36 de concerte live ale unor formatii si artisti care chiar au avut ceva de spus! Fara playback, fara a minti publicul, fara "hituri" de-o luna, siropuri, bataieli din buric. Doua seri, pe malul marii s-au cantat jazz, blues, folk, rock, muzica facuta cu talent si cu transpiratie, raspunsul publicului fiind unul impresionant. Toti artistii au fost primiti cu caldura, ovationati si sustinuti, indiferent ca a fost vorba de nume noi sau de "grei". Asta a insemnat Stufstock, festivalul desfasurat la inceputul toamnei, pe 3-4 septembrie, la Vama Veche, acolo unde - conform organizatorilor - au venit peste 35.000 de oameni.
Nu se stie ce se mai poate salva dintr-un fost sat linistit si izolat, devenit celebru pentru boema si starea sa de spirit pe timpul verii, dar cotropit din an in an de constructii uriase si de prost-gust, de tot mai multa lume. Cert este ca Stufstock, desfasurat sub sigla "Salvati Vama Veche", a devenit, la cea de-a doua editie doar, evenimentul rock al anului. Mai mult de atat. Reusita organizatorica a unui astfel de festival in aer liber, ce a insemnat o desfasurare de forte deosebita, implicarea trupelor, care au dat tot ce au avut mai bun, si atasamentul publicului inseamna foarte mult pentru muzica romaneasca in general. Spectatorii au avut de ales intre doua scene. Scena mare, incadrata de doua "ziduri" de boxe ce au bubuit pana s-au ivit zorile, a apartinut muzicii rock si a avut prim-planul in fata camerelor de luat vederi.
Prin spatiul acordat si prin calitatea transmisiilor in direct si a emisiunilor ce au urmat, Televiziunea Romana a dat evenimentului importanta pe care o merita. Momentul de varf al primei seri s-a declansat odata cu aparitia clujenilor de la Luna Amara. Forta, revolta, mesaj si talent cu carul: Luna Amara a aratat ca locul ei este in varf, ca nu au cantat deloc intamplator inaintea a doua nume din elita: Celelalte Cuvinte si Iris. Primii au aparut pe scena ca niste extraterestrii, si-au pigalit, si-au aranjat instrumentele si nu au inceput decat atunci cand totul a sunat perfect. A rezultat show-ul unor adevarati profesionisti, aceiasi patru instrumentisti de exceptie si al lor inginer de sunet. Concertul Celelalte Cuvinte a fost cu atat mai remarcabil, cu cat aparitiile lor scenice sunt foarte rare. Cele doua ore de foc de pe scena mare s-au incheiat cu recitalul Iris, care au avut si de aceasta data parte de o primire exceptionala din partea unor spectatori a caror varsta varia intre 14 si 60 de ani. Sarmalele Reci au avut misiunea sa continue seara, dupa calupul de rock pursange, si au facut-o cu un mare succes, lansand si o varianta noua a unei piese de pe primul lor album, ce se numeste acum "Adrian Minune Presedinte".
Mai aproape de mare, scena de la "Club A" a avut si ea parte de momentele sale de glorie. Dupa o prima seara acaparata de jazz (Aievea, Harry Tavitian, Mihai Iordache), concertele din 4 septembrie au inceput cu Tapinarii si Imago Mundi, formatie ce promoveaza muzica medievala. Cand Florin Chilian a inceput sa cante, se stransesera mai bine de o mie de oameni, ce stateau pe nisip si ascultau muzica si, intre piese, valurile. Recitalul cantautorului a fost sinonim cu spiritul locului. De un firesc nebun, Chilian a inlaturat fara nici o sfortare bariera dintre el si public, a cerut apa spectatorilor, a vorbit cu ei, si-a sters cu dosul palmei o lacrima atunci cand nu l-au lasat sa plece. Florin Chilian a fost singurul artist de la Stufstock ce a urcat pe scena fara formatie, doar cu chitara, insa publicul a fost trupa lui. Nu doar la figurat, ci si la propriu, caci unul dintre spectatori, care cu o ora inainte de concert nici nu visa ca va aparea in lumina reflectoarelor, pe numele sau Catalin Radulescu, l-a acompaniat la muzicuta. Cei doi au cantat incurajati frenetic din "tribune", una dintre cele mai iubite piese in Vama, "Iubi". "Ma plimbam inainte de concert si nu gaseam loc la nici o masa", a marturisit Chilian. "Un grup s-a inghesuit, mi-a facut loc, si un tip mi-a zis ca si el canta la muzicuta si daca nu vreau sa ne vedem odata, sa-l ascult. Cataline, vino incoace pe scena, sa cantam. Ca asa e in Vama!"
Au urmat pe scena mica timisorenii de la Quo Vadis, cu o formula si un suflu nou, dar cu acelasi blues rock in viteza, interpretat la perfectie. Poate ca recitalul de la Stufstock este pasul de care au nevoie pentru recunoasterea pe care o merita.
Au plecat banatenii, au venit alti banateni: Blazzaj. Muzica lor te atrage la dans, te binedispune, insa atunci cand vrei sa fii atent, ai ce asculta, pentru ca nu are nimic facil in ea. "Mai mult, mai mult!", au ovationat spectatorii, cantand refrenul unei piese a timisorenilor, iar cei de la Blazzaj nu au scapat "ieftin". La fel s-a intamplat si cu Semnal M, veniti la Vama Veche in fuga, direct de pe scena festivalului de la Mamaia. Publicul i-a purtat pe sus, cantand cu patos "Bal la Apahida", "La fereastra ta" sau "Spune-mi cine esti!".Si noile compozitii, cele de pe albumul "Azi", lansat de curand, au prins, iar acea seara superba s-a incheiat cu "M-a vrajit o stea" si cu "Vara amintirilor". "Iar a trecut un an/ Dar amintirea ta, cu noi o vom pastra si nu o vom uita..." Se putea un sfarsit mai bun pentru Stufstock 2004?
Vali Potra (Blazzaj)
"Sper ca acest festival sa se repete an de an"
"Cred ca anul acesta, lista invitatilor a cuprins numai trupe care meritau sa cante la Stufstock si sper ca acest festival sa se repete an de an, sa fie din ce in ce mai bun, poate cu nume mari si din afara. Pentru Blazzaj, a insemnat cea mai importanta manifestare la care a luat parte, atat din punctul de vedere al numarului si calitatii spectatorilor, cat si al organizarii. Am apreciat faptul ca publicul a venit special pentru muzica. La alte festivaluri, al berii, al vinului, se vine mai mult pentru distractie, insa aici muzica este pe primul plan. Dupa Stufstock, am cantat de doua ori in Bucuresti, la "Saptamana muzicii romanesti", organizata de Radio Delta-Rfi, si in clubul Green Hours, si vom mai veni in aceasta toamna in Capitala, tot in cluburi. Trupa este inchegata si abia asteptam sa incepem sa scriem piese noi, compozitii colective, pentru cel de-al treilea disc Blazzaj."
Fane Nagy (Semnal M)
"Important este sa te implici"
(Fotografiile autorului)