Editura "Humanitas" ne face un dar editorial
Exista cititori care ar lasa la o parte un film de arta pentru un documentar despre Hitler sau Picasso. Exista cititori pentru care culisele vietii unui artist sunt de o mie de ori mai savuroase si mai interesante decat insasi opera acestora. Ei bine, exista cititori care ar lasa la o parte o carte de fictiune pentru o monografie bine scrisa, dedicata unui Wagner sau unui Moliere. Pentru acestia, editura "Humanitas" are un dar editorial: o colectie de carti dedicate de mari creatori marilor creatori. Sunt eseuri de mici dimensiuni si au, paradoxal, calitatea de a fi fost scrise in mare graba. Sunt deci concise, incizii rapide in personalitatea celuilalt, care se opun volumelor monumentale, compuse de cercetatori harnici si tipicari, vreme de ani intregi. Fiind scurte, sunt si foarte usor de citit. Daca mai punem la socoteala ca unele sunt simple pamflete, rodul unei nestavilite porniri polemice, avem clar imaginea unor "bijuterii" care nu-si propun neaparat sa educe cititorul pentru vreun examen, ci sa-l destinda, sa-l imbie la dezbatere, atatandu-i curiozitatea.
Colectia In oglinda cuprinde deocamdata: Mihail Bulgakov - Viata domnului de Moliere, traducere din rusa de Natalia Cantemir (190.000 lei), Friedrich Nietzsche - Cazul Wagner, traducere din germana de Alexandru Leahu (90.000 lei), Marguerite Yourcenar - Mishima sau viziunea Vidului, traducere din franceza de Daniela Boriceanu (120.000 lei). Iata si o sumara radiografie a acestora:
Viata domnului de Moliere nu e atat o biografie, cat romanul scris la persoana intai al unui prozator si dramaturg rus din secolul al Xx-lea, care patrunde in paginile cartii, pentru a observa direct personajele. Istoria literaturii nu pare sa fi cunoscut vreodata un paralelism mai izbitor ca acela dintre Bulgakov si Moliere.
Cazul Wagner - Furia cu care Nietzsche il contesta pe Wagner trebuie sa dea de gandit. Sa fie oare recuperarea pentru elogiul nemasurat pe care i l-a adus aceluiasi Wagner in Nasterea tragediei, cu 16 ani inainte?
Mishima sau viziunea Vidului - Marguerite Yourcenar alege sa scrie cu infiorare despre Yukio Mishima, scriitor japonez din secolul al Xx-lea, despre marile sale romane, despre framantarile sale sufletesti si despre moartea din alt veac pe care si-a ales-o. Pasiunea ei pentru literatura extremului orient s-a tradat inca de la aparitia Povestirilor orientale.