In fapt, d-l Stolojan s-a retras din doua motive conjuncte: sanatatea sa precara si presiunea psihica exercitata asupra sa de adversari (PSD + media infeudata), inclusiv printr-un fel de santaj cu dezvaluiri murdare, despre implicarea lui in afaceri oneroase (Megapower) sau despre maladiile sale trecute. D-l Stolojan nu era facut pentru stilul politic dambovitean, in care nu competenta conteaza, ci detinerea de "dosare", agresivitatea de grup, relatiile cu Serviciile Secrete s.a.m.d. Intr-o campanie deliberat negativa, organizata de partidul guvernamental, fostul lider PNL-ist incepuse sa stagneze la un nivel procentual de impact, ce facea nesigura chiar intrarea lui in "finala" prezidentialelor. Amatorii de scenarii au socotit ca acesta ar fi motivul rocadei in alianta D.A., mai ales ca, de mai multa vreme, in mediile politice se considera ca bataiosul primar al Capitalei, Traian Basescu, este mai potrivit pentru confruntarea cu "arogantul" Adrian Nastase. "Scenaristii" nu au realizat deocamdata ca, daca operatiunea ar fi fost planificata, rocada chiar ar fi fost completa, adica Theodor Stolojan ar fi ramas la conducerea PNL si ar fi candidat la functia de prim-ministru, pentru care era mult mai potrivit. D-l Stolojan s-a retras demn, ca un om care nu mai putea rezista.
Desemnarea lui Traian Basescu drept candidat la presedintie al Aliantei D.A. a fost o consecinta fireasca. PNL nu are alta personalitate de ponderea lui Stolojan care sa-i fie opusa. Noul presedinte al partidului, d-l Calin Popescu-Tariceanu, este mai putin cunoscut si pare recomandat, mai degraba, pentru functia de sef al Executivului. O comparatie cu "megacompetentul" Geoana il favorizeaza net. D-l Tariceanu a optat, cu simt politic responsabil, pentru sustinerea lui Basescu. O respingere a acesteia ar fi insemnat nu numai distrugerea Ada, ci si anularea oricarei sanse de rasturnare a monopolului mafiot asupra puterii, realizat de PSD. Basescu nu este omul care poate fi santajat (in 1996 a demisionat din toate functiile si s-a pus la dispozitia Justitiei, care l-a gasit nevinovat) sau intimidat prin formule agresive ("mitocan", cum i-a zis Nastase) ori dezvaluiri imunde (precum "fisa de Securitate" scoasa ocult din arhive de MapN). In confruntarea cu el, Adrian Nastase va fi strivit intr-un mod asemanator bietului Mircea Geoana, la recentele "locale". Basescu este foarte bine documentat in problemele tarii si detine date semnificative despre coruptia generalizata practicata de PSD si clientii sai.
Era normal ca desemnarea lui Traian Basescu drept candidat al Ada la presedintie sa starneasca frisoane de spaima in PSD si printre clientii acestuia. Pseudoanalisti neutri, televiziuni "echidistante", radiouri "obiective" sau cotidiene "independente" l-au atacat in fel si chip. Prin Basescu, a sustinut stupid cineva, Ada va evolua spre formula Prm-ista, desi atat PNL-ul, cat si PD-ul au doctrine bine precizate, care nu au cu nimic de a face cu melanjul ideologic al partidului extremist. Se poate spune insa ca d-l Basescu are un discurs dezinhibat, popular, asemanator celui al liderului Prm dar, de aici, nu se poate trage concluzia ca cei doi gandesc la fel. Retorica lui Basescu se bazeaza pe experienta si documente, nu pe metafore si trimiteri bibliografice precum cea a lui C.V. Tudor. D-l Basescu a mai fost acuzat, de "partidul Antenei 1", de viclenie pentru ca "a inselat PNL-ul si l-a fortat pe Stolojan sa demisioneze". Teza este atat de derizorie incat nu merita comentata. Am amintit mai inainte de ce s-a retras d-l Stolojan si cum a votat responsabil conducerea PNL pentru candidatura lui Basescu si mentinerea Ada. Acuzele de histrionism, aduse de infierbantati "rectori morali" din presa "independenta", sunt, de asemenea, ridicole. Basescu a plans omeneste, pentru ca, se pare, era realmente in relatii foarte stranse cu Stolojan. Histrion (actor) este mai degraba Adrian Nastase, care si-a lepadat "pana trece puntea" costumele Armani pentru o tinuta "muncitoreasca", de santier, "social-democrata".
Cumplitul atac la care va fi supus Traian Basescu de catre PSD si clientii sai are o cauza precisa. Actualul primar al Bucurestilor si-a definit transant obiectivul: schimbarea "sistemului ticalos" care guverneaza Romania de aproape cincisprezece ani. Basescu vrea, cu alte cuvinte, eliminarea mafiei insinuate in toate partidele si institutiile tarii, mafie patronata in ultima instanta de "cupola" PSD-ista. Vrea, asadar, schimbarea clasei politice, curatirea Justitiei de cumetriile cu diverse grupuri de interes, debirocratizarea administratiei si transparenta actelor publice. In nici o tara civilizata si democratica nu s-a intamplat, ca in Romania, sa existe ministri si demnitari dovediti corupti care sa ramana in functiune sau sa fie doar "rotiti", sa apara - in numai cativa ani - "baroni locali", adevarati stapani feudali ai judetelor, sa se generalizeze "spaga", ca o relatie sociala normala etc. In nici o tara civilizata nu s-a ajuns, ca in Romania, sa se deturneze fonduri din Sanatate si Invatamant, din ajutoarele externe, din privatizari oneroase etc. Nicaieri, in lumea democrata, presa cu adevarat independenta nu este supusa unor asemenea presiuni de inregimentare ca in Romania. Scriam, mai demult, ca este de ajuns ca mai varstnicii sa priveasca ierarhia PSD pentru a recunoaste fostul Cc al Utc. Pentru a-i vedea, altfel spus, pe urmasii firesti ai lui Ceausescu. "Baietii" s-au regrupat, au preluat fostele servicii secrete comuniste, i-au promovat pe fostii militieni si securisti. In cincisprezece ani, si-au plasat clientii peste tot, acoperindu-se reciproc si favorizandu-se reciproc. In cincisprezece ani fostii "activisti" s-au transformat in cea mai dura oligarhie din Europa de Est, comparabila - poate - doar cu cea din Rusia.
Aceasta oligarhie este amenintata de ascensiunea lui Basescu. Liderul PD-ist este, se stie, un individ care isi tine cuvantul si va lupta pana la capat si cu toate mijloacele. Basescu nu va accepta sa fie infrant, cum s-a intamplat cu fostul presedinte Emil Constantinescu. El va pleca, probabil, "sub cu scut, sau pe scut". Dar misiunea sa va fi extrem de dificila. Pentru ca "sistemul" nu se va da in laturi de la nimic. Ii va bloca birocratic si financiar sprijinitorii, ii va santaja prin orice mijloc colaboratorii, va cauta sa dezbine - stimuland sau corupand orgolii - fortele politice pe care se bazeaza, va specula orice slabiciune printre cei care ii sunt imprejur. Va putea oare "presedintele Basescu" sa taie in carne vie, inclusiv printre "ai sai", atunci cand acestia, ajunsi la putere, se vor "dedulci" la borcanul cu miere? Ramane ca viitorul sa ne-o arate. In campania actuala, ce - daca nu va duce la destabilizarea sistemului - va marca sfarsitul carierei unor lideri politici, D.A. si liderul sau sunt secondati de o singura forta politica ce ar trebui sa se redreseze rapid, pentru a conta ca o "a treia cale" in raport cu falsa social-democratie PSD-ista si propria lor optiune: crestin-democratia. Recent, candidatul Pntcd la presedintie, d-l Gheorghe Ciuhandu si-a propus acelasi obiectiv: lichidarea "sistemului". Pntcd devine astfel "aliatul natural" al Ada si poate ca ar trebui sa obtina sprijinul acesteia. In alegerile din noiembrie se va juca, pentru decenii, soarta Romaniei.