Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g ceapa, 150 g smantana (sau frisca nebatuta), 40 g unt, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), nucsoara rasa, sare, piper alb proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untul incins. Se toarna peste ea zeama de legume, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic.
Se trece ceapa printr-o sita (sau se marunteste in robot), se adauga smantana si se mai pune sosul pe foc, circa 15 minute. Se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza nucsoara macinata si se serveste cu peste sau cu medalioane de vita ori de porc.
Sos cu gogosari
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cepe, 2 linguri ulei de masline, 3 gogosari (circa 400 g), 1/2 lingurita zahar, piper, sare, praf de ardei iute.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se taie marunt si se prajeste in uleiul de masline. Gogosarii se taie in 4, se indeparteaza nervurile si semintele, se spala si se taie cubulete.
Se pun in tigaia cu capac, se adauga 1/4 l de apa si se lasa sa fiarba la foc mic. Se paseaza ceapa si gogosarii (sau se mixeaza in robotul de bucatarie), se sareaza, se pipereaza, se adauga zaharul si praful de ardei iute si se serveste sosul cald sau rece, cu peste la gratar, cu carnati sau cu cotlete de porc.
Sos cu broccoli
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g broccoli, 2 linguri smantana, zeama de lamaie, 1 lingurita hrean de la borcan (gata preparat), sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
Puneti sa fiarba 1/4 l de apa sarata. Curatati, spalati si alegeti buchetelele de broccoli, taiati-le tijele si maruntiti-le. Puneti buchetelele si tijele taiate in apa clocotita si lasati-le sa fiarba 15 minute.
Adaugati smantana, sarea, piperul si zeama de lamaie, treceti legumele si zeama printr-o sita, presarati deasupra hreanul si puneti-le din nou pe foc, adaugand - daca este cazul - sare sau piper.
Sos spuma cu bere
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 4 galbenusuri, 370 ml bere bruna, zeama de lamaie, piper, sare, praf de ardei iute.
Mod de preparare:
Amestecati galbenusurile cu putina sare si bateti-le - cu mixerul - pana ce obtineti un amestec spumos, galben deschis.
Turnati-le intr-un vas (de preferinta de portelan) si puneti vasul pe baia de apa (fierbinte). Adaugati berea putin cate putin, amestecand intruna, pana ce sosul devine cremos. (Apa de sub vasul cu sos trebuie sa bolboroseasca, nu sa fiarba, altfel se taie sosul.)
Condimentati sosul cu sare, piper, praf de ardei iute si putina zeama de lamaie.
Sosul merge foarte bine cu peste de apa dulce fiert in aburi, cu friptura, carnati si legume.
Sos cu marar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 2 legaturi marar verde, 200 g smantana, 20 g unt, 1/4 l lapte, 1 lingurita faina, putin sos Worchester (se gaseste in magazine), zeama de lamaie, 1 foaie de dafin, sare, piper alb proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se toaca marunt si se prajeste in untul incins, pana ce devine sticloasa. Se pudreaza cu faina, se amesteca bine, se stinge cu smantana si laptele si se amesteca din nou. Se incorporeaza foaia de dafin, sarea si piperul si se lasa sa fiarba incet, circa 20 de minute, la foc foarte mic, amestecand din timp in timp.
Se spala mararul, se zvanta si se taie foarte fin. Se toarna sosul printr-o sita, se incorporeaza mararul, se mai gusta o data de sare si piper si se adauga cateva picaturi de sos Worchester si de zeama de lamaie.
Se serveste cu limba de vita si cu peste fiert in aburi.
Sosuri dulci
Sos cu gutui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g gutui, zeama de la o lamaie, 370 ml vin spumos sec (sau vin alb), 2 linguri miere.
Mod de preparare: 1. Curatati gutuile de coaja, taiati-le in 8 si indepartati partea lemnoasa si semintele. Puneti-le intr-o cratita, impreuna cu zeama de lamaie, vinul spumos si mierea, acoperiti-le cu un capac si lasati-le sa fiarba pana ce fructele se inmoaie complet (aproape ca se descompun).
Treceti gutuile printr-o sita sau maruntiti-le in robotul de bucatarie si puneti sosul astfel obtinut la rece.
Se serveste langa inghetata (parfait), soufle-uri dulci sau prajiturele de casa.