Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 morcovi marunti, 12 ridichi albe (lunguiete), 6 dovlecei mici, 200 g conopida, 150 g mazare decongelata, 2 portocale, 1 lamaie, 1 lingurita boabe de coriandru, sare, piper, ulei de masline, 2 fire de praz (partea alba).
Mod de preparare:
Se curata legumele, se spala si se taie in felul urmator: morcovii, ridichile si dovleceii in doua, pe lung, prazul bucati mai mari, iar conopida se rupe buchetele.
Se lasa sa fiarba - inclusiv mazarea - in asa fel incat sa ramana crocante (deci nu prea mult) si, separat, intr-o craticioara se pun pe foc boabele de coriandru cu putina apa rece, o lingurita cu ulei de masline si putina sare.
Se da pe razatoarea mica coaja unei portocale, dupa care se storc amandoua, la fel ca si lamaia, si se pune sucul deoparte. Legumele fierte se rastoarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. Apa in care au fiert se pune din nou pe foc, se adauga zeama de lamaie si de portocale si - cand da in clocot - uleiul in care au fiert boabele de coriandru. Se pun legumele scurse in zeama clocotita, se amesteca bine si se iau de pe foc. Se lasa sa se raceasca complet si se servesc cu zeama lor, presarate cu coaja rasa de portocala.
Sardine cu otet aromat si mirodenii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 sardine mari, 1 lamaie, 30 ml otet aromat, 30 g ghimbir proaspat (radacini), 4 cepe mici, 3 foi de dafin, 1 lingura boabe de coriandru, 3 cuisoare, 2 linguri sare grunjoasa.
Mod de preparare:
Curatati bine sardinele, spalati-le sub jetul de apa rece, puneti-le intr-un vas adanc, presarati peste ele sarea si lasati-le sa se marineze 4 ore, la rece.
Curatati ceapa si ghimbirul, taiati-le lamele, iar lamaia taiati-o rondele subtiri.
Clatiti sardinele de sare, asezati-le intr-un vas termorezistent, alternand un strat de sardine cu unul de ceapa, mirodenii si felii de lamaie si turnati peste ele otetul.
Incingeti cuptorul la 180gr. si lasati sardinele sa fiarba pe baie de apa (vasul cu sardine asezat intr-un vas mai mare cu apa), circa 30 de minute. Scoateti-le din cuptor, lasati-le sa se raceasca si tineti-le cel putin 6 ore la frigider.
Serviti sardinele cu marinata lor si cu felii de paine prajita.
Tortilla de ceapa verde si cartofi
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 legatura ceapa verde, 600 g cartofi, 150 g jambon, 8 oua, 100 ml lapte, 10 fire patrunjel verde, 1 lingura ulei de masline, 2 prize nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa verde si cartofii si taiati ceapa rondele, iar cartofii lamele groase de 0,5 cm. Taiati si jambonul fasii inguste.
Puneti sa se incinga intr-o tigaie mare o lingura cu ulei si caliti ceapa impreuna cu putina sare circa 3-4 minute, pana ce devine sticloasa. Adaugati jambonul, lasati-l sa se prajeasca circa 2 minute si luati tigaia de pe foc.
Bateti bine ouale intr-un castron, adaugati laptele, nucsoara, sare si piper, incorporati ceapa si jambonul (din tigaie) si amestecati bine.
Puneti in tigaie lamelele de cartofi, sarati-le, lasati-le sa se prajeasca la foc mic - 10-15 minute - si presarati peste ele patrunjelul verde tocat marunt.
Rasturnati continutul castronului peste cartofii din tigaia de pe foc si amestecati usor, pana ce compozitia incepe sa se inchege. Acoperiti cu un capac si lasati tortilla sa se intareasca. Intoarceti-o pe partea cealalta si lasati-o sa se rumeneasca la foc slab. Luati tortilla de pe foc, puneti-o pe un platou si lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei.
Taiati tortilla cuburi sau fasii si serviti-o cu ceapa verde, sos de rosii sau salata verde.
Dulciuri
Prajitura cu mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 mere Golden, 150 g unt, 200 g faina, 200 g zahar, 4 oua, 150 ml frisca nebatuta (smantana dulce), 2 lingurite praf de copt, 2 lingurite zahar vanilat, 2 lingurite scortisoara pisata.
Mod de preparare:
Taiati merele in 4, curatati-le de coaja, indepartati partea lemnoasa si semintele si taiati, din nou, fiecare sfert in patru. Puneti pe foc - intr-un vas termorezistent - 50 g unt si dupa ce s-a topit, adaugati feliile de mar, pudrati-le cu 50 g de zahar si cu scortisoara, lasati-le sa se patrunda 6-8 minute, amestecand din timp in timp, si luati-le de pe foc.
Incingeti cuptorul la 180gr., ungeti o forma rotunda (diametrul 24 cm) cu unt si pudrati-o cu zahar.
Amestecati faina, praful de copt si zaharul vanilat.
Frecati bine untul cu zaharul ramas (intr-un castron), pana ce incepe sa se albeasca, adaugati frisca nebatuta (ori smantana) si apoi ouale si faina, alternand cate 1 ou cu o lingura cu faina, batandu-le cu telul.
Turnati jumatate din aluat in forma, puneti deasupra jumatate din mere, continuati cu restul de aluat si terminati cu restul de mere, pe care le apasati, usor, in aluat.
Dati prajitura 50-55 de minute la cuptor, scoateti-o din forma cand s-a mai racit si lasati-o, apoi, sa se raceasca complet, la temperatura camerei.