza galbenusurile frecate cu zaharul, lichiorul de portocale, frisca si la urma albusurile batute spuma. Se toarna crema in cesti si se lasa la frigider sa se inchege. Inainte de-a o servi se presara cu cacao.