Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g zahar, 4 rosii, 1 lingurita ierburi aromate maruntite (busuioc, rozmarin, cimbru), 250 g macaroane, sare, 4 dovlecei mici, 1 legatura menta proaspata, 100 g unt, 4 cepe marunte, 1/4 l vin rosu, 4 fileuri mari de peste, piper.
Mod de preparare:
Se pun pe foc 200 ml de apa impreuna cu 200 g de zahar si se lasa sa dea in clocot. Rosiile spalate se taie in sferturi si se fierb incet, circa doua minute, in siropul cu zahar. Se scot, se dau la cuptorul incins la 80C si se lasa circa 30 de minute sa se usuce, dupa care se introduc din nou in sirop impreuna cu ierburile aromate maruntite.
Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare. Dovleceii taiati in doua pe lung se dunstuiesc in doua linguri de unt incins, impreuna cu crengutele de menta. Separat se caleste intr-o lingura de unt ceapa curatata si tocata marunt, se adauga 50 g de zahar si se lasa sa se caramelizeze. Se toarna deasupra vinul rosu si se lasa sa fiarba, pana ce se-ngroasa ca un sirop. Fileurile de peste se prajesc in untul ramas (circa 3 linguri) si se servesc cu rosiile dulci si dovleceii dunstuiti, stropite cu sosul de vin rosu.
Fileuri de cod cu orez si dovlecei
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de cod (a 150 g), zeama de la o lamaie, 6 linguri ulei de masline, 4 rosii, 250 g Mozzarella, 1 legatura busuioc verde, sare, 80 g cascaval ras, 200 g orez prefiert (parboiled - se gaseste in toate magazinele), 1 dovlecel mic, 2 tulpini de praz, piper.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 200C, se spala fileurile de peste cu apa rece, se zvanta si se stropesc cu zeama de lamaie si ulei de masline.
Se spala rosiile, se sterg si se taie felii de aceeasi grosime. Mozzarella se taie si ea felii, iar frunzulitele de busuioc se aleg dupa ce acesta a fost spalat si zvantat.
Se unge o forma de budinca cu uleiul ramas, se aseaza in ea fileurile de peste si peste ele feliile de rosii si de Mozzarella. Se presara cu putina sare si cascaval ras si se lasa 20 de minute in cuptorul incins, sa se gratineze.
Se fierbe orezul in apa cu sare, se amesteca cu dovlecelul si prazul curatate si tocate marunt si se condimenteaza cu sare si piper.
Se aseaza fileurile impreuna cu orezul pe un platou, se garnisesc cu cateva frunzulite de busuioc si se servesc imediat.
Fileuri de somn cu pasta de masline
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 legatura coriandru, 1 lamaie, 5 linguri masline verzi fara samburi, 15 linguri ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie, sare, piper, 80 g curmale, 4-6 rosii, 400 g cartofi, 2 linguri piper boabe, 4 fileuri de somn (a 180 g).
Coriandrul (taiat cu foarfeca), coaja rasa si jumatate din zeama de lamaie se mixeaza impreuna cu maslinele si doua linguri de ulei, pana ce devin ca o pasta, dupa care se gusta de sare si piper.
Restul de zeama de lamaie se bate bine cu 6 linguri de ulei de masline, sare si piper, iar in sosul astfel obtinut se incorporeaza curmalele taiate marunt.
Se spala rosiile, se taie felii subtiri, se aseaza - in forma de evantai - pe farfurii si se stropesc cu sosul de curmale.
Cartofii curatati si taiati cubulete se prajesc in 4 linguri de ulei si se sareaza. Se zdrobesc boabele de piper si se presara peste fileurile de peste, care se rumenesc apoi, 2-3 minute, pe fiecare parte, in restul de ulei incins. Se aseaza peste feliile de rosii si se servesc cu cartofi prajiti si pasta de masline.
Salau cu ardei si piersici
Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g salau, 2 ardei grasi rosii (gogosari), 2 ardei grasi verzi, 2 lingurite miere de salcam, 3 linguri ulei de masline, 2 piersici galbene, 1 lamaie (mai verde), 200 g orez cu bobul lung (prefiert / parboiled), sare, piper.
Mod de preparare:
Radeti coaja de lamaie, stoarceti zeama, amestecati-le cu mierea, turnati peste pestele taiat felii groase de 2 cm si lasati-l sa se patrunda circa o ora. Spalati ardeii, indepartati semintele si taiati-i fasii subtiri. Curatati piersicile si taiati fiecare jumatate in 6.
Scurgeti bucatile de peste si prajiti-le intr-o lingura de ulei incins, la foc iute. Cand incep sa se rumeneasca, scoateti-le din tigaie si puneti-le deoparte.
Fierbeti orezul in apa cu sare si lasati-l sa se scurga. Intr-o alta tigaie, caliti fasiile de ardei circa 10 minute, in doua linguri de ulei, amestecand din timp in timp cu o spatula de lemn. Adaugati pestele, marinata in care a stat o ora si bucatile de piersica si lasati-le sa fiarba doua minute. Presarati cu piper si serviti-l imediat, impreuna cu garnitura de orez.
Dulciuri
Spuma de lamaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 lamai galbene, 3 albusuri, 250 g branza de vaci, 2 foi de gelatina (4 g), 50 g zahar tos, 1 varf de cutit sare fina.
Mod de preparare:
Inmuiati foile de gelatina intr-un bol cu apa rece. Spalati lamaile, radeti coaja uneia dintre ele si apoi stoarceti-le (obtineti circa 50 ml). Amestecati branza de vaci cu coaja si zeama de lamaie. Stoarceti gelatina intre palme, puneti-o pe foc intr-o craticioara, impreuna cu o lingura de apa si, dupa ce s-a topit, incorporati-o imediat in branza de vaci, amestecand cu telul.
Bateti albusurile spuma, impreuna cu sarea, si cand incep sa se intareasca, adaugati zaharul, putin cate putin. Amestecati-le usor cu branza de vaci, ridicand compozitia cu ajutorul unei spatule, turnati "spuma" astfel obtinuta in patru boluri mici si lasati-o sa se inchege, la frigider, cel putin trei ore.