Initiativa este o lovitura de palat in Palatul de Justitie. Motive sa puna de razmerita au avocatii improvizati. Organizatia lor incalca legi, norme, reguli, dar are la baza o stare de fapt care face parte din contextul fara-de-legii, care patroneaza tara de decenii. In Romania exista deja barouri, patronate de decanii de varsta, unsi cu multe alifii, in decenii de negociat in culise cu judecatorii si procurorii si de uns usile justitiei. Cine i-a cunoscut stie ca un om implicat intr-un proces iese dezmembrat pe portile tribunalului, chiar daca si-a castigat portia de dreptate.
La aceasta stare de fapt contribuie tribunalele, intesate de nulitati inamovibile, avocatii care, ca si notarii, si-au creat o casta inchisa, in care se patrunde greu, pe un numar limitat de locuri. Ei trebuie sa strabata facultati intesate de juristii epocii de aur, de manuale compilate dupa bibliografii comuniste si legislatie europeana. Facultatile sunt, ca si legislatia romaneasca, bantuite de dinozauri si rinoceri cu staif guvernamental si parlamentar. Absolventii ies pe piata nauciti, cu creierii spalati de zoologia aceasta contradictorie. Trebuie sa faca dovada memoriei si lipsei de inspiratie, altminteri profesorii ar putea sa-i pice pentru ca legile sunt facute sa fie aplicate, nu interpretate. Studentii din anii terminali scriu lucrari de diploma care presupun transcrierea legilor, comentarii nesarate si prudente consideratii pe marginea cartilor scrise de magistri. Apoi trebuie sa dea examenul pentru Barou, sa intre in Uniunea Nationala a Avocatilor, sa faca practica pe langa un avocat cu diploma si sa-si dea definitivatul, doi ani mai tarziu. Abia cand se mai parguieste, spre treizeci de ani, avocatul ar putea intra in sala de procese. Pana atunci, multi dintre absolventii de Drept functionaresc pe ici pe colo.
Asa se face ca pe banca avocatilor ajung cam aceiasi oameni. Si-au dat examenele la timp, acum o eternitate, au intrat in toate tipurile de organizare, au si un seminar la vreo facultate, sunt competenti. Unii sunt profesori universitari, autorii manualelor dupa care au invatat judecatorii, altii sunt avocati de partid, dar cei mai bine cotati sunt avocatii parlamentari.
Cei care si-au dat examenele de Barou printre plenare de partid au de lucru serios. Procese sunt cu milioanele, judecatoriile sunt pline pana la refuz de dosare. La fel cabinetele de avocatura, arhivele si conturile lor. Intre timp, s-au adunat mii de absolventi de Drept care nu au dreptul de a-si exercita profesia. Uneori, la fel de competenti ca si colegii lor mai baftosi, nu au pila competenta pentru a patrunde pe usile ferecate ale Barourilor. N-au parinti bine infipti la Minister sau in Barou. Nu pot plati sumele exorbitante cerute pe sub masa pentru a fi inregistrati in Barourile oficiale. Le ramane sa stea pe bara sau sa forteze legea privind organizarea judecatoreasca, statutul avocatului, normele tribunalelor. Au preferat ultima varianta.
De ceva vreme, membrii asa-zisului Barou constitutional contribuie la debandada generala a Justitiei, aparand pe bani putini cohorte de nemultumiti care vor sa li se faca dreptate, dar n-au bani de un avocat cu diploma si cabinet. Unii judecatori consimt, altii ii evacueaza pe impostori. Cei care nu-si permit un avocat scump si nu li se permite sa fie reprezentati de un asa-zis avocat fara examene de Barou prefera sa se reprezinte singuri. Cu o precizie matematica pierd procesele, ajung la instante superioare, unde pierd din nou, si, daca nu mai au nervi, bani si timp, renunta sa-si mai caute dreptatea. Dosarul se inchide si e aruncat in arhive. Se numeste ca Justitia a mai inregistrat un succes.