Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 ml vin rosu (cu savoare de fruct), 2 linguri otet balsamic, 1 baton scortisoara, 100 g zahar, 600 g capsuni.
Mod de preparare: Puneti intr-o cratita, pe foc iute, vinul impreuna cu otetul si scortisoara si lasati-l sa fiarba pana ce scade cu o treime. Adaugati zaharul, amestecati bine si puneti-l deoparte sa se mai raceasca. Spalati capsunile, scoateti-le coditele si impartiti-le in pahare sau cupe. Turnati peste ele vinul caldut si, dupa ce s-au racit, puneti-le la frigider pana cand le serviti.
Clafoutis cu cirese
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg cirese, 400 ml lapte, 100 ml frisca nebatuta, 150 g zahar, 6 oua, 120 g faina.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 180 si puneti ciresele (cu sau fara samburi) intr-o forma unsa cu unt si pudrata cu zahar tos. Bateti bine - cu telul - laptele, frisca nebatuta, zaharul, ouale si faina si varsati aluatul astfel obtinut peste ciresele din forma. Dati prajitura la cuptor si lasati-o sa se coaca circa 35 de minute. Inainte de-a o servi, presarati peste ea zahar tos.
Tarta Tatin cu piersici
Ingrediente (pentru 6 persoane): 8 piersici galbene, 80 g unt, 50 g zahar, 250 g aluat de foitaj.
Mod de preparare:
* Inmuiati piersicile in apa clocotita, treceti-le apoi sub jetul de apa rece si curatati-le de coaja. Taiati-le in doua si scoateti-le samburii.
* Incingeti cuptorul la 210C. Puneti pe foc, intr-o tigaie mai mare de teflon, untul impreuna cu zaharul, si cand incep sa faca spuma, introduceti piersicile cu partea bombata in jos si lasati-le sa se caramelizeze 8-10 minute, la foc destul de iute.
* Asezati piersicile tot cu partea bombata in jos intr-o forma cu marginile detasabile si lasati-le sa se raceasca.
Fructe cu inghetata la pahar
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g fructe rosii (capsuni, zmeura, coacaze), 2 linguri inghetata de fistic, 2 linguri inghetata de vanilie, fistic zdrobit ceva mai mare.
Mod de preparare: Spalati si curatati fructele si puneti jumatate din ele in 6 pahare inalte (pe fund). Adaugati inghetata de fistic, apoi restul de fructe si terminati cu inghetata de vanilie. Peste ultimul strat de fructe presarati fisticul (nesarat) zdrobit.
Caise caramelizate cu migdale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 800 g caise, 50 g unt, 80 g zahar pudra, zeama de la o jumatate de lamaie, 2 linguri migdale taiate felii, 2 linguri fistic (curatat de coaja).
Mod de preparare: Spalati caisele, stergeti-le cu un servet si scoateti-le samburii. Puneti sa se incinga untul intr-o tigaie mare si adanca (sau in doua mai mici), prajiti caisele, pudrati-le cu zahar si stropiti-le cu zeama de lamaie. Lasati-le sa fiarba la foc potrivit aproximativ 10 minute, dupa care dati focul mai tare si caramelizati-le.
* Separat, prajiti migdalele (fara grasime), rasturnati-le peste caise, adaugati fisticul si serviti-le fierbinti sau caldute.
Capsuni cu Campari
Ingrediente (pentru 6 persoane): 7 foi de gelatina (14 g), 250 ml suc de portocale, 100 g zahar, 800 g capsuni, inca 250 ml suc de portocale, 100 ml Campari.
Mod de preparare: Inmuiati gelatina in apa rece. Separat, puneti pe foc 250 ml de suc de portocale impreuna cu zaharul si lasati-l sa fiarba incet, circa doua minute. Stoarceti gelatina intre palme si incorporati-o in sucul de portocale fierbinte (luat de pe foc). Spalati si curatati capsunile, taiati-le in doua sau in patru si impartiti-le in 6 pahare. Stropiti-le cu sucul de portocale ramas (250 ml) si turnati deasupra Campari-ul amestecat cu sucul in care ati incorporat gelatina. Tineti-le la rece cel putin 4 ore.
Prajitura cu caise
Ingrediente (pentru 8 persoane): 120 g zahar, putina apa, 1 kg caise, 4 oua, inca 150 g zahar, 180 g unt topit, 150 g faina, 1/2 plic zahar vanilat.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 180. Preparati un sos caramel din 120 g de zahar si putina apa si umeziti cu el o forma cu peretii detasabili. Asezati apoi caisele in forma, cu partea bombata in jos. Bateti ouale cu 150 g de zahar, adaugati untul topit, faina si zaharul vanilat si turnati aluatul astfel obtinut peste caise. Dati prajitura 30-40 de minute la cuptor, lasati-o sa se odihneasca 10 minute inainte de a o rasturna si serviti-o calduta.